PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 13 | 1[166] |

Tytuł artykułu

Wpływ aktywności wody płatków owsianych na wybrane deskryptory emisji akustycznej

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of water activity on selected descriptors of the acoustic emission of oat flakes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu aktywności wody płatków owsianych na ich właściwości akustyczne. Produkt o aktywności wody z zakresu 0,025-0,649 ściskano w masie z prędkością 50 mm·minˉ¹. Emisję akustyczną towarzyszącą niszczeniu płatków rejestrowano i analizowano. Wyznaczono charakterystykę widmową zarejestrowanego dźwięku oraz obliczono takie deskryptory emisji akustycznej jak: liczba zdarzeń emisji akustycznej, średnia amplituda pojedynczego zdarzenia EA, całkowita energia emisji akustycznej, oraz współczynnik nachylenia charakterystyki mocy β. Wpływ aktywności wody na obliczone deskryptory EA miał charakter nieliniowy. W wąskim przedziale aktywności wody następowały istotne statystycznie zmiany wartości badanych współczynników dlatego zależność ta została opisana zmodyfikowanym równaniem Fermiego.
The aim of this work was to investigate how water activity influences the acoustic properties of oat flakes. Oat flakes at water activity within the range of 0.025- 0.649 were subjected to compression in bulk with the speed of 50 mm·minˉ¹. Acoustic emissions were measured by a piezoelectric accelerometer and analysed. Total acoustic energy, number of acoustic events, energy of a single acoustic event and the slope of spectral characteristic were calculated. The relationship between water activity and acoustic parameters was non-linear and well described by Fermi’s equation.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

13

Numer

Opis fizyczny

s.77-87,rys.,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Castro-Prada E., Luyten H., Lichtendonk W., Hamer R., Van Vilet T. 2007. An improved instrumental characterization of mechanical and acoustic properties of crispy mechanical and acoustic properties of crispy cellular solid food. Journal of Texture Stud., 38, 698-724.
  • Duizer L., 2001. A review of acoustic research for studying the sensory perception of crisp, crunchy and crackly textures. Trends in food Science & Technology, 12, 17-24.
  • Gates F.K., Sontag-Strohm T., Stoddard F.L., Dobraszczyk B.J., Salovaara H., 2008. Interaction of heat-moisture conditions and physical properties in oat processing: II. Flake quality. Journal of Cereal Science, 48, 288-293.
  • Gondek E., Lewicki P.P., Ranachowski Z., 2006. Influence of water activity on the acoustic properties of breakfast cereals. Journal of Texture Studies, 37 (5), 497-515.
  • Harris M., Peleg M., 1996. Patterns of textural changes in brittle cellular cereal foods caused by moisture sorption. Cereal Chemistry, 73 (2), 225-231.
  • Luyten H., Van Vliet T., 2006. Acoustic emission, fracture behavior and morphology of dry crispy foods: A discussion article. Journal of Texture Stud., 37, 221-240.
  • Malecki I., Opilski A., 1994. Charakterystyka i klasyfikacja sygnałów EA. W: Emisja Akustyczna. Źródła. Metody. Zastosowania. (Red. Malecki I., Ranachowski J.), Wyd. Biuro PASCAL, Warszawa, 35-52.
  • Martinez-Navarrete N., Moraga G., Talons P., Chiralt A., 2004. Water sorption and the plasticization effect in wafers. International Journal of Food Science and Technology, 39, 555-561.
  • Marzec A., Borowiec M., Lewicki P.P., 2005. Badanie tekstury pieczywa chrupkiego metodą emisji akustycznej. Żywność. Nauka, Technologia. Jakość., 45 (4) Suplement, 75-84.
  • Marzec A., Gondek E., 2007. Zależności pomiędzy wybranymi wyróżnikami tekstury krakersów oznaczonymi instrumentalnie i sensorycznie. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 47 (2) Suplement, 219-226.
  • Marzec A., Lewicki P.P., 2006a. Antiplasticization of cereal-based products by water. Part I. Extruded flat bread. Journal of Food Engineering 73, 1-8.
  • Marzec A., Lewicki P.P., Jakubczyk E., 2006b. Badanie jakości krakersów metodą emisji akustycznej. Żywność. Nauka, Technologia. Jakość., 46 (1) Suplement, 67-72.
  • Marzec A., Lewicki P.P., Ranachowski Z., 2005. Właściwości mechaniczne i akustyczne suchych produktów zbożowych. Inżynieria Rolnicza, 63 (9), 207-214.
  • Peleg M., 1998. Mechanical properties of dry brittle cereal products. W: The Properties of Water in Foods ISOPOW 6 (ed. Reid E.). Blackie Academic &Professional, London.
  • Ranachowski Z., 2000. Opis zestawu programów do obróbki sygnałów akustycznych. Dostępne w Katedrze Inżynierii śywności i Organizacji produkcji, SGGW, Warszawa, 1-6.
  • Ranachowski Z., Gondek E., Lewicki P.P., Marzec A., 2005. Investigation of acoustic properties of compressed wheat bran flakes. Archives of Acoustics, 30 (2), 255-265.
  • Taniwaki M., Hanada T., Sakurai N., 2006. Device for acoustic measurement of food texture using piezoelectric sensor. Food Research International, 39, 1099-1105.
  • Tesch R., Normand M., Peleg M. 1996. Comparison of the acoustic and mechanical signatures of two cellular crunchy cereal foods at various water activity levels. Journal of Science Food Agric., 70 (3), 347-352.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-0f6a330e-72be-46ee-8088-26933dddb4a5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.