1. Achremowicz B., Zając J.: Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Rol., 1993, A, 110, 1-2: 149-157.
2. Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S.: Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 2004, 135: 33-44.
3. Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T.: Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł., 1999, 118: 45-56.
4. Daniel C., Triboi E.: Effects of temperature and nitrogen nutrition on the grain composition of winter wheat. J. Cereal Sci., 2000, 32: 45-56.
5. Darwinkle A.: Ear formation and grain yield of winter wheat as affected by nitrogen supply. Netherland J. Agric., 1983, 31: 211-225.
7. Gąsiorowska B., Makarewicz A.: Wpływ różnych sposobów nawożenia azotem na jakość ziarna odmian pszenicy jarej. Fragm. Agron., 2007, 2(94): 102-109.
8. Hevia H., Fuenzalida P.J.:Effect of nitrogen fertilizers on bread-making quality and protein content of spring wheat cv. Onda. II. Timing on nitrogen application. Agro Ciencia, 1988, 4(1): 27-34.
9. Luo C., Branlard G., Griffin W.B., McNeil D.L.: The effect and nitrogen and sulphur fertilization and their interaction with genotype on wheat glutenins and quality parameters. J. Cereal Sci., 2000, 31: 185-194.
10. Mazurkiewicz J., Bojarczuk M.: Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na jakość technologiczną odmian pszenicy ozimej uprawianych w monokulturze. Ann. UMCS, Sec. E, 2004, 59(2): 1621-1629.
11. Pedersen L., Jorgensen R.J.: Variation in. reological properties of gluten from three biscuit wheat cultivars in. relation to nitrogen fertilization. J. Cereal Sci., 2007, 46: 132-138.
12. Podolska G., Krasowicz S., Sułek A.: Ocena ekonomiczna i jakościowa technologii uprawy pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł., 2005, 139: 175-188.
13. Podolska G., Stankowski S., Dworakowski T.: Wpływ dawki nawożenia azotem na wielkość plonu i wartość technologiczną wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron., 2007, 2(94): 274-281.
14. Praca zbiorowa pod red. T. Jakubczyka i T. Habera: Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Skrypty SGGW-AR, Warszawa, 1983.
15. Stankowski S., Piech M., Podolska G., Mazurek J.: Wpływ różnych sposobów nawożenia azotem na jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Pam. Puł., 1999, 118: 403-413.
16. Stankowski S., Podolska G., Pacewicz K.: Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej. Ann. UMCS, sec. E, 2004, 59(3): 1363-1369.
17. Wieser H., Selimeier W.: The influence of nitrogen fertilization on quantities and proportions of different protein type in. wheat flour. J. Sci. Food Agric., 1998, 76: 49-55.
18. Wróbel E., Szempliński W.: Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł., 1999, 118: 463-469.