PL
Badania miały na celu porównanie zawartości azotanów(III) i (V) w szpinaku odmiany Sporter pakowany i przechowywanym w atmosferze modyfikowanej o różnym składzie. Surowiec do badań pochodził z uprawy jesiennej 2007 roku i późnowiosennej 2008 roku. Zawartość azotanów(V) w surowcu ze zbioru jesiennego była 2-krotnie wyższa niż w szpinaku wiosennym i wynosiła odpowiednio: około 1100 i 520 mg·kg-1. W próbach ze szpinaku jesiennego pakowanych w atmosferze modyfikowanej, niezależnie od jej składu, odnotowano niższą zawartość azotanów(V), w porównaniu z surowcem. Wynosiła ona od 875 do 1027 mg·kg-1 po 1 dniu przechowywania, dalsze przechowywanie spowodowało istotny spadek zawartości tych związków w większości badanych prób. Obecności azotanów(III) nie stwierdzono zarówno w surowcu ze zbioru jesiennego, jak i wiosennego. Natomiast w próbach zapakowanych w atmosferze modyfikowanej, niezależnie od jej składu, stwierdzono wzrost zawartości tych związków w czasie 12 dni przechowywania szpinaku.
EN
The aim of the study was to compare contents of nitrate and nitrite in a spinach cv. Sporter coming from autumn and late spring cultivation, packaged in modified atmosphere. Nitrate contents in raw material from the autumn harvest were 2 times higher than in spring spinach, amounting to approx. 1100 and 520 mg·kg-1, respectively. Lower nitrate contents in comparison to the raw material were recorded in samples of autumn spinach, packaged in modified atmosphere, irrespective of its composition. Nitrate content ranged from 875 to 1027 mg·kg-1 after 1-day storage, while further storage resulted in a decrease of contents of these compounds in most analyzed samples. Nitrites were not detected in raw material from either autumn or spring harvest. In turn, in modified atmosphere packaged samples, irrespective of atmosphere composition, increased contents of these compounds were found during storage.