PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 527 |

Tytuł artykułu

Cechy technologiczne owoców jako kryterium oceny linii wyselekcjonowanych z mieszańców międzygatunkowych Capsicum annuum L. x C. chinense JACQ.

Warianty tytułu

EN
Technological feature of fruit as the evaluation criterion for lines selected form Capsicum annuum L. x C. chinense JACQ. interspecific hybrids

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Hybrydyzacja międzygatunkowa stanowi dobre źródło nowej zmienności genetycznej. Linie, które oceniano w badaniach były potomstwami F₈ i F₉ mieszańców Capsicum annuum L. x C. chinense Jacq. Uwagę zwrócono na cechy, które określono mianem technologicznych. Ich poziom decyduje o przydatności owoców dla przetwórstwa. Szczególne znaczenie ma masa części niejadalnych, to znaczy łożyska, przegród i nasion. Wpływają one na technologiczną i biologiczną wydajność owoców. Ta ostatnia przekroczyła u obydwu linii 90%. Ten poziom cechy należy uznać za interesuj ące osiągnięcie hodowli jakościowej w wyniku hybrydyzacji międzygatunkowej.
EN
Interspecific hybridization is recognized as a good source of new genetic variation. The lines being the subjects of experiments were the progeny F₈ and F₉ of Capsicum annuum L. x C. chinense Jacq. hybrids. The attention was paid to the features named as technological. Their level decided on fruit usefulness for processing. The weight of inedible parts, it means placenta, septums and seeds have the particular significance. They influenced the technological and biological fruit performance. The last feature may be recognized as an interesting achievement in quality breeding as the result of interspecific hybridization.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

527

Opis fizyczny

s.233-238,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im.J.J.Śniadeckich, ul.Prof. S.Kaliskiego 7, 85-789 Bydgoszcz
autor
autor

Bibliografia

  • Antonious G. F., Jarret R. L. 2000. Screening Capsicum Accession for Capsaicinoides Content. J. Environmental Sci. Health 41(5): 717 - 729.
  • Cebula S. 1989. Comparison of sweet pepper cultivars in the relation to vegetative growth, quantity, quality of yield in greenhouse conditions. Folia Hort. 1/2: 2 - 15.
  • Cherian E. V., Indira P., Rajan S. 2003. Variability heritability and genetic advance for yield quality and bacterial incidence in Capsicum chinense Jacq. Capsicum & Eggplant Newsletter 22: 47 - 50.
  • Grzesiek H., Goździk G. 1996. Ogórek, pomidor, papryka w uprawie pod osłonami. Synteza wyników doświadczeń odmianowych 1995: 1 - 62.
  • Ipgri 1995. Descriptors for Capsicum (Capsicum spp.). International Plant Genetic Resources Institute, Rome: 29 - 49.
  • Morrison R. A., Konnig R. E., Evans D. A. 1986. Anther culture of an interspecific Hybrid of Capsicum. J. Plant Phisiol. 126: 1 - 9.
  • Nowaczyk P., Nowaczyk L. 2001. The quality features and the fertility of pepper (Capsicum annuum L.) hybrid initial forms, w: Genetics and Breeding. Capsicum and Eggplant. Abak K., Bukukalaca S., Dasgan Y. (Red.) Gurdal offset Ltd. Adana: 53 - 56.
  • Regner F. 1996. Anther and microspore culture in Capsicum. In vitro Haploid Production in Higher Plants. Kluwer Acad. Publ. Vol. 3: 77 - 89.
  • SMITH P.G., HEISER C.B. 1957. Taxonomy of Capsicum chinense Jacq. and the geographic distribution of the cultivated Capsicum species. Bull. Torrey Bot. Club 84: 413-420.
  • ZEWDIE Y., BOSLAND P.W. 2000. Capsaicinoid Inheritance in an Interspecific Hybridization of Capsicum annuum x C. chinense. Amer. Soc. Hort. Sci. 125(4): 448-453.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-02bfbda3-a699-4453-8b3f-fc776a948252
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.