PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ temperatury i czasu zamrażalniczego przechowywania marchwi na zawartość Beta-karotenu

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Influence of temperature and storage time of frozen carrot on Beta-carotene content

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu temperatury i czasu zamrażalniczego przechowywania marchwi na zmiany zawartości ß-karotenu. W czasie zamrażalniczego przechowywania marchwi stwierdzono zmniejszanie się zawartości tego barwnika. Przeprowadzona statystyczna analiza wariancji (ANOVA) wyników, uzyskanych w badaniach eksperymentalnych, wykazała decydujący wpływ temperatury oraz czasu zamrażalniczego przechowywania marchwi na zmiany zawartości ß-karotenu.
EN
Characterize influence of temperature and storage time of frozen carrot on changes of ß-carotene content was the target of these researches. The decrease in content of this dye was observed during storage time. Carrying out statistical analysis of variance (ANOVA) on results obtained from experimental research showed decisive influence of temperature and storage time of carrot on changes of ß-carotene content.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

2

Opis fizyczny

s.139-143,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zespół Technologii żywności i Przechowalnictwa, Wyższa Szkoła Morska, ul.Morska 83, 81-225 Gdynia
autor

Bibliografia

  • [1] Blain J.A.: Carotene bleaching activity in plant tissue extracts. J. Sei. Food Agric., 21,1970,35. [2] Bubicz M., Majewski K., Piotrowski J.: Retencje karotenów, ksantofili i alfa-tokoferolu w mrożonej marchwi. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 34-(l), 1990,20.
  • [3] Charkey L.W., Dyke W.E., Keno A., Carlson R.E.: Carotene and tocopherol content of dehydrated and sun-cured alfalfa meals. J. Agric. Food Chem., 9, 1961, 70.
  • [4] Goldman M., Horev B., Saguy I.: Decolorization of ß-carotene in model system simulating dehydrated food. Mechanism and kinetic principles. J. Food Sei., 48, 1983, 751.
  • [5] Gruda Z., Postolski J.: Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa 1999.
  • [6] Holden M.: Lipoxidase activity of leaves. Phytochemistry, 8,1970,2287.
  • [7] Kalac P., Kyzlink V.: Looses of ß-carotene in red clover in an acid medium during ensiling. Ani. Feed. Sei. and Technol., 4, 1979, 81.
  • [8] Livingston A.L., Nelson J.W., Kohler G.B.: Stability of alpha-tocopherol during alfalfa dehydration of forage. J. Agr. Food He., 16, 1968,492.
  • [9] Michałowski S.: Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe kontrola ich przemian. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 1995.
  • [10] Muñoz-Delgado J.A.: Effects of freezing, storage and distribution on quality and nutritive attributes of foods, in particular of fruit and vegetables. W: Downey W.K. (ed) Quality and Nutrition, Appl. Sei. Publish. Ltd. Essex 1978.
  • [11] Saguy I., Goldman M., Karel M.: Prediction of ß-carotene decolorization in model system under static and dynamic conditions of reduced oxygen enviroment. J. Food Sci., 50,1985, 526.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-335cbcb1-dd94-4577-a581-170b61841014
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.