PL
Oznaczono skład chemiczny krajowego suszonego wywaru z pszenicy (WDDGS) uzyskanego przy produkcji bioetanolu z ziarna pszenicy w jednej z polskich firm handlowych. Oceniany WDDGS zawierał trzykrotnie więcej białka ogólnego (33,8%), ale też wielokrotnie więcej włókna surowego (14,22%) w porównaniu z ziarnem pszenicy. Zawartość lizyny, metioniny, treoniny i fenyloalaniny w białku WDDGS była podobna jak w białku ziarna kukurydzy, nieco mniej było tyrozyny i histydyny, a więcej waliny, leucyny i izoleucyny. Skład mineralny WDDGS nie odbiegał zasadniczo od składu mineralnego ziarna pszenicy, z wyjątkiem Cu i Fe, których było ponad pięciokrotnie więcej w WDDGS niż w ziarnie. Spośród kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu WDDGS, najwięcej było kwasu linolowego (27,48%), palmitynowego (27,39%) i oleinowego (14,64%), mniej było kwasu linolenowego (2,75%) i pozostałych wielonienasyconych kwasów. Oceniany w badaniach WDDGS zawierał jedynie śladowe ilości oznaczanych mikotoksyn, ochratoksyny A i aflatoksyn B1, B2, G1, G2.
EN
The aim of the study was to conduct a chemical evaluation of wheat distillers dried grains with soluble (WDDGS) obtained in the production of bioethanol by a Polish company. The evaluated WDDGS contained three times more crude protein (33.8%) as compared with wheat and many times more crude fibre (14.22%). The amino acid composition of WDDGS protein was characterized by similar content of lysine, methionine, threonine and phenylalanine, somewhat lower of tyrosine and histidine, and higher of valine, leucine and isoleucine. The mineral composition of WDDGS did not significantly differ from that occurring in wheat, with the exception of the Cu and Fe levels, which were 5 times higher in WDDGS than in wheat. Among the fatty acids contained in WDDGS fat, linoleic, palmitic, and oleic acids were found in the greatest quantities (27.48, 27.39 and 14.64%, respectively). The level of linolenic acid was lower (2.75%) as was that of the remaining polyunsaturated fatty acids. WDDGS, as evaluated in the studies, contained only trace amounts of mycotoxins (ochratoxin A and aflatoxins B1, B2, G1 and G2).