PL
Sól jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania ustroju, jednak spożywana w nadmiarze szkodzi zdrowiu prowadząc do wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów, osteoporozy, kamicy nerkowej. Problem nadmiernego spożycia soli w wielu krajach, w tym w Polsce, dotyczy zarówno żywienia indywidualnego (domowego), jak i zbiorowego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by ilość soli w całodziennej racji pokarmowej nie przekraczała 5 g. W Polsce spożycie soli często przekracza ten zalecany poziom dwu-, a nawet trzykrotnie. Wynika to najczęściej z nadmiernego dodawania soli do potraw w czasie ich przygotowywania oraz z do- salania gotowych już posiłków. Konieczne jest zatem ograniczenie ilości soli stosowanej do przygotowywania posiłków, szczególnie w zakładach żywienia zbiorowego, które kierując się przede wszystkim walorami smakowymi potraw i upodobaniami konsumentów, często nie przywiązują wagi do aspektów zdrowotnych przygotowywanych dań. W niniejszym artykule zaproponowano i omówiono różne sposoby ograniczania ilości soli używanej do przygotowywania posiłków w zakładach żywienia zbiorowego.
EN
Salt is needed to proper function of our organism, but its overintake with diet is harmful for our health and causes a lot of non-infectious chronic diseases like arterial hypertension, some cancers, osteoporosis or nephrolithiasis. According to World Health Organization (WHO) recommendations salt intake limit is 5 g per day. This limit is exceeded twice or even three times in Poland. The most important reason of this situation is adding too much salt during food preparation or salting food, which is ready to eat (salting food on the plate). It is unnecessary to reduce amount of salt added during food preparation, specially in mass catering where taste of dishes and likes or dislikes of consumers are more important than their health. In this article authors propose how to limit salt amount in the kitchen both in household and in mass catering.