PL
W pracy analizowano wpływ stopnia rozdrobnienia, zastosowania blanszowania materiału przed suszeniem oraz metody suszenia na zawartość karotenoidów w suszach. Jako materiał badawczy użyto marchwi odmiany Kazan. Zastosowano trzy stopnie rozdrobnienia oraz trzy metody suszenia: konwekcyjne, promiennikowe oraz liofilizacyjne. Stwierdzono, że metoda suszenia ma największy wpływ na zawartość karotenoidów. Blanszowanie nie zmieniało istotnie zawartości karotenoidów, natomiast istotny wpływ stopnia rozdrobnienia wykazano tylko w przypadku suszu liofilizacyjnego.
EN
The study analysed the influence of grinding degree, applying blanching of the material before drying and the drying method on the content of carotenoids in dried material. Carrot of the Kazan cultivar was used as research material. Three degrees of grinding and three drying methods (convection, infrared and freeze-drying) were applied. It was stated that the method of drying strongly affected the content of carotenoids. Blanching didn’t change the content of carotenoids indeed, whereas the significant effect of grinding degree was observed only in case of freeze - dried carrot.