PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 08 | 4 |

Tytuł artykułu

Potential reduction in cucumber yield [Cucumis sativus L.] in Poland caused by unfavourable thermal conditions of soil

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Potencjalne zmniejszenie plonu ogórka [Cucumis sativus L.] na terenie Polski powodowane przez niekorzystne warunki termiczne gleby

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the work was to evaluate the risk of cultivation of cucumber pickling cultivars in Poland caused by unfavourable thermal conditions of soil. To achieve the goal of the work used starting data collected from 28 experimental stations of the Research Centre for Cultivar Testing (COBORU) and 47 meteorological stations of the Institute of Meteorology and Water Management (IMGW) in 1966–2005 were used. Curvilinear regression analysis was used to determine the relation between the total and marketable yield of cucumber and soil temperature at the depth of 5 cm in the period of sowing-the end of harvesting. Potential, at least of 5%, reduction in the total yield of cucumber occurred when average soil temperature at the depth of 5 cm in the period from sowing to the end of harvesting amounted to ≤17.9°C and of the marketable yield ≤17.3°C. The highest reduction in yield, occurring in south-west and south-east part of Poland. The reduction was from 15 up to over 18% in the case of the total yield and from 12 up to 15% in the case of the marketable yield. On average, it occurred respectively every 1.5–2 years and 2.5–3 years. Taking into account the data from the whole country area in 1966–2005, a considerable increase appeored by 0.2°C/10 years in soil temperature in the period from sowing to the end of harvesting. The highest increase by 0.4°C/10 years was recorded in southern and central Poland and in the western part of the Masurian Lakeland where a risk of cucumber cultivation caused by too low soil temperature will probably in the incoming years undergo the quickest reduction.
PL
Celem pracy była ocena ryzyka uprawy konserwowych odmian ogórka na obszarze Polski powodowanego przez niekorzystne warunki termiczne gleby. Do realizacji tego celu wykorzystano dane wyjściowe zebrane z 28 stacji doświadczalnych COBORU i 47 stacji meteorologicznych IMGW w latach 1966–2005. Do określenia zależności między plonem ogólnym i handlowym ogórka a temperaturą gleby na głębokości 5 cm w okresie siew-koniec zbioru zastosowano analizę regresji krzywoliniowej. Potencjalne, co najmniej 5%, zmniejszenie plonu ogólnego ogórka następowało, gdy średnia temperatura gleby na głębokości 5 cm w okresie od siewu do końca zbioru wynosiła ≤17,9°C, a handlowego – ≤17,3°C. Największe zmniejszenie plonu, występujące na południowym-zachodzie i południowym-wschodzie, wynosiło od 15 do ponad 18% w przypadku plonu ogólnego i od 12 do ponad 15% w przypadku plonu handlowego, występowało ono przeciętnie odpowiednio co 1,5–2 lata i 2,5–3 lata. W skali całego kraju, w latach 1966–2005, udowodniono istotny wzrost, o 0,2°C/10 lat, temperatury gleby w okresie siew-koniec zbioru, przy czym największy, o 0,4°C/10 lat, stwierdzono w południowej i środkowej Polsce oraz w zachodniej części Pojezierza Mazurskiego, gdzie ryzyko uprawy ogórka powodowane zbyt niską temperaturą gleby prawdopodobnie w najbliższych latach będzie najszybciej ulegać zmniejszeniu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

4

Opis fizyczny

p.45-58,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Meteorology and Climatology, West Pomeranian University of Technology in Szczecin, Papieza Pawla VI 3, 71-469 Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Ahn S.J., Im Y.J., Chung G.C., Cho B.H., Suh S.R., 1999. Physiological responses of grafted cucumber leaves and rootstock roots affected by low root temperature. Sci. Hort., 81, 397-408.
  • Babik I., 2004. Ecological methods of cucumber cultivation (in Polish). Radom. Krajowe centrum rolnictwa ekologicznego - regionalne centrum doradztwa rozwoju i obszarów wiejskich.
  • Beck D., Sady W., Wojtaszek T., 1990. Effect of air temperature and the root zone on chosen aspects of the growth and development of tomato (in Polish). Post. Nauk Rol., 3(231), 39-57.
  • Bombik A., 1998. Studies on the potato yields prognosis (in Polish). Fragm. Agron., 59(3), 4-57.
  • Dobosz M., 2001. Computerized statistical analysis of results (in Polish). Wyd. EXIT. Warszawa.
  • Gosselin A., Trudel M.J., 1985. Influence of root-zone temperature on growth, development and yield of cucumber plants cv. Toska. Plant and Soil, 85, 327-336.
  • Grimstad S.O., 1993. The effect of a daily low temperature pulse on growth and development of greenhouse cucumber and tomato plants during propagation. Sci. Hort., 53, 53-62.
  • Ingratta F., 1980. Reducing night temperature by soil warming. Greenhouse vegetable newsletter. Ontario Ministry of Agriculture and Food.
  • Kalbarczyk R., 2009. Use of Cluster analysis in the determination of the influence of agrotechnical dates and phenological phases on field Cucumber (Cucumis sativus L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 8(1), 63-75.
  • Karlsen P., 1981. The influence of root and air temperature on young cucumber plants. Acta Hort. (ISHS), 118, 95-104.
  • Kharkina T.G., Markovskaya E.F., Sysoeva M.I., 2003. Influence of thermoperiod on growth and development in cucumber. Russ. J. Develop. Biol., 34(2), 121-125.
  • Kossowski J., Kołodziej J., 2003. Estimation of daily mean values of soil temperature within the arable layer on the basis of air temperature and soil moisture (in Polish). Annales UMCS, Sec. E, 58, 69-78.
  • Koźmiński C., 1981. Soil temperature at the depth of 5 cm in Poland (in Polish). AR Szczecin.
  • Koźmiński C., Michalska B. (ed.)., 2001. Atlas of climtic risk to crop cultivation in Poland. AR Szczecin.
  • Koźmiński C., Michalska B., Czarnecka M., 1992. Extreme weather conditions (in Polish). [In:] Dzieżyc J. (ed.). Yielding factors - plant cropping. Warszawa-Wrocław. PWN.
  • Krug H., Thiel F., 1985. Effect of soil temperature on growth of cucumber in different air temperature and radiation regime - poster. Acta Hort. (ISHS), 156, 117-126.
  • Lederle E., Krug H., 1985. Model experiments for energy saving temperature control for germinating cucumbers. Acta Hort. (ISHS), 156, 105-116.
  • Lee S.H., Chung G.C., Steudle E., 2005. Gating of aquaporins by low temperature in roots of chilling-sensitive cucumber and chilling-tolerant figleaf gourd. J. Experim. Botany, (413) 56, 985-995.
  • Liebig H.P., 1985. Model of cucumber growth and yield. I. Raising the crop under low temperature regimes. Acta Hort. (ISHS), 156, 127-138.
  • Marcelis L.F.M., 1994. Effect of fruit growth, temperature and irradiance on biomass allocation to the vegetative parts of cucumber. Netherlands J. Agric. Sci., 42(2), 115-123.
  • Marcelis L.F.M., Hofman-Eijer L.R.B., 1993. Effect of temperature on the growth of individual cucumber fruits. Physiologia Plantarum, 87(3), 321-328.
  • Michalska B., Nidzgorska-Lencewicz J., 2008. Variability of daily temperature conditions in bare soil profile. EJPAU, Horticulture 11(4), http://www.ejpau.media.pl
  • Pramanik M.H.R., Nagai M., Asao T., Matusui Y., 2000. Effects of temperature and photoperiod on phytotoxic root exudates of cucumber (Cucumis sativus) in hydroponic culture. J. Chem. Ecol., 26, 1953-1967.
  • Sysoeva M.I., Markovskaya E.F., Kharkina T.G., 1997. Optimal temperature drop for the growth and development of young cucumber plants. Plant Growth Regulation, 23, 135-139.
  • Sysoeva M.I., Markovskaya E.F., Kharkina T.G., Sherudilo E.G., 1999. Temperature drop, dry matter accumulation and cold resistance of young cucumber plants. Plant Growth Regulation, 28, 89-94.
  • Tachibana S., 1988. The influence of root temperature on nitrate assimilation by cucumber and figleaf gourd. J. Japan. Soc. Hort., 57(3), 440-447.
  • Tveito O.E., Bjordal I., Skjelvag A.O., Aune B., 2005. A GIS-based agro-ecological decision system based on gridded climatology. Meteorol. Appl., 12, 57-68.
  • Vajda A., Venalainen A., 2005. Feedback processes between climate, surface and vegetation at the northern climatological tree-line (Finnish Lapland). Boreal Environment Research, 10, 299-314.
  • Yoshida S., Eguchi H., 1989. Effect of root temperature on gas exchange and water uptake in intact roots of cucumber plants (Cucumbis sativus L.) in hydroponics. Biotronics, 18, 15-21.
  • Yoshida S., Eguchi H., 1990. Root temperature effect on root hydraulic resistance in cucumber (Cucumbis sativus L.) and figleaf gourd (Cucurbita ficifolia B.) plants. Biotronics, 19, 121-127.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-3ad55e34-7179-4a2d-a304-e9c3cff72a6f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.