PL
Oceniono jakość frakcji lipidowej 15 rodzajów czipsów ziemniaczanych, znajdujących się na rynku warszawskim. W badanych produktach oznaczono zawartość tłuszczu, a we frakcji lipidowej oznaczono liczbę kwasową, liczbę nadtlenkową, oraz skład kwasów tłuszczowych. Zawartość tłuszczu w badanych próbach była zróżnicowana i wynosiła od 28,6% do 35,1%. Liczba nadtlenkowa we wszystkich badanych próbach wahała się w granicach 0,79-1,53 meq O2-2·kg-1 tłuszczu. Liczba kwasowa kształtuje się poniżej wartości określonej w normie (1 mg KOH·g-1 tłuszczu) i wynosi od 0,28 mg KOH·g-1 do 0,72 mg KOH·g-1. W przebadanych czipsach dominowały niekorzystne żywieniowo kwasy tłuszczowe nasycone (SFA). Poziom zawartości izomerów trans w badanych czipsach wahał się w granicach 1,36-2,98%, nie był więc wysoki.
EN
The aim of this paper was the assessment of the quality of lipid fraction in 15 potato chips which were available in the Warsaw market. The content of fat was determined in the examined products. In fat from chips the acid value, peroxide value and fatty acid composition were determined. Fat content in the chips varied and ranged from 28.6% to 35.1%. Peroxide value in all the studies samples ranged from 0.79-1.53 meq O2-2·kg-1 fat. Acid value was below the value specified in the Polish standard (1 mg KOH·g-1 fat) and ranged from 0.28 mg KOH·g-1 to 0.72 mg KOH·g-1. In the examined chips nutritionally disadvantageous saturated fatty acids (SFA) dominated. The levels of trans isomers in chips ranging from 1.36-2.98%, was not high.