PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 2 |

Tytuł artykułu

Porównanie zawartości suchej substancji owocników wybranych odmian i kultur tkankowych pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (LANGE) IMBACH.

Warianty tytułu

EN
Comparison of dry matter content in carpohores of selected strains and tissue cultures of Agaricus bisporus (LANGE) IMBACH.

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Doświadczenie przeprowadzono w Katedrze Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Badano zawartość suchej substancji owocników odmian i kultur tkankowych pieczarki dwuzarodnikowej. Przedmiotem badań była odmiana biała F64 oraz kultury tkankowe F64/7, F64/11, F64/17, odmiana biała F58 oraz kultury tkankowe F58/1, F58/3, F58/8, odmiana brązowa FB30 oraz kultury tkankowe FB30/6, FB30/7, FB30/12 i odmiana brązowa FB31 oraz kultury tkankowe FB31/2, FB31/7, FB31/8. Doświadczenie uprawowe przeprowadzono w klimatyzowanej komorze uprawowej. Uprawę prowadzono w skrzynkach plastikowych napełnionych podłożem. Zawartość suchej substancji oznaczono w owocnikach pochodzących z trzech rzutów plonowania. Stwierdzono, że zawartość suchej substancji owocników zależała od odmiany, kultury oraz od rzutu plonowania. Zawartość suchej substancji owocników wahała się od 7,6 do 10,1%. Odmiany i pochodzące od nich kultury tkankowe w większości przypadków nie różniły się zawartością suchej substancji owocników. Niższą istotnie zawartość suchej substancji owocników stwierdzono u kultur tkakowych F64/11, F64/17 oraz FB 30/6. Żadna z badanych kultur tkankowych nie wykazała istotnie wyższej zawartości suchej substancji niż odmiana, od której pochodziła. Owocniki pierwszego i drugiego rzutu charakteryzowały się podobną zawartością suchej substancji, a istotnie wyższą zawartość suchej substancji miały owocniki trzeciego rzutu.
EN
Experiment was conducted at the Department of Vegetable Crops, Poznań University of Life Sciences. The content of dry matter was tested in carpophores of Agaricus bisporus strains and tissue cultures. The subjects of studies were as follow: white strain F64 and tissue cultures F64/7, F64/11, F64/17, white strain F58 and tissue cultures F58/1, F58/3, F58/8, brown strain FB30 and tissue cultures FB30/6, FB30/7, FB30/12 as well as brown strain FB31 and tissue cultures FB31/2, FB31/7, FB31/8. The experiment was carried out in air-conditioned cultivation room. Plastic boxes filled with substrate were used for cultivation. Dry matter content was determined in carpophores from three flushes of yielding. It was stated that dry matter content in carpophores depended on strain, culture and flush of harvest. Dry matter content varied from 7.6 to 10.1%. Strains and derived from them tissue cultures mostly did not differ in dry matter content of carpophores. Dry matter content was significantly lower in F64/11, F64/17 and FB 30/6 tissue cultures. No tissue culture showed higher dry matter content than the initial strain. Carpophores obtained in the first and second flush of harvest were characterized by similar dry matter content while dry matter content in carpophores of the third flush was significantly higher.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

539

Numer

2

Opis fizyczny

s.671-677,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.J.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Bąkowski J. 1982. Badanie wpływu metod uprawy i warunków krótkotrwałego składowania na jakość i wartość odżywczą pieczarki Agaricus bisporus (Lange) Sing. Rozpr. hab. Inst. Warzywn. w Skierniewicach: 54 ss.
  • Colak M., Baysal E., Simsek H., Toker H., Yilmaz F. 2007. Cultivation of Agaricus bisporus on wheat straw and waste tea leaves based composts and locally available casing materials. Part III: Dry matter, protein and carbohydrate contents of Agaricus bisporus. African Journal of Biotechnology 6(24): 2855-2859.
  • Gapiński M., Woźniak W. 1999. Pieczarka - technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, Poznań: 416 ss.
  • Jaworska G., Gębczyński P., Gołoszny A. 2003. Wykorzystanie pieczarek do produkcji mrożonych i sterylizowanych farszów. Żywność, supl. 36(3): 63-71.
  • Kalberer P. 1997. Trockensubstanzgehalt der Piltze. Der Champignon 399: 240-244.
  • Lemke G. 1971. Mycelenzucht und Fruchtkorperprokuktion des Kulturchampignons Agaricus bisporus (Lange) Sing. Gartenbauwissenschaft 36, 18: 19-27.
  • Manzi P., Aguzzi A., Pizzoferrato L. 2001. Nutritional value of mushrooms widely consumed in Italy. Food Chem. 73(3): 321-325.
  • Mattila P., Könkö K., Eurola M., Pihlava J-M., Astola J., Vahteristo L., Hietaniemi V., Kumpulainen J., Valtonen M., Piironen V. 2001. Contents of vitamins, mineral elements, and some phenolic compounds in cultivated mushrooms. J. Agric. Food Chem. 49(5): 2343-2348.
  • Siwulski M. 1988. Wpływ mnożenia grzybni metodą kultur tkankowych na wzrost i plonowanie pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (Lange) Sing. Maszynopis. Katedra Warzywnictwa AR w Poznaniu.
  • Sobieralski K. 1998. Selekcja, ocena i krzyżowanie wybranych kultur jednozarodnikowych pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (Lange) Sing. Roczniki AR w Poznaniu, Rozprawy Naukowe 291.
  • Sobieralski. K., Siwulski M., Grzebielucha I., Nowak M. 2007. Porównanie zawartości suchej substancji owocników kultur jednozarodnikowych pieczarki dwuzarodnikowej Agaricus bisporus (Lange) Imbach. Zeszyty Probl. Post. Nauk Rol. 517: 689-694.
  • Stainbuch E. 1987. Some developments of mushroom processing. Cultivating Edible Fungi. Elsevier, New York: 311-318.
  • Tsai S-Y., Wu T-P., Huang S-J., Mau J-L. 2006. Nonvolatile taste components of Agaricus bisporus harvested at different stages of maturity. Food Chem. 103(4): 1457-1464.
  • Uliński Z., Szudyga K. 2004. Cultivar effect on yield and quality of Agaricus bisporus fruit bodies, with special emphasis on dry weight. Vegetable Crops Research Bulletin 60: 147-153.
  • Van Loon P.C.C, Swinkels H.A.T.I., van Griensven L.J.L.D. 2000. Dry matter content in mushrooms (Agricus bisporus) as an indicator for mushroom quality. Science and Cultivation of Edible Fungi, Van Griensven (red.), Balkema, Rotterdam: 507-513.
  • Vetter J. 2003. Chemical composition of fresh and conserved mushroom. Eur. Food. Res. Technol. 217(1): 10-12.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-0677cd07-6dd6-4ded-9df0-47e53c7b195a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.