PL
W pracy przedstawiono wpływ temperatury wygrzewania oraz ciśnienia hydrostatycznego 1000 MPa (1 GPa) na wytwarzanie rodników w skrobi ziemniaczanej. Wybrano dwie różne temperatury: 200 i 140°C (wygrzewanie z dostępem tlenu). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że w zależności od czasu wygrzewania powstają różne ilości wygenerowanych rodników. W 140°C najwyższą względną intensywność sygnału EPR stwierdzono po 60 minutach wygrzewania, natomiast w 200°C żadnego maksimum nie stwierdzono. Świadczy to o tym, że w 200°C zaszła częściowa destrukcja struktury polimeru. Próbki wygrzewane bez dostępu tlenu przez 60, 120 i 180 minut w 200°C uległy procesowi karbonizacji. Przeprowadzona analiza widm EPR wskazuje, że są to widma proszkowe z jedną linią o kształcie krzywej Lorentza wykazującą anizotropię współczynnika rozszczepienia spektroskopowego g.
EN
In the paper the influence of two different temperatures of heating and high pressure treatment 1000 MPa (lGPa) on radical generation in potato starch is presented. The samples were heated to 200 and 140°C (heated in the presence of oxygen). The results of EPR studies indicate that different quantities of radicals are created depending on the heating time. At 140°C the EPR maximum of relative intensity is visible after 60 min. of heating, but at 200°C no maximum is observed. It proves that at 200°C partial destruction of the structure of polymer occured. In the samples heated without oxygen for 60, 120 and 180 min at 200°C the carbonization process is observed. The analysis of EPR spectra indicates the powder spectra with one Lorentzian line with the anisotropic spectroscopic splitting factor g.