Exploitation of enzymes in enzymatic interesterification
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W artykule przedstawiono charakterystykę biokatalizatorów z uwzględnieniem ich własności w procesie przeestryfikowania. Zaprezentowano niektóre możliwości otrzymywania modyfikowanych produktów tłuszczowych metodą przeestryfikowania enzymatycznego. Przedstawiono zalety i wady modyfikacji enzymatycznej tłuszczów.
EN
Characteristic of biocatalysts with their properties during interesterification was presented in this paper. Some possibilities of receiving modified fats during interesterification were given. Advantages and disadvantages of enzymatic modification were shown too.
[1] Adlercreutz p., Bloomer s., Mattiasson b. 1991. Trigliceride interesterification by lipases. Biocatalists, 5, 145-162.
[2] Antczak t., Graczyk j. 2002. Lipazy: źródła, struktura i właściwości katalityczne. Biotechnologia, 2 (57), 130-145.
[3] Brady l., Brzozowski a. m., Derewenda z. s., Dodson e., Dodson g., Tolley s., Turkenburg j. p., Christiansen l., Huge-Jensen b., Norskow l., Thim l., Menge u. 1990. A serine protease triad forms the catalytic centre of a triacylglycerol lipase. Nature, 343, 767-770.
[4] Bryś j., Kowalska m., Wirkowska m., Kowalski b. 2005 The properties of enzymatically interesterified milkfat. Folia Univ. Agric. Stetin, Scientia Alimentaria, 246, 4, 23-32.
[5] Bryś j., Wirkowska m., Ratusz k., Kowalski b. 2006. Zastosowanie enzymu niespecyficznego do modyfikacji właściwości mieszanin tłuszczu mlekowego. Tłuszcze Jadalne, /, XLI,123- 137.
[6] Bryś j., Wirkowska m. 2010. Znaczenie struktury triacylogliceroli w projektowaniu lipidów strukturyzowanych. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, Tom 20/37, 2, 86-89.
[7] Desnuelle p. 1972. The lipases. In: The Enzymes (Boyer P. D. eds.). Academic Press, New York 1972.
[8] Gunstone f. d. 1994. Marine oils: fish and whale oils. In: The Lipid Handbook (Gunstone F. D., Harwood J. L., Padley F. D. eds.). Chapman and Hall, London.
[9] http://www.oiltek.com.my/products.html.
[10] Iwasaki y., Yamane t. 2000. Enzymatic synthesis of structured lipids. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 10, 129-140.
[11] Karlson p. 1987. Zarys biochemii, część I, Warszawa. PWN.
[12] Kołakowski e., Bednarski w., Bielecki s. 2005. (pod redakcją). Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie, 241-274, 275-294.
[13] Kowalska m., Bekas w., Gruczyńska e., Kowalski b. 2005. Modification of Beef Tallow fractions by Chemical and Enzymatic Interesterification with Sunflower Oil". Journal of Food Technology, 3(3), 404-409.
[14] Kowalska M., Bryś J., Żbikowska A., Kowalski B. 2005. Przeestryfikowanie mieszanin frakcji łoju wołowego i oleju rzepakowego. Żywność Nauka Technologia Jakość, Supl. 2, 43, 97-113.
[15] Kowalska M., Kowalski B., Bekas W., Stępniak S. 2005. Modification of Beef Tallow Stearin and Olein by Chemical and Enzymatic Interesterification with Soybean Oil. Journal of Food Technology, 3, 2: 247-254.
[16] Kowalska M., Żbikowska A., Kowalski B., Krygier K 2008. Modyfikacje tłuszczów przeestryfikowanie i inne metody. Przemysł Spożywczy, 62, (10), 40-43.
[17] Kowalski B., Tarnowska K., Gruczyńska E., Bekas W. 2004. Chemical and Enzymatic Interesterification of Beef Tallow and Rapeseed Oil Blend with Low Content of Tallow. J. Oleo Sci.,53, 479-488.
[18] Lai O.M., Ghazali H.M., Cho F., Chong C.L. 2000. Enzymatic transesterification of palm stearin: anhydrous milk fat mixtures using 1,3-specific and nonspecific lipases. Food Chemistry, 70, 221-225.
[19] Ledóchowska E., Kurzyńska A. 1995. Wpływ ilości wody obecnej w enzymie na proces enzymatycznego przeestryfikowania tłuszczów. Tłuszcze Jadalne, 30 (4), 159-163.
[20] Ledóchowska E. 1999. Wybrane aspekty enzymatycznego przeestryfikowania triacylogliceroli. Wydawnictwa Naukowe Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1-81.
[21] Ledóchowska L., Krystian K 2006. Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas ka- prylowy. Tłuszcze Jadalne, XLI, 161-167.
[22] Leman J. 1993. Strukturyzowane lipidy, niekonwencjonalne tłuszcze przyszłości. Przemysł Spożywczy, 66, 45-47.
[23] Liu K J., Chang H-M., Liu K-M. 2007. Enzymatic synthesis of cocoa butter analog through interesterification of lard and tristearin in supercritical carbon dioxide by lipase. Food Chemistry, 100, 1303-1311.
[24] Macrae A. R. 1983. Lipase-catalyzed interesterification of oils and fats. J. Am. Oil Chem. Soc., 60, 243 A-246 A.
[25] Marangoni A.G., Rousseau D. 1995. Engineering triacylglycerols: The role of interesterification. Trends in Food Science and Technology, 6, 329-335.
[26] Olempska-Beer Z.S., Merker R.I., Ditto M.D., Dinovi M.J. 2006. Food-processing enzymes from recombinant microorganisms - a review. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45, 144-158.
[27] Petersen S.B., Drablos F. 1994. A sequence analysis of lipases, esterases and related proteins. in: Woolley P., Petersen S.B. (Ed): Lipases, their structures, biochemistry and application. Cambridge University Press. Cambridge, 23-48.
[28] Płatek T., Węgrowski J. 2010. Wykorzystanie enzymów w procesie rafinacji olejów roślinnych. Tłuszcze Jadalne, 45, (1-2), 73-86.
[29] Ptasznik S. 2000. Przeestryfikowanie chemiczne jako sposób modyfikacji tłuszczów mieszanych. Tłuszcze Jadalne, 35, 1-2, 52-56.
[30] Roy S. S., Bhattacharyya D. K. 1993. Distinction between enzymically and chemically catalyzed interesterification. J.Am.Oil Chem. Soc, 70, 1293-1294.
[31] Schmidt-Dannert C. 1999. Recombinant microbial lipases for biotechnological applications. Bioorganic and Medicinal Chemistry, 7, 2123-2130.
[32] Schrag J. D., Li Y., Wu S., Cygler M. 1991. Ser-His- -Glu triad forms the catalytic site of the lipase from Geotrichum candidum. Nature, 351, 761-764.
[33] Stadler P., Kovac A., Paltauf F. 1995. Understanding lipase action and selectivity. Croatica Chemica Acta, 68 (3), 649-674.
[34] Stamatis H., Xenakis A., Provelegiou M., Kolisis F. N. 1993. Esterification reactions catalyzed by lipases in microemulsions: the role of enzyme location in relation to its selectivity. Biotechnology and Bioengineering, 42, 103-110.
[35] Svendsen A. 1994. Sequence comparison within the lipase family. in: Woolley P., Petersen S.B. (Ed): Lipases, their structure, biochemistry and application. Cambridge University Press. Cambridge, 1-21.
[36] Tarnowska K 2002. Wpływ warunków reakcji na właściwości fizyczne i chemiczne enzymatycznie prze- estryfikowanych tłuszczów. Praca doktorska, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, 1-147.
[37] Wang H-X., Wu H., Ho Ch-T., Wenig X-Ch. 2006. Cocoa butter equivalent from enzymatic interesterification of tea seed oil and fatty acid methyl esters. Food chemistry, 97, 661-665.
[38] Winkler F. K., D'Arcy A., Hunziker W. 1990. Structure of human pancreatic lipase. Nature, 343, 771-774.
[39] Yamane T. 1987. Enzyme technology for the lipids industry; An engineering overview. J. Am. Oil Chem. Soc., 64, 1657-1662.