PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 544 |

Tytuł artykułu

Ocena chemiczna krajowego suszonego wywaru z pszenicy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oznaczono skład chemiczny krajowego suszonego wywaru z pszenicy (WDDGS) uzyskanego przy produkcji bioetanolu z ziarna pszenicy w jednej z polskich firm handlowych. Oceniany WDDGS zawierał trzykrotnie więcej białka ogólnego (33,8%), ale też wielokrotnie więcej włókna surowego (14,22%) w porównaniu z ziarnem pszenicy. Zawartość lizyny, metioniny, treoniny i fenyloalaniny w białku WDDGS była podobna jak w białku ziarna kukurydzy, nieco mniej było tyrozyny i histydyny, a więcej waliny, leucyny i izoleucyny. Skład mineralny WDDGS nie odbiegał zasadniczo od składu mineralnego ziarna pszenicy, z wyjątkiem Cu i Fe, których było ponad pięciokrotnie więcej w WDDGS niż w ziarnie. Spośród kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu WDDGS, najwięcej było kwasu linolowego (27,48%), palmitynowego (27,39%) i oleinowego (14,64%), mniej było kwasu linolenowego (2,75%) i pozostałych wielonienasyconych kwasów. Oceniany w badaniach WDDGS zawierał jedynie śladowe ilości oznaczanych mikotoksyn, ochratoksyny A i aflatoksyn B1, B2, G1, G2.
EN
The aim of the study was to conduct a chemical evaluation of wheat distillers dried grains with soluble (WDDGS) obtained in the production of bioethanol by a Polish company. The evaluated WDDGS contained three times more crude protein (33.8%) as compared with wheat and many times more crude fibre (14.22%). The amino acid composition of WDDGS protein was characterized by similar content of lysine, methionine, threonine and phenylalanine, somewhat lower of tyrosine and histidine, and higher of valine, leucine and isoleucine. The mineral composition of WDDGS did not significantly differ from that occurring in wheat, with the exception of the Cu and Fe levels, which were 5 times higher in WDDGS than in wheat. Among the fatty acids contained in WDDGS fat, linoleic, palmitic, and oleic acids were found in the greatest quantities (27.48, 27.39 and 14.64%, respectively). The level of linolenic acid was lower (2.75%) as was that of the remaining polyunsaturated fatty acids. WDDGS, as evaluated in the studies, contained only trace amounts of mycotoxins (ochratoxin A and aflatoxins B1, B2, G1 and G2).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

544

Opis fizyczny

s.123-130,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
  • Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Bibliografia

  • AOAC 1994. Association of official analytical chemists. Official methods of analysis. 15th Ed. Washington, DC.
  • Emiola I.A., Opapeju F.O., Slominski B.A., Nyachoti C.M. 2009. Growth performance and nutrie nt digestibilituy in pigs fed wheat distillers dried grains with solubles-based diets supplemented with a multicarbohydrase enzyme. J. Anim. Sci. 87: 2315-2322.
  • Franke K., Meyer U., Flachowsky G. 2009. Distillers dried grains with solubles compared with rapeseed meal in rations of dairy cows. J. Anim. Feed Sci. 18: 601-612.
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. 2001. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. [Dokument elektroniczny].
  • Lan Y., Opapeju F.O., Nyachoti C.M. 2008. True ileal protein and amino acid digestibilities in wheat dried distillers’ grains with soluble fed to finishing pigs. Anim. Feed Sci. Tech. 140: 155-163.
  • Meeusen A., Nuyens F., Lewkowicz P. 2008. Suszony wywar z destylacji w paszach dla drobiu. Biul. Polskiego Związku Producentów Pasz 62 (6/7): 29-33.
  • NORMY 1993. Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy. Instytut Zootechniki w Krakowie. Omnitech Press, Warszawa: 213 ss.
  • Nyachoti C.M., House J. D., Slominski B.A., Seddon I.R. 2005. Energy and nutrient digestibilities in wheat dried distillers’ grains with soluble fed to growing pigs. J. Sci. Food Agr. 85: 2581-2586.
  • Podkówka W. 2009. DDGS - suszony wywar gorzelniany. Prz. Hod. 5: 21-25.
  • Potthast C. 2008. Produkcja bioetanolu - wartości żywieniowe produktów ubocznych - DDGS. Biul. Polskiego Związku Producentów Pasz 65 (11/12): 57-59.
  • Smulikowska S. (red.) 1996. Normy żywienia drobiu. IFiŻZ PAN, Jabłonna: 142 ss.
  • Spiehs M.J., Whitney M.H., Shurson G.C. 2002. Nutrient database for distillerʼs dried grains with soluble produced from new ethanol plants in Minnesota and South Dakota. J. Anim. Sci. 80: 2639-2645.
  • Stein H.H., Shurson G.C. 2009. Board-invited review: The use and application of distillers dried grains with soluble in swine diets. J. Anim. Sci. 87: 1292-1303.
  • Strzetelski J. 2006. Możliwości wykorzystania w żywieniu bydła produktów ubocznych powstających przy głębokim tłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych i produkcji bioetanolu. Wiadomości Zoot. R. XLIV (3): 56-66.
  • Widyaratne G.P., Zijlstra R.T. 2007. Nutritional value of wheat and corn distiller’s dried grain with solubles: Digestibility and digestible contents of energy, amino acids and phosphorus, nutrient excretion and growth performance of grower-finisher pigs. Can. J. Anim. Sci. 87: 103-114.
  • Ziggers D. 2007. Ethanol production and its co-products in Europe. Feed Tech. 11(8): 14-20.
  • Ziołecka A., Kużdowicz M., Kielanowski J. 1985. Tabele składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz krajowych. PWN, Warszawa: 96 ss.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-3195c448-87f5-492d-89ce-258c945bbe18
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.