PL
Celem pracy zaprezentowanej w artykule było określenie aktywności wody i jej zawartości w otrębach i śrutach zbożowych wytwarzanych w gospodarstwach na bazie własnych zbóż i nasion roślin strączkowych oraz w otrębach i śrutach zakupionych. Na podstawie wskaźnika aktywności wody dokonano analizy zagrożeń mikrobiologicznych, jakie mogą być wywołane przez bakterie, drożdże lub pleśnie. W większości badanych otrąb i śrut zbożowych aktywność wody aw była na poziomie od 0,75 do 0,60. W tym zakresie głównie rozwijają się pleśnie. Grzyby pleśniowe wytwarzają mikotoksyny, które są szkodliwe dla ludzi i zwierząt. Natomiast w śrutach poekstrakcyjnych (sojowej, rzepakowej i słonecznikowej) aktywność wody była niska i wynosiła poniżej 0,46.
EN
The aim of this study was to determine the water activity and moisture content in feedstuffs on farms on the basis of their own cereal and legume seeds. On this basis, the analysis of microbiological hazards that may be caused by bacteria, yeasts or molds. In majority of the cereal grit water activity was at a level from 0.75 to 0.60. In this respect, the water activity mainly grow mold. Molds produce mycotoxins are developing that are harmful to humans and animals. However, in animal feed (soybean, rapeseed and sunflower), water activity was low and was below 0.46.