PL
Doświadczenie przeprowadzono na krowach rasy polski HF odmiany czarno-białej, w pełnej laktacji (2 x 25 sztuk). Wszystkie krowy żywiono mieszanką pełnoporcjową o wartości pokarmowej 0,87 JPM, 55g BTJ(N) i 69 g BTJ(E) w kg s.m. Pasze treściwe dodawano w ilości 1 kg mieszanki na 1,8–2,0 kg mleka powyżej wydajności 14 kg dziennie. Celem doświadczenia było zbadanie możliwości zastąpienia poekstrakcyjnej śruty sojowej (12,5%) i koncentratu białkowego (7%) suszonym wywarem z pszenicy (23%) w żywieniu wysoko wydajnych krów. Określano: wydajność i podstawowy skład chemiczny mleka, frakcje kazeiny, liczbę komórek somatycznych i liczbę bakterii w mleku oraz wskaźniki biochemiczne w krwi. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic w wydajności mleka oraz jego składzie chemicznym między krowami obydwóch grup. Jedynie zawartość albumin w surowicy krwi zwierząt grupy doświadczalnej była istotnie większa, co można tłumaczyć mniejszym stopniem efektywnego rozkładu białka suszonego wywaru gorzelniczego (DDGS) pszenicy niż śruty poekstrakcyjnej sojowej, i lepszym wykorzystaniem białka. Nie znalazło to jednak odbicia w zwiększonej zawartości białka w mleku. Uzyskane wyniki wskazują na możliwość zastąpienia wysokobiałkowych pasz treściwych, w tym śruty poekstrakcyjnej sojowej, DDGS z pszenicy w żywieniu wysoko wydajnych krów.
EN
The experiment was carried out on cows of Polish HF breed, Black-and-White variety, in full lactation (2 x 25 heads). All cows were fed with a nutritional value of 0.87 UFL, 55 g PDI(N) and 69 g PDI(E) per kg of DM. Concentrates were administered in the amount of 1 kg of the mixture per 1.8–2.0 kg of milk yield above 14 kg a day. The aim of the study was to determine whether the replacement of soyabean meal (12.5%) and protein concentrate (7%) with distiller’s dried wheat grains with solubles (DDGS), (23%) would bring comparable, worse or better production results. The following parameters were determined: selected biochemical indicators, yield and basic composition of milk, casein fractions, SCC, and bacterial count. No statistically significant differences in milk yield or chemical composition between the cows of both groups were found. A statistically significant difference was recorded only in a higher serum albumin level in the animals from the experimental group, which may be explained by the lower degree of effective protein decomposition in wheat DDGS as compared with extraction soyabean meal, and by better protein conversion; it did not, however, affect the protein level in milk. The obtained results point to the possibility of replacing high-protein concentrates, including extraction soyabean meal, with wheat DDGS in the nutrition of high-yield cows.