PL
Konsumenci wykorzystują kuchenki mikrofalowe do szybkiego rozmrażania, podgrzewania oraz pieczenia i gotowania posiłków. Dlatego istotny jest dobór odpowiedniego opakowania, aby podczas podgrzewania żywności w opakowaniu w polu mikrofalowym nie uległo ono deformacji, nie roztopiło się, a także nie wpłynęło w żaden sposób na jakość i bezpieczeństwo żywności. Przed doborem opakowania producent musi również podjąć decyzję czy produkt podczas ogrzewania w kuchence mikrofalowej ma uzyskać chrupiącą skórkę, brązowe zabarwienie czy może opakowanie ma być pomocne w ograniczeniu miejscowych przypaleń. Aby dobrać odpowiednie opakowanie, należy znać właściwości materiału, z którego jest wykonane opakowanie.
EN
Consumers use microwave ovens for thawing out a meal, warming up a lunch, cooking a cake and boiling. Therefore the package cannot be deformated during microwave irradiation and also it should not melt, distort or be otherwise affected by the hot food. Manufacturers ought to decide whether the packaging materials should permit formation of crisp crusts or a foil shielding should prevent meal from local overheating. Before making decision, the manufacturers should have sufficient knowledge about properties of packaging materials.