PL
W pracy przedstawiono wyniki oznaczania zawartości makroelementów (K, Na, Ca) metodą FAAS oraz kwasu oleanolowego metodą HPLC w cukrze białym, pochodzącym z wybranych polskich cukrowi z lat 1997-2000. Wykazano, że zawartość oznaczonych makroelementów może stanowić istotne, dodatkowe kryterium oceny jakości cukru białego, pozwalające na charakterystykę prawidłowości przebiegu procesu technologicznego. Stwierdzono również, że zawartość kwasu oleanolowego w cukrze białym może być traktowana jako obiektywne kryterium oceny podatności roztworu cukru do tworzenia mętów.
EN
and of the content of oleanolic acid by HPLC in white sugar samples from chosen Polish sugar factories from 1997-2000. The authors show that the content of the above macroelements is an important additional criterion of the evaluation of white sugar quality, by providing a characterization of the technological process. The paper also proves that the content of oleanolic acid in white sugar may by treated as an objective criterion in evaluating the possibility of the appearance of flocks in sugar solution.