EN
In a pot experiment conducted in a phytotron, the effectiveness of foliar feeding of different potassium salts, with and without the addition of 0.5% CO(NH2)2, in spinach (Spinacia oleracea L.) was investigated. Potassium was applied 3 times in the form of 1% solutions KCl, KNO3, K2SO4 and C6H5K3O7XH2O, compared to water as the control treatment. The obtained results show that foliar feeding of potassium salts in spinach is an efficient method of supplementing the level of K+ in plants during vegetation. Plants fed with KNO3 had the highest content of potassium in leaves, and those fertilized with K2SO4, C6H5K3O7 X H2O and KCl had an only slightly lower potassium content. The application of potassium salts resulted in more intensive gas exchange in leaves (stomatal conductance, photosynthesis, transpiration) and, as a consequence of that, increased leaf yield. Potassium nitrate and citrate influenced most effectively the abovementioned processes. The treatment of spinach with potassium salts resulted in an increased content of protein, chlorophyll, carotenoids, nitrates and iron as well as a decreased content of vitamin C and calcium in leaves.
PL
W doświadczeniu wazonowym prowadzonym w fitotronie badano efektywność odżywiania dolistnego szpinaku (Spinacia oleracea L.) różnymi solami potasu bez i z dodatkiem 0,5% CO(NH2)2. Potas zastosowano 3-krotnie w formie 1% roztworów KCl, KNO3, K2SO4 i C6H5K3O7 x H2O wobec wody jako kontroli. Uzyskane wyniki wykazały, że dolistne odżywianie szpinaku solami potasu jest skuteczną drogą uzupełniania poziomu K+ w roślinach w trakcie wegetacji. Największą zawartość potasu w liściach zawierały rośliny odżywiane KNO3, a nieznacznie tylko mniejszą żywione K2SO4, C6H5K3O7 x H2O i KCl. Aplikacja soli potasu wpłynęła na intensywniejszy przebieg wymiany gazowej liści (przewodność szparkowa, fotosynteza, transpiracja), a w wyniku tego wzrost plonu liści. Najbardziej efektywnie na wymienione procesy oddziaływał azotan i cytrynian potasu. Traktowanie szpinaku solami potasu wpłynęło na wzrost zawartości białka, chlorofilu, karotenoidów, azotanów i żelaza, a spadek zawartości witaminy C i wapnia w liściach.