PL
Wiedza oraz zachowania zdrowotne kobiet zachodzących w ciążę wpływają na rozwój plodu, donoszenie ciąży oraz urodzenie zdrowego dziecka. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w foliany oraz kwas foliowy, jest jednym z elementów profilaktyki wad cewy nerwowej (WCN). Celem pracy byla ocena wiedzy kobiet w wieku rozrodczym dotycząca źródeł folianów i kwasu foliowego oraz zapobiegania WCN, ocena zachowań zdrowotnych respondentek, a także upowszechnienie znaczenia tej witaminy w żywieniu. Od stycznia do kwietnia 2009 r. w Warszawie wśród 255 kobiet w wieku od 20 do 43 lat (średni wiek - 26,8 lat) przeprowadzono ankietę. Ostatecznie do badania zakwalifikowano 253 osoby o różnym wykształceniu. W grupie tej były kobiety będące w czasie badania w ciąży lub posiadające już dziecko/dzieci (przydzielone do pierwszej grupy, n1 = 133) oraz kobiety nigdy nie rodzące dzieci (stanowiły drugą grupę, n2 = 120). Dane statystyczne zebrane zostały w programie Microsoft Office Excel 2003. Kobietom, które wyraziły chęć, udostępniano autorską prezentację multimedialną nt. kwasu foliowego i WCN. Zdecydowana większość kobiet interesowała się swoim zdrowiem, a wiedzę czerpały głównie ze środków masowego przekazu lub książek czy poradników. Mimo to tylko 10% z nich znala strony internetowe promujące kwas foliowy. Jako źródło folianów najczęściej wskazywano na zielone warzywa liściaste i warzywa strączkowe. Tylko 15% badanych znalo produkty spożywcze wzbogacane w kwas foliowy. Suplementy szeroko rozpowszechnione byly w grupie kobiet będących w ciąży. To one częściej przyjmowały je oraz znały czas optymalnej suplementacji, natomiast na rekomendowaną dawkę witaminy (0,4 mg) wskazała tylko połowa ciężarnych kobiet. Takiej wiedzy nie miały kobiety z grupy drugiej. Stwierdzono, że wiedza badanych kobiet oraz ich zachowania prozdrowotne były niepełne, zaproponowano więc wprowadzenie szeroko rozpowszechnionej edukacji.
EN
The level of pregnant women's knowledge and their attitude towards health both affect the foetal development, sustaining pregnancy till the end as well giving birth to a healthy child. A properly balanced diet, rich in folates and folic acid is one of elements of neural tube defects prophylaxis. The aim of this research was to assess knowledge among women of childbearing age in regard to the source of folates and folic acid, the prevention of neural tube defects, as well as assessing health attitudes of women respondents and popularizing the importance of this vitamin in nourishment. The poll was carried out between January and April 2009 in Warsaw on a group of 255 women of childbearing age (between 20 and 43, with the average age of 26,8). 253 of them representing different educational background were finally qualified for the research. The first group involved already pregnant women or those having a child/children n1 = 133) and the second constituted of women who have never given birth (n2 = 120). The collected data was processed by Microsoft Office Excel 2003. Women interested in the research were sent our own copyright multimedia presentations on folic acid and neural tube defects. The overwhelming majority of women were interested in their health, gaining knowledge on it from mass media, books or guide-books on health. Nonetheless only 10% of them knew websites promoting folic acid. Green leafy vegetables and legumes were most frequently pointed to as a source of folates. Only 15% of polled women knew food products enriched with folic acid. Widely spread supplements of folic acid were found within the group of already pregnant women. They were the ones who were taking it and knowing the time of its optimum supplementation. However only half of them knew the recommended dose (0,4 mg). This knowledge was absent among women from the second group. It was concluded that proper knowledge and pro-health attitudes among women of childbearing age were not complete. A wide-spread educational program has been suggested.