PL
Celem pracy była próba oceny wpływu dodatku Zn (II) (0,05 i 0,12 mgdm-3) do podłóż z glukozą oraz zacierów kukurydzianych na wybrane cechy i aktywność fermentacyjną drożdży gorzelniczych. Suplementacja Zn (II) nie wpływała na zmianę dynamiki fermentacji i wydajność etanolu z glukozy w przypadku wszystkich badanych szczepów, natomiast obniżała wydajność fermentacji skrobi przez Saccharomyces cerevisiae D2. Drożdże Sacharomyces cerevisiae Safethanol 3035 uzyskiwały większą wydajność etanolu ze skrobi przy dodatku 0,12 mg dm-3 Zn (II), zaś Saccharomyces diastaticus ATCC 13007 - w przypadku obu dawek Zn (II). Komórki badanych szczepów pochodzące z prób fermentowanych z Zn (II) w dawce 0,12 mgdm-3 odznaczały się najlepszym stanem fizjologicznym. Dodatek Zn (II) powodował większy przyrost biomasy drożdży Saccharomyces diastaticus ATCC 13007 oraz Schwanniomyces occidentalis ATCC 48086. Nie wykazano istotnego wpływu Zn (II) na wielkość komórek drożdży.
EN
The aim of this study was to attempt to assess the impact of Zn (II) (0,05 and 0,12 mgdm-3) to media with glucose and corn mashes on the selected features and fermentation activity of distillery yeast. Zn (II) supplementation had no effect on changing the dynamics of fermentation and ethanol yield from glucose for all strains studied, while the efficiency of starch fermentation by Saccharomyces cerevisiae D2 was decreased. Saccharomyces cerevisiae Safethanol 3035 yeast obtain greater ethanol yield from starch with added 0.12 mgdm-3 Zn (II) and Saccharomyces diastaticus ATCC 13007 - in both doses of Zn (II). Cells of all tested strains from samples fermented with Zn (II) at a dose of 0.12 mgdm-3 by the best physiological state was characterized. Appendix Zn (II) induced a greater increase in biomass of the yeast Saccharomyces diastaticus ATCC 13007 and Schwanniomyces occidentalis ATCC 48086. No significant effect of Zn (II) on the size yeast cells was observed.