PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 60 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. II. Spożycie żywności wzbogaconej i suplementów

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Nutrition mode evaluation among Academy of Agriculture students. Part II. Consumption of enriched food and supplements

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badania było określenie zakresu spożycia żywności wzbogaconej i stosowania suplementacji diety wśród studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie. Liczebność grupy wynosiła 126 osób (w większości kobiety). Informacje na temat spożycia pozyskano metodą wywiadu. Otrzymane wyniki wskazywały, że 68,8% osób spożywało produkty wzbogacone. Wśród nich przeważały soki (31,4%). W dalszej kolejności były przetwory mleczne i płatki śniadaniowe. Produkty wzbogacone włączano zwykle do I śniadania. Suplementację diety stosowało 49,2% studentów, z reguły z własnej inicjatywy. Wśród suplementów przeważały preparaty witaminowo-mineralne (46,8% ankietowanych).
EN
The purpose of this study was to evaluate intake of enriched food and diet supplementation by 126 Academy of Agriculture students (mostly women). The information was taken by “Face to face” interview. Enriched food was eaten by 68,8% of the persons. Mostly were used juices (31,4%), milk products and breakfast cereals, especially during breakfast. Supplementation was practiced by 49,2% students, by own decision. Predominantly they were vitamin and mineral confections (46,8% interview participants).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

2

Opis fizyczny

s.163-166,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Podstaw Żywienia Człowieka , Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie, ul.Papieża Pawła VI/3, 71-459 Szczecin
autor

Bibliografia

  • 1. Charkiewicz W.J, Charkiewicz A.E., Markiewicz R., Borawska M.H.: Realizacja norm żywieniowych na wybrane składniki mineralne i witaminy wśród studentów Akademii Medycznej w Białymstoku. Żyw. Człow. Metab. 2007, XXXIV, 128-132.
  • 2. Friedrich M., Sadowska J.: Effects of diet supplementation with B-complex vitamins on fatty tissue accumulation in rats. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2005, 14/55, 189-193.
  • 3. Furtak M., Mścisz A., Gorecki P., Mrozikiewicz P.M.: Suplementy ziołowe w preparatach wspomagających w sporcie. Żyw. Człow. Metab. 2004, XXXI, supl.2, cz. I, 447-452.
  • 4. Jarosz M., Wolnicka K.: Interakcje pomiędzy suplementami diety a lekami Cz.I. Wpływ składników odżywczych w suplementach diety ma działanie leków. Żyw. Człow. Metab. 2005, XXXII, 57-65.
  • 5. Kokosa J., Chabros E., Wajszczyk B., Rogalska-Niedźwiedź M., Kost J., Chwojnowska Z., Charzewska J.: Częstość stosowania suplementacji diet u kobiet w wieku podeszłym. Żyw. Człow. Metab. 2004, supl. 2 cz. II, 143-148.
  • 6. Kołłajtis-Dołowy A., Pietruszka B., Chmara-Pawlińska R.: Produkty wzbogacone – spożywanie oraz źródła informacji wśród młodzieży z wybranych rejonów Polski. Bromat. Chem. Toksykol. 2004, supl. 149-154.
  • 7. Mc Kay D.L., Perrone G., Rasmussen H., Dallal G., Blumberg J.B.: Multivitamin/mineral supplementation improves plasma B-vitamin status and homocysteine concentration in healthy older adults consuming a folate- fortified diet. Journal of Nutrition 2000, 130, 3090- 3096.
  • 8. Olędzka R., Bobrowska B., Węgłowska K., Szczepańska- Chudy A.: Stopień realizacji norm żywieniowych na wybrane składniki mineralne studentów i doktorantów Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w roku akademickim 2002/2003. Bromat. Chem. Toksykol. 2004, XXXVII, 359-364.
  • 9. Pietruszka B., Kołłajtis-Dołowy A., Chmara-Pawlińska R.: Suplementacja diety i spożycie produktów wzbogaconych w witaminy i/lub składniki mineralne przez młodzież w wieku 16-19 lat. Żyw. Człow. Metab. 2003, XXX, 441-446.
  • 10. Rozmysł E., Kłos A., Bertrandt J., Schlegel-Zawadzka M.: Ocena zjawiska indywidualnej suplementacji diety witaminami i składnikami mineralnymi wśród żołnierzy pełniących zasadniczą służbę wojskową. Żyw. Człow. Metab. 2003 XXX, 392-397.
  • 11. Szponar L., Stoś K., Ołtarzewski M.: Suplementy diety – możliwości ich wykorzystania w prewencji wybranych niedoborów żywieniowych. Żyw. Człow. Metab. 2004, XXXI, supl. 2, cz. I, 462-471.
  • 12. Seidler T., Szczuko M.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Rolniczej w Szczecinie w 2006 roku. Cz. I. spożycie wybranych składników odżywczych i stan odżywienia. Roczn. PZH 2009, 60, 59-64.
  • 13. Walkiewicz A., Szponar L., Traczyk I., Matuska J.: Analiza rynku żywności wzbogaconej w Polsce w kontekście zmian w ustawodawstwie żywnościowym na przestrzeni lat 1995-2003. Żyw. Człow. Metab. 2003, XXX, 1189-1192.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-46871935-f6e6-471c-b707-50fa33a62cdf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.