PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 21 | 1 |

Tytuł artykułu

Aktywność wody w otrębach i śrutach zbożowych

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Water activity in bran and cereal middlings

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy zaprezentowanej w artykule było określenie aktywności wody i jej zawartości w otrębach i śrutach zbożowych wytwarzanych w gospodarstwach na bazie własnych zbóż i nasion roślin strączkowych oraz w otrębach i śrutach zakupionych. Na podstawie wskaźnika aktywności wody dokonano analizy zagrożeń mikrobiologicznych, jakie mogą być wywołane przez bakterie, drożdże lub pleśnie. W większości badanych otrąb i śrut zbożowych aktywność wody aw była na poziomie od 0,75 do 0,60. W tym zakresie głównie rozwijają się pleśnie. Grzyby pleśniowe wytwarzają mikotoksyny, które są szkodliwe dla ludzi i zwierząt. Natomiast w śrutach poekstrakcyjnych (sojowej, rzepakowej i słonecznikowej) aktywność wody była niska i wynosiła poniżej 0,46.
EN
The aim of this study was to determine the water activity and moisture content in feedstuffs on farms on the basis of their own cereal and legume seeds. On this basis, the analysis of microbiological hazards that may be caused by bacteria, yeasts or molds. In majority of the cereal grit water activity was at a level from 0.75 to 0.60. In this respect, the water activity mainly grow mold. Molds produce mycotoxins are developing that are harmful to humans and animals. However, in animal feed (soybean, rapeseed and sunflower), water activity was low and was below 0.46.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

1

Opis fizyczny

s.46-49,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Techniki Rolno-Spożywczej, Wydział Mechaniczny, Politechnika Białostocka, Białystok

Bibliografia

  • [1] Beuchat L.R. 1981. Microbial stability as affected by water activity. Cercal Foods World, 26 (7): 347-449.
  • [2] Chelkowski J. 1997. Mikotoksyny i grzyby toksyno- twórcze w paszach. Drobiarstwo 1: 5-9.
  • [3] Chelkowski J., 2004. Znaczenie mikotoksyn w hodowli zbóż. Hodowla Roślin Nasiennych 3: 36-40.
  • [4] Colditz I. G. 2002. Effects of the immune system on metabolism: implications for production and disease resistance in livestock. Livest. Prod. Sci., 3, 257-268.
  • [5] Coulumbe R.A. 1993. Symposium biological action of mycotoxins. Journal of Dairy Science 76, 880-891.
  • [6] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej ROZPO­RZĄDZENIE (WE) Nr 183/2005 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz.
  • [7] Fontana A.J. 1998. Water activity: Why it is important for food safety. Presented at the First NSF International Conference on Food Safety, November 16-18, 1998, Albuquerque, NM.
  • [8] Glenn A.E. 2007. Mycotoxigenic Fusarium species in animals feed. Animal Feed Science and Technology, 137, 3-4: 213-240.
  • [9] Packa D. 2006. Mikotoksyny zagrożeniem dla ludzi, zwierząt i roślin. Rolnicze ABC, 11, 5-6 XI.
  • [10] Quellien J. 2002. Les mycotoxines. Le projet no QLK 1-CT-2000-00040. Institut National de la Recherche Agronomique, Paris. [http://www.nutrition.org.uk].
  • [11] Sadkowska-Todys M. Stefanoff P. Łabuńska E. 2005. Zatrucia i zakażenia pokarmowe w Polsce w 2003 roku. Przegląd Epidemiologiczny, 59, 269-279.
  • [12] Saeger S., Sibanda L., Paepens C., Lobeau M., Delmulle B., Barna-Vetro I., Van Peteghrm C. 2006. Novel developments in rapid mycotoxin detection. Mycotoxin Research 22, 2: 100-104.
  • [13] Schrodter R. 2004. Influence of harvest and storage conditions on trichothecenes levels invarious cereals. Toxicology Letters (Amst.) 153, 1: 47-49.
  • [14] Scott W.J. 1957. Water relations of food spoilage microorganisms. Advences ni food Research, 7: 83-127.
  • [15] Stępień M., Sokół-Leszczyńska B., Łuczak M. 2007. Mykotoksyny, produkty spożywcze a zdrowie człowieka. Postępy Mikrobiologii, 46, 167-177.
  • [16] Taoukis, P., Breene W., Labuza TP. 1988. Interme­diate moisture foods. Advances in Cereal Science and Technology, 9:91-128.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-38acb1ff-a55d-4ba2-a43d-b03cdf0e9752
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.