Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2004
Tom
31
Numer
2 cz.2
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
2 cz.2
artykuł:
Przeżywalność a realizacja norm i zaleceń żywieniowych u wybranej grupy osób starszych
(
Dolowa J.
,
Kaluza J.
,
Roszkowski W.
,
Brzozowska A.
), s. 9-16
artykuł:
Stosowanie specjalnych diet oraz zwyczaje żywieniowe wybranej grupy osób starszych
(
Wierzbicka E.
,
Roszkowski W.
), s. 17-28
artykuł:
Podaż żelaza, folianów i witaminy B12 wraz z dietą, a wybrane parametry hematologiczne krwi młodych mężczyzn osadzonych w areszcie śledczym w Radomiu
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Ciagadlak T.
,
Rozmysl E.
), s. 29-33
artykuł:
Ocena sposobu odżywiania sie osób pozostających w odosobnieniu
(
Seidler T.
,
Zukowski T.
,
Czajka M.
), s. 34-40
artykuł:
Spożycie sodu z dietą w populacji osób dorosłych w Polsce
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
), s. 41-47
artykuł:
Czy wzbogacanie diety składnikami odżywczymi pochodzącymi z suplementacji wpływa na jakość żywienia i poziom czynników ryzyka chorób układu krązenia?
(
Waskiewicz A.
,
Sygnowska E.
,
Piotrowski W.
,
Dojka E.
), s. 48-55
artykuł:
Styl życia a częstotliwość występowania otyłości u kobiet w starszym wieku
(
Chabros E.
,
Charzewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Wajszczyk B.
), s. 56-62
artykuł:
Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe a gęstość mineralna kości kobiet w wieku podeszłym
(
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Charzewska B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Kost J.
), s. 63-70
artykuł:
Wpływ składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u otyłych kobiet w okresie menopauzalnym
(
Friedrich M.
), s. 71-77
artykuł:
Efektywność wysiłku fizycznego w redukcji masy ciała wybranej grupy kobiet
(
Gronowska-Senger A.
,
Pieniacy K.
), s. 78-85
artykuł:
Ocena poziomu wiedzy żywieniowej młodzieży w wieku 13-15 lat w perspektywie prewencji chorób dietozależnych
(
Jezewska-Zychowicz M.
), s. 86-98
artykuł:
Ocena sposobu żywienia 35-45 letnich kobiet i mężczyzn z terenu Dolnego Śląska
(
Wyka J.
,
Bronkowska M.
,
Zechalko-Czajkowska A.
), s. 99-108
artykuł:
Zawartość magnezu w dietach młodzieży
(
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
), s. 109-115
artykuł:
Ocena postaw żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia ryb i owoców morza
(
Galinska G.
,
Czarnocinska J.
,
Aniola J.
,
Zajac K.
,
Kiciak A.
,
Babicz-Zielinska E.
), s. 116-123
artykuł:
Zawartość substancji biologicznie czynnych w herbatach czarnych
(
Czech A.
,
Sembratowicz I.
,
Laskowska A.
,
Semeniuk V.
), s. 124-129
artykuł:
Spożycie wielonasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny N-3 i N-6 przez dorosłych mieszkańców Warszawy na tle spożycia krajowego
(
Dybkowska E.
,
Swiderski F.
,
Waszkiewicz-Robak B.
), s. 130-136
artykuł:
Częstość spożywania posiłków przez kobiety w wieku podeszłym
(
Kokosa J.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
), s. 137-142
artykuł:
Częstość stosowania suplementacji diet u kobiet w wieku podeszłym
(
Kokosa J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Kost J.
,
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
), s. 143-148
artykuł:
Ocena sposobu żywienia i częstości występowania niedoborów wybranych skladników odżywczych w dietach dziewcząt w zależności od sezonu
(
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chabros E.
,
Kokosa J.
,
Charzewska J.
), s. 149-155
artykuł:
Niedożywienie szpitalne - częstość występowania, rozpoznawanie i konsekwencje kliniczne
(
Slodkowski M.
), s. 156-160
artykuł:
Adaptacja metabolizmu do zmieniającego się poziomu spożycia białka u ludzi
(
Kluszczynska D.
,
Karwowska W.
), s. 161-165
artykuł:
Zawartość kwasów tłuszczowych oleju żmijowca [Echium ssp.L.] - potencjalnego surowca w profilaktyce, terapii i żywieniu
(
Krol B.
,
Kowalski R.
), s. 166-171
artykuł:
Pieczywo selenowe: sposób na rozwiązanie problemu niedoborów?
(
Diowksz A.
,
Bryszewska M.
,
Ambroziak W.
), s. 172-179
artykuł:
Pojemność przeciwutleniająca oraz zawartość polifenoli, antocyjanów i kwasu askorbinowego w przechowywanych produktach z czarnej jagody
(
Guranowski M.
,
Mitek M.
), s. 180-188
artykuł:
Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży upośledzonej umysłowo
(
Hamulka J.
,
Wawrzyniak A.
,
Lukasiewicz K.
), s. 189-194
artykuł:
Wpływ okresowego niedożywienia białkiem na poziom azotu ogólnego, mocznika, kwasu moczowego oraz kreatyniny w moczu szczurów rasy Wistar
(
Kanska K.
,
Kluszczynska D.
), s. 195-200
artykuł:
Wpływ żywienia matek w okresie ciąży na rozwój alergii u dzieci
(
Karwowska W.
,
Waszkiewicz-Robak B.
), s. 201-205
artykuł:
Badania odpowiedzi komórek krwi pępowinowej u noworodków z niskim i wysokim stopniem ryzyka rozwoju alergii
(
Karwowska W.
,
Wroblewska B.
,
Waszkiewicz-Robak B.
), s. 206-210
artykuł:
Zachowania żywieniowe osób z nowotworami przewodu pokarmowego przed chorobą i po jej ujawnieniu
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Dziewiecka J.
,
Chmara-Pawlinska R.
), s. 211-222
artykuł:
Suplementy diety w Polsce w świetle regulacji prawnych zharmonizowanych z wymogami Unii Europejskiej
(
Stos K.
,
Nalewczynska M.
,
Orlowska K.
,
Szponar L.
), s. 223-227
artykuł:
Zawartość błonnika pokarmowego z rozróżnieniem na frakcje w wybranych typach mąk
(
Paczkowska M.
,
Kunachowicz H.
), s. 228-233
artykuł:
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia pacjentów z przewlekłą niewydolnoscią nerek leczonych zachowawczo
(
Kozlowska L.
,
Rosolowska-Huszcz D.
,
Rydzewski A.
), s. 234-238
artykuł:
Obecność histaminy i tyraminy w rybach surowych i produktach rybnych w zależności od jakości mikrobiologicznej
(
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Windyga B.
,
Sciezynska H.
,
Jedra M.
,
Urbanek-Karlowska B.
), s. 239-249
artykuł:
Zawartość izomerów trans w tłuszczach wyrobów cukierniczych i przekąskach typu 'fast food'
(
Swiderski F.
,
Obiedzinski M.
,
Waszkiewicz-Robak B.
,
Matias D.
), s. 250-256
artykuł:
Pobranie substancji dodatkowych w świetle raportu Komisji Europejskiej
(
Walkiewicz A.
,
Matuska J.
,
Traczyk I.
,
Szponar L.
), s. 257-263
artykuł:
Szkolenia jako pierwszy krok do wdrażania systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
), s. 264-271
artykuł:
Praktyczne wskazówki do wdrażania systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
), s. 272-279
artykuł:
Higiena istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności w ustawodawstwie żywnościowym
(
Pelzner U.
,
Turlejska H.
,
Konecka-Matyjek E.
), s. 280-288
artykuł:
Poradniki dobrej praktyki higienicznej [GHP], dobrej praktyki produkcyjnej [GMP] i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli [HACCP] - praktyczne narzędzia przy wdrażaniu systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
(
Konecka-Matyjek E.
,
Turlejska H.
,
Pelzner U.
), s. 289-295
artykuł:
Zawartość cholesterolu w wybranych produktach spożywczych
(
Gielecinska I.
), s. 296-302
artykuł:
Wartość odżywcza i użyteczność konsumpcyjna wybranej żywności wygodnej w opinii studentów lubelskich
(
Grela E. R.
,
Sawula M.
), s. 303-309
artykuł:
Jakość i wartość żywieniowa naturalnych wód źródlanych i mineralnych
(
Hoffmann M.
,
Jedrzejczyk H.
), s. 310-316
artykuł:
Aktywność przeciwutleniająca soków z owoców jagodowych w odniesieniu do ogólnej zawartości związków fenolowych
(
Malik A.
,
Targonski Z.
,
Stoj A.
), s. 317-323
artykuł:
Wartość odżywcza ciast biszkoptowo-tłuszczowych z dodatkiem margaryn płynnych
(
Kowalska D.
,
Rutkowska J.
), s. 324-330
artykuł:
Ocena pobrania z dietą fosforu w postaci substancji dodatkowych
(
Gielecinska I.
,
Traczyk I.
,
Rams-Swietoniowska M.
,
Guranowski M.
), s. 331-336
artykuł:
Zastosowanie w produkcji żywności preparatów enzymatycznych otrzymywanych z genetycznie zmodyfikowanych organizmów
(
Rams-Swietoniowska M.
,
Traczyk I.
,
Szponar L.
), s. 337-341
artykuł:
Herbicydy w uprawie roślin przyprawowych a jakość surowca
(
Kucharski W. A.
,
Mordalski R.
,
Kordana S.
), s. 342-347
artykuł:
Polskie odmiany roślin przyprawowych
(
Seidler-Lozykowska K.
,
Kazmierczak K.
), s. 348-351
artykuł:
Badania nad jakością soli jodowanej w Polsce
(
Stos K.
,
Szponar L.
,
Kunachowicz H.
), s. 352-357
artykuł:
Zawartość i skład olejów w surowcach zielarskich oraz możliwość ich wykorzystania w żywieniu
(
Szczyglewska D.
,
Kozlowski J.
,
Buchwald W.
), s. 358-362
artykuł:
Zawartość kwasu benzoesowego oraz butylohydroksyanizolu [BHA] w dietach dzieci w wieku 7-12 lat
(
Traczyk I.
,
Walkiewicz A.
,
Matuska J.
,
Gielecinska I.
,
Szponar L.
), s. 363-368
artykuł:
Ocena przydatności mutantów Aspergillus fumigatus do wytwarzania inwertazy i inulinazy
(
Czernecka M.
,
Pielecki J.
), s. 369-376
artykuł:
Neutronowa analiza aktywacyjna w zastosowaniu do badania składu pierwiastkowego amarantusa
(
Danko B.
,
Polkowska-Motrenko H.
,
Koster-Ammerlaan A.
), s. 377-385
artykuł:
Badanie biegłości: pierwiastki śladowe w korzeniu marchwi
(
Polkowska-Motrenko H.
,
Szopa Z.
,
Dubczynski R.
), s. 386-398
artykuł:
Wykrywanie napromieniowanych przypraw w produktach spożywczych
(
Malec-Czechowska K.
,
Stachowicz W.
), s. 399-408
artykuł:
Różnice w spożyciu żywności przez ludność miejską i wiejską
(
Sekula W.
,
Figurska K.
,
Jutrowska I.
,
Barysz A.
), s. 415-424
artykuł:
Świadczenie usług żywieniowych w gospodarstwach agroturystycznych
(
Wozniczko M.
), s. 425-440
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.