PL
Sól (chlorek sodu) jest najpopularniejszą substancją stosowaną do przyprawiania i konserwowania żywności, jak również pełni wiele istotnych funkcji technologicznych w jej przetwórstwie. Jej spożycie w Polsce przekracza znacznie zalecenia WHO - 5 g/dzień. Ilość ta obejmuje przede wszystkim sól zawartą w produktach spożywczych przetworzonych i tę stosowaną w gospodarstwie domowych do przygotowywania posiłków. Obniżenie spożycia soli można osiągnąć różnymi sposobami, m.in.: poprzez używanie mniejszych ilości soli do przygotowywania posiłków, zastąpienie jej naturalnymi przyprawami, stosowanie odpowiedniej obróbki kulinarnej (gotowanie na parze, gotowanie w naczyniach akutermicznych), niedosalanie na talerzu gotowych dań, zastępowanie produktów słonych produktami o obniżonej zawartości soli lub niesolonymi.
EN
Salt (sodium chloride) is the most popular substance used to as a spice and food preservative and also plays an important role in food processing. Salt consumption in Poland is far beyond WHO recommendation - 5g/day. This amount includes mainly salt in processed foods and salt added at home during cooking. Lowering of salt intake may be achieved in may ways for example: by decreasing amount of added salt during cooking, replacement of salt by other spices, using of right cooking technique (steam cooking, accuthermal stainless steel cookware), not using salt at the table, selection of foods without salt or with lower salt content.