PL
Określono wartość pokarmową genetycznie zmodyfikowanych (GM) materiałów paszowych, stosowanych jako główne komponenty diety dla kur nieśnych. Doświadczenie wykonano na 96 nioskach Bovans Brown, w okresie od 25. do 54. tygodnia życia. Ptaki utrzymywano w indywidualnych klatkach o powierzchni 1600 cm², ze stałym dostępem do wody i paszy. Utworzono 4 grupy doświadczalne, w skład których wchodziły po 24 powtórzenia (kury). Nioski żywiono do woli izobiałkowymi i izoenergetycznymi kukurydziano-sojowymi mieszankami paszowymi, które pokrywały zapotrzebowanie kur na składniki pokarmowe. Schemat doświadczenia był następujący: grupa 1 − dieta kontrolna zawierająca ziarno kukurydzy i poekstrakcyjną śrutę sojową z roślin konwencjonalnych, 2 − ziarno kukurydzy konwencjonalnej i śruta sojowa z roślin Roundup Ready (GTS 40-3-2), 3 − śruta kukurydziana z roślin Bt (MON 810) i śruta sojowa z roślin konwencjonalnych, 4 − śruta kukurydziana i śruta sojowa z roślin GM. Nie stwierdzono wpływu badanych materiałów GM na wyniki wydajności nieśnej, jakość treści i skorupy jaj, strawność podstawowych składników pokarmowych mieszanki oraz bilans N, Ca i P. Uzyskane wyniki doświadczenia na nioskach wskazują na równowartość żywieniową poekstrakcyjnej śruty sojowej i ziarna kukurydzy badanych odmian GM w stosunku do odmian konwencjonalnych.
EN
The aim of the experiment was to study the nutritional efficiency of genetically modified (GM) feeds, used as the main components of diets for laying hens. The experiment was carried out with 96 Bovans Brown laying hens from 25 to 54 weeks of, age. The birds were placed in individual cages on a wire-mesh floor. Cage dimensions were 40 cm × 40 cm, which equals 1600 cm² total floor space. Hens were fed ad libitum isonitrogenous and isocaloric maize-soyabean diets formulated to meet nutrient recommendations. An experimental design with 4 dietary treatments was used: 1 – control diet, maize grain and soyabean meal from non-modified plants, 2 – non-modified maize and GM Roundup Ready (GTS 40-3-2) soyabean meal, 3 – GM Bt (MON 810) maize and non-modified soyabean meal, 4 – GM maize and GM soyabean meal. Each treatment was divided into 24 replicates (hens). Genetically modified maize and soyabean meal had no effect on laying performance, egg quality, digestibility of nutrients and balance of N, Ca and P. The obtained results of experiment on layers point to the nutritional equivalency of studied soyabean meal and maize from genetically modified and conventional lines.