Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2009
Tom
42
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Wartosc odzywcza wybranych produktow zywnosci tradycyjnej. Cz.1. Wartosc energetyczna i zawartosc skladnikow podstawowych
(
Przygoda B.
,
Kunachowicz H.
,
Paczkowska M.
,
Daniewski W.
,
Sekula W.
), s. 231-235
artykuł:
Wartosc odzywcza wybranych produktow zywnosci tradycyjnej. Cz.2. Zawartosc skladnikow mineralnych i witamin
(
Ratkovska B.
,
Iwanow K.
,
Garczakowska A.
,
Przygoda B.
,
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
), s. 236-240
artykuł:
Zmiany zawartosci CLA w ukladach serow modelowych z dodatkiem Bifidobacterium animalis subsp. lactis i Lactobacillus acidophilus
(
Bzducha-Wrobel A.
,
Obiedzinski M.
), s. 241-246
artykuł:
Charakterystyka i wartosc odzywcza ziarna orkiszu i produktow orkiszowych
(
Piecyk M.
,
Kulka D.
,
Worobiej E.
), s. 247-251
artykuł:
Produkty mleczne jako zrodlo jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania
(
Waszkowiak K.
,
Szymandera-Buszka K.
), s. 252-256
artykuł:
Charakterystyka zamiennikow tluszczu kakaowego i wyrobow z nich otrzymanych
(
Kowalska J.
,
Lata A.
), s. 257-262
artykuł:
Sklad kwasow tluszczowych serow podpuszczkowych pochodzacych z rejonow Polski: polnocnego, wschodniego i centralnego
(
Rutkowska J.
,
Sadowska A.
,
Tabaszewska M.
,
Stolyhwo A.
), s. 263-269
artykuł:
Analiza wlasciwosci fizycznych oraz skladu chemicznego pieczywa jasnego
(
Kasprzak M.
,
Rzedzicki Z.
), s. 270-276
artykuł:
Badania skladu chemicznego wybranych sortymentow pieczywa ciemnego
(
Rzedzicki Z.
,
Kasprzak M.
), s. 277-281
artykuł:
Analiza GC-MS fazy nadpowierzchniowej ekstraktu z suszonego brokulu [Brassica oleracea L. var. italica] otrzymanego przy wykorzystaniu ditlenku wegla w stanie podkrytycznym
(
Tambor K.
,
Rutkowska J.
,
Perajski S.
), s. 282-287
artykuł:
Porownanie skladu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kultura starterowa
(
Kawka A.
,
Gorecka D.
), s. 288-293
artykuł:
Ksztaltowanie sie zawartosci skladnikow mineralnych [Ca, Mg, Na, K] w wybranych odmianach marchwi jadalnej
(
Platta A.
,
Kolenda H.
), s. 294-298
artykuł:
Zawartosc witaminy C w wybranych deserach i napojach w proszku
(
Przygonski K.
,
Zaborowska Z.
,
Wojtowicz E.
), s. 299-303
artykuł:
Modyfikacja wlasciwosci loju wolowego i tluszczu mlecznego przez przeestryfikowanie enzymatyczne z olejem rzepakowym
(
Brys J.
,
Tarnowska K.
,
Wirkowska M.
,
Kowalski B.
), s. 304-308
artykuł:
Mozliwosci zastosowania tranu do chleba zytniego w celu zwiekszenia jego wartosci odzywczej
(
Rutkowska J.
,
Sinkiewicz I.
,
Sionek B.
,
Sadowska A.
), s. 309-313
artykuł:
Wplyw przeestryfikowania enzymatycznego na stabilnosc oksydatywna mieszaniny tluszczu kurzego z olejem rzepakowym
(
Kostecka M.
,
Kowalski B.
), s. 314-318
artykuł:
Wplyw zabiegow technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na wlasciwosci funkcjonalne blonnika pokarmowego
(
Gorecka D.
,
Dziedzic K.
,
Graczykowski L.
), s. 319-323
artykuł:
Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw
(
Gramza-Michalowska A.
,
Gorecka D.
), s. 324-328
artykuł:
Proby ograniczenia tluszczu w wyrobach biszkoptowo-tluszczowych
(
Ratusz K.
,
Wroniak M.
), s. 329-333
artykuł:
Parametry zywieniowe przeestryfikowanych mieszanin loju i jego frakcji z olejami roslinnymi
(
Tarnowska K.
,
Kowalska M.
,
Gruczynska E.
,
Kostecka M.
,
Kowalski B.
), s. 334-338
artykuł:
Wplyw ilosci wody w katalizatorze na wlasciwosci przeestryfikowanych enzymatycznie mieszanin loju wolowego i oleju rzepakowego
(
Tarnowska K.
,
Brys J.
,
Kostecka M.
,
Wirkowska M.
,
Kowalski B.
), s. 339-343
artykuł:
Wplyw przeestryfikowania enzymatycznego na jakosciowe parametry zywieniowe olejow roslinnych
(
Wirkowska M.
,
Brys J.
,
Tarnowska K.
,
Kowalski B.
), s. 344-348
artykuł:
Badanie wlasciwosci uzytkowych preparatow skrobi modyfikowanych E-1422 o roznym stopniu usieciowania i acetylacji
(
Zienkiewicz Z.
,
Walkowski A.
,
Maczynski M.
,
Le Thanh-Blicharz J.
,
Szymanska G.
), s. 349-355
artykuł:
Charakterystyka metabolizmu glukozy i fruktozy u drozdzy Brettanomyces bruxellensis w warunkach modelowych
(
Lasik M.
,
Gumienna M.
,
Nowak J.
), s. 356-362
artykuł:
Mozliwosci wzbogacania przekasek slodkich w blonnik na przykladzie ciastek kruchych
(
Zbikowska A.
), s. 363-367
artykuł:
Jakosc ciastek maslanych z dodatkiem poppingu z amaranthusa
(
Rutkowska J.
,
Sadowska A.
), s. 368-373
artykuł:
Wplyw wybranych polepszaczy handlowych na strukture miekiszu chleba zytniego i mieszanego
(
Wolska P.
,
Ceglinska A.
,
Kolakowska A.
), s. 374-380
artykuł:
Jakosc swiezych sokow owocowych w okresie ich przydatnosci do spozycia
(
Pyryt B.
), s. 381-385
artykuł:
Charakterystyka jakosci sensorycznej bulw gotowanych w zaleznosci od odmiany ziemniaka i sposobu gotowania
(
Pyryt B.
,
Kolenda H.
), s. 386-390
artykuł:
Jakosc sensoryczna wybranych odmian marchwi jadalnej po obrobce termicznej
(
Platta A.
,
Kolenda H.
), s. 391-396
artykuł:
Jakosc sensoryczna wybranych koncentratow zup typu instant
(
Borkowska B.
,
Kolenda H.
), s. 397-401
artykuł:
Ocena skladu chemicznego i jakosci sensorycznej wybranych produktow zbozowych instant otrzymanych metoda ekstruzji
(
Kulczak M.
,
Remiszewski M.
,
Jezewska M.
,
Przygonski K.
,
Przygodzki R.
), s. 402-407
artykuł:
Wplyw parametrow utrwalania technika wysokich cisnien na jakosc i trwalosc sokow z marchwi
(
Zyngiel W.
,
Kolenda H.
), s. 408-413
artykuł:
Wplyw pH zacieru i brzeczki na przebieg procesu technologicznego i wybrane wyrozniki jakosciowe piwa
(
Nowak J.
,
Paluszkiewicz M.
,
Lasik M.
), s. 414-419
artykuł:
Wplyw jadalnej powloki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzacych w orzechach laskowych podczas ich przechowywania
(
Chlebowska-Smigiel A.
,
Gniewosz M.
), s. 420-425
artykuł:
Zawartosc kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku
(
Bialas M.
,
Luczak H.
,
Przygonski K.
), s. 426-430
artykuł:
Znaczenie opakowan w ksztaltowaniu jakosci herbaty
(
Dmowski P.
,
Smiechowska M.
,
Labedzki A.
), s. 431-435
artykuł:
Akryloamid w zywnosci - ocena narazenia populacji polskiej
(
Mojska H.
,
Gielecinska I.
,
Oltarzewski M.
,
Szponar L.
), s. 436-441
artykuł:
Insektycydy chloroorganiczne w rynkowych tluszczach pochodzenia roslinnego
(
Felkner B.
,
Borejszo Z.
,
Pietrzak-Fiecko R.
,
Jakubowska D.
,
Kolk K.
,
Smoczynski S. S.
), s. 442-447
artykuł:
Koncentraty spozywcze - zanieczyszczenie pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia
(
Mania M.
,
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Karlowski K.
), s. 448-454
artykuł:
Wplyw wybranych metod ogrzewania oraz zamrazalniczego przechowywania na utlenianie sie lipidow w produktach miesnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
(
Hes M.
,
Gramza-Michalowska A.
,
Szymandera-Buszka K.
), s. 455-459
artykuł:
Badania bieglosci organizowane przez NIZP-PZH w zakresie mikotoksyn
(
Ledzion E.
,
Rybinska K.
,
Postupolski J.
,
Kurpinska-Jaworska J.
,
Szczesna M.
,
Karlowski K.
), s. 460-463
artykuł:
Aspekty prawne zwiazane z wprowadzaniem zywnosci utrwalonej metoda HPP jako nowej zywnosci [novel food] na rynek konsumenta
(
Zyngiel W.
,
Kolenda H.
), s. 464-468
artykuł:
Materialy opakowaniowe a bezpieczenstwo zywnosci
(
Kolek Z.
), s. 469-474
artykuł:
Wyroby ceramiczne przeznaczone do kontaktu z zywnoscia - ocena bezpieczenstwa w zakresie migracji olowiu i kadmu
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Mania M.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Opoka M.
,
Biernat U.
,
Karlowski K.
), s. 475-480
artykuł:
Jakosc mikrobiologiczna jadalnych kielkow roslinnych
(
Steinka I.
,
Kukulowicz A.
), s. 481-485
artykuł:
Ocena zawartosci akryloamidu we frytkach ziemniaczanych
(
Gielecinska I.
,
Mojska H.
), s. 486-490
artykuł:
Pobor akryloamidu w diecie przez przedstawicieli wybranej grupy pracownikow umyslowych
(
Bekas W.
,
Kowalska D.
,
Lobacz M.
,
Kowalski B.
), s. 491-497
artykuł:
Wplyw typu oleju na zawartosc akrylamidu oraz barwe smazonych produktow przekaskowych
(
Tajner-Czopek A.
,
Kita A.
,
Lisinska G.
), s. 498-502
artykuł:
Opracowanie metody oznaczania zawartosci azotanow [III] i [V] w przetworach miesnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej
(
Oledzka I.
,
Konieczna L.
), s. 503-507
artykuł:
Zmiany zawartosci azotanow [V] i [III] w salacie maslowej pakowanej w atmosferze modyfikowanej
(
Radziejewska-Kubzdela E.
,
Walkowiak-Tomczak D.
,
Bieganska-Marecik R.
), s. 508-514
artykuł:
Zawartosc azotanow [V] i azotanow [III] w wybranych koncentratach zup typu instant
(
Borkowska B.
,
Kolenda H.
), s. 515-518
artykuł:
Zawartosc azotanow [V] w salacie i szpinaku w Polsce w latach 2007-2008
(
Gajda-Wyrebek J.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
,
Mirkowska M.
), s. 519-524
artykuł:
Wplyw azotanow i resweratrolu na procesy trawienne in vitro oleju slonecznikowego i frytury palmowej poddanych procesom termooksydacyjnym
(
Tokarz A.
,
Pokorska-Lis G.
,
Gawkowska K.
), s. 525-531
artykuł:
Pozostalosci DDT i metabolitow w mleku kobiecym
(
Skrajnowska D.
,
Strzelczyk E.
,
Kotlinska A.
,
Tokarz A.
), s. 532-536
artykuł:
Ocena skazenia kadmem zboz, przetworow zbozowych i ziemniakow
(
Kot A.
,
Zareba S.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
), s. 537-542
artykuł:
Oznaczenia jakosciowe w zakresie zawartosci aspartamu i jego metabolitow w napojach gazowanych bezalkoholowych z zastosowaniem techniki HPLC
(
Roj A.
,
Stasiuk E.
), s. 543-547
artykuł:
Oznaczenie zawartosci wielopierscieniowych weglowodorow aromatycznych metoda GC-MS w kawach naturalnych palonych
(
Ciecierska M.
,
Obiedzinski M.
), s. 548-552
artykuł:
Ekspozycja na dym tytoniowy a poziom 1-hydroksypirenu u osob palacych i niepalacych
(
Konieczna L.
,
Plenis A.
), s. 553-557
artykuł:
Oznaczanie migracji pierwszorzedowych amin aromatycznych [PAAs] z wyrobow kuchennych przeznaczonych do kontaktu z zywnoscia
(
Pawlicka M.
,
Cwiek-Ludwicka K.
,
Starski A.
,
Poltorak H.
,
Stelmach A.
), s. 558-563
artykuł:
Oznaczenie zawartosci steroli oraz produktow utleniania steroli w wybranych jogurtach owocowych
(
Derewiaka D.
,
Obiedzinski M.
), s. 564-568
artykuł:
Wykrywanie i oznaczanie pozostalosci florfenikolu i tiamfenikolu w tkankach jadalnych zwierzat metoda elektroforezy kapilarnej
(
Kowalski P.
,
Plenis A.
,
Oledzka I.
), s. 569-573
artykuł:
Rozpowszechnienie Escherichia coli O157 w zywnosci z rynku krajowego
(
Sciezynska H.
,
Windyga B.
,
Grochowska A.
,
Pawlowska K.
,
Maka L.
,
Karlowski K.
), s. 574-577
artykuł:
Wystepowanie gronkowcow w zywnosci specjalnego przeznaczenia zywieniowego
(
Stankiewicz J.
), s. 578-582
artykuł:
Wplyw parametrow pasteryzacji na jakosc mikrobiologiczna miazgi aloesowej
(
Kukulowicz A.
,
Steinka I.
), s. 583-587
artykuł:
Opornosc na ciprofloksacyne i tetracykline szczepow Campylobacter spp. izolowanych z produktow drobiarskich
(
Mackiw E.
,
Rzewuska K.
,
Tomczuk K.
,
Korsak D.
), s. 588-592
artykuł:
Oszacowanie pobrania azotynu potasu [E 249] oraz azotynu sodu [E 250] z dieta w polskiej populacji
(
Traczyk I.
,
Walkiewicz A.
,
Oltarzewski M.
), s. 593-597
artykuł:
Ocena sposobu zywienia licealistow z Olesnicy
(
Regulska-Ilow B.
,
Ilow R.
,
Sarzala-Kruk D.
,
Biernat J.
), s. 598-603
artykuł:
Ocena spozycia niektorych skladnikow odzywczych z racjami pokarmowymi studentow lubelskich uczelni
(
Marzec Z.
,
Koch W.
,
Marzec A.
), s. 604-609
artykuł:
Ocena sposobu zywienia studentek Szkoly Glownej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
(
Harton A.
,
Myszkowska-Ryciak J.
), s. 610-614
artykuł:
Poziom spozycia skladnikow podstawowych w grupie kobiet stosujacych tradycyjny i optymalny model zywienia
(
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
,
Grzymislawski M.
), s. 615-619
artykuł:
Ocena zawartosci makroskladnikow w diecie mezczyzn w wieku srednim oraz stopnia realizacji ich potrzeb energetycznych
(
Wlodarek D.
,
Gurtatowska A.
), s. 620-624
artykuł:
Zawartosc skladnikow mineralnych w diecie mezczyzn zamieszkujacych Bialystok
(
Charkiewicz A. E.
,
Szpak A.
,
Poniatowski B.
,
Korecki J.
,
Sawicki Z.
), s. 625-628
artykuł:
Wapn i magnez w dietach osob starszych z regionu Podlasia
(
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
,
Socha K.
,
Gutowska A.
), s. 629-635
artykuł:
Czy dlugoterminowe stosowanie diety redukujacej mase ciala wymaga suplementacji skladnikami mineralnymi?
(
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 636-641
artykuł:
Wplyw fitoestrogenow na gestosc mineralna kosci [BMD zuchwy, kregoslupa, kosci udowej]
(
Rahnama M.
,
Bloniarz J.
,
Zareba S.
,
Swiatkowski W.
), s. 642-646
artykuł:
Wartosc energetyczna diety oraz spozycie makroskladnikow pokarmowych przez dzieci z otyloscia prosta w wieku 13-15 lat
(
Bawa S.
,
Gryska M.
,
Weker H.
,
Starbala A.
), s. 647-650
artykuł:
Wplyw diety o niskim indeksie glikemicznym na zmiany skladu ciala i spoczynkowych wydatkow energetycznych u odchudzajacych sie kobiet
(
Lange E.
,
Tymolewska-Niebuda B.
,
Kacperska A.
), s. 651-657
artykuł:
Czynniki sprzyjajace efektywnemu postepowaniu zywieniowemu u dzieci w wieku przedpokwitaniowym z otyloscia prosta
(
Weker H.
,
Dylag H.
,
Baranska M.
,
Klemarczyk W.
,
Riahi A.
,
Gajewska J.
,
Strucinska M.
,
Wiech M.
), s. 658-665
artykuł:
Dieta a zawartosc magnezu w surowicy pacjentow z tetniakiem mozgu
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Mariak Z.
,
Kochanowicz J.
,
Soroczynska J.
), s. 666-671
artykuł:
Witaminy w diecie osob doroslych HIV-pozytywnych
(
Lebiedzinska A.
,
Bierzynska N.
,
Lemanska M.
,
Jankowska M.
,
Trocha H.
,
Smiatacz T.
,
Szefer P.
), s. 672-677
artykuł:
Charakterystyka spozycia tluszczow przez pacjentow podejmujacych rehabilitacje po przebytym zawale miesnia sercowego
(
Medrela-Kuder E.
), s. 678-682
artykuł:
Dozywianie uczniow w szkolach podstawowych i gimnazjach w wojewodztwie podlaskim w latach 2006-2007
(
Karczewski J.
,
Szczerbinski R.
,
Gabrylewska A.
), s. 683-687
artykuł:
Czestotliwosc spozycia wybranych napojow mlecznych
(
Szymandera-Buszka K.
,
Gorecka D.
), s. 688-692
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych gimnazjalistow z Olesnicy
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Plonka K.
,
Biernat J.
), s. 693-698
artykuł:
Ocena sposobu zywienia studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Bialymstoku
(
Charkiewicz W. J.
,
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
), s. 699-703
artykuł:
Ocena sposobu odzywiania studentek Wyzszej Szkoly Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Bialymstoku
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Markiewicz R.
,
Charkiewicz W. J.
), s. 704-708
artykuł:
Analiza zawartosci wybranych mikropierwiastkow i witamin w calodziennych racjach pokarmowych [CRP] studentek UM w Bialymstoku w aspekcie zachowan prozdrowotnych dotyczacych racjonalnego zywienia
(
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Goss B.
,
Karczewski J.
), s. 709-713
artykuł:
Analiza wartosci energetycznej calodziennych racji pokarmowych [CRP] studentek UM w Bialymstoku oraz zawartosci w nich podstawowych skladnikow odzywczych
(
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Cymek P.
,
Dubiel J.
,
Karczewski J.
), s. 714-717
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kobiet o zroznicowanym stopniu odzywienia
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 718-722
artykuł:
Ocena zawartosci wybranych skladnikow mineralnych w calodziennych racjach pokarmowych studentow uczelni medycznej w latach 2003-2004 i 2008-2009
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 723-727
artykuł:
Ocena stosowania suplementow witaminowo-mineralnych oraz preparatow ziolowych przez wybrana grupe pacjentow z pierwotnym nadcisnieniem tetniczym
(
Durkalec-Michalski K.
,
Suliburska J.
,
Krejpcio Z.
,
Bogdanski P.
), s. 728-733
artykuł:
Spozycie jodu w wybranych grupach mlodziezy szkolnej z rejonu Pomorza
(
Stos K.
,
Jarosz M.
,
Szybinski Z.
,
Glowala A.
,
Oltarzewski M.
,
Zakrzewska M.
), s. 734-738
artykuł:
Zwyczaje obrobki kulinarnej w warunkach domowych
(
Korzeniowska-Ginter R.
), s. 739-742
artykuł:
Technologiczne i surowcowe uwarunkowania sposobu zywienia studentow Akademii Morskiej w Gdyni
(
Korzeniowska-Ginter R.
), s. 743-746
artykuł:
Wartosc energetyczna diety oraz spozycie makroskladnikow pokarmowych przez otyle i normosteniczne dzieci uczeszczajace do przedszkola
(
Starbala A.
,
Bawa S.
,
Wojciechowska M.
,
Weker H.
), s. 747-753
artykuł:
Realizacja zalecen na wybrane skladniki odzywcze u pacjentow hemodializowanych
(
Kozlowska L.
,
Los K.
), s. 754-759
artykuł:
Badanie zawartosci Zn, Cu, Mn i Fe w suplementach diety zawierajacych antyoksydanty
(
Bloniarz J.
,
Zareba S.
,
Rybak M.
), s. 760-765
artykuł:
Zawartosc olowiu i kadmu w calodziennych racjach pokarmowych stosowanych w zywieniu zolnierzy WP oraz konsumentow zakladow zywienia zbiorowego pozostajacych pod nadzorem wojska
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Stezycka E.
,
Dlugaszek M.
), s. 766-770
artykuł:
Zwartosc metali ciezkich: olowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych slodzonych aspartamem i acesulfamem K
(
Stasiuk E.
,
Roj A.
), s. 771-775
artykuł:
Zawartosc kofeiny w produktach spozywczych
(
Jarosz M.
,
Wierzejska R.
,
Mojska H.
,
Swiderska K.
,
Siuba M.
), s. 776-781
artykuł:
Owoce jako niezbedny skladnik zdrowej diety czlowieka
(
Grembecka M.
,
Pankowska A.
,
Gallas-Chrulska A.
,
Szefer P.
), s. 782-786
artykuł:
Ocena zawartosci wapnia i magnezu w wybranych ziolach i preparatach ziolowych
(
Zareba S.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
,
Kot A.
), s. 787-792
artykuł:
Zawartosc wapnia i fosforu w niektorych produktach przeznaczonych do zywienia niemowlat i malych dzieci
(
Marzec A.
,
Marzec Z.
,
Kidala J.
,
Zareba S.
), s. 793-797
artykuł:
Wzajemne relacje stezen Ca i P w serach zrodlem prawidlowo zbilansowanej diety
(
Kusiuk A.
,
Grembecka M.
,
Szefer P.
), s. 798-802
artykuł:
Zawartosc Na, K i Mg w jadalnych czesciach - w miazszu i skorce jablek odmian uprawianych amatorsko
(
Kiczorowska B.
), s. 803-807
artykuł:
Zawartosc zelaza i cynku w naparach i odwarach sporzadzonych z roslinnych surowcow leczniczych
(
Arceusz A.
,
Mieczkowska A.
,
Radecka I.
,
Wesolowski M.
), s. 808-814
artykuł:
Oszacowanie zawartosci miedzi, manganu, cynku i zelaza w ziolach i lisciach roslin leczniczych
(
Ulewicz-Magulska B.
,
Baranowska M.
,
Wesolowski M.
), s. 815-821
artykuł:
Jod i fluor w produktach rybnych
(
Usydus Z.
,
Szlinder-Richert J.
), s. 822-826
artykuł:
Ocena zawartosci piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper nigrum L.
(
Newerli-Guz J.
,
Smiechowska M.
), s. 827-830
artykuł:
Kasze zrodlem tiaminy i niacyny w diecie czlowieka
(
Czaja J.
,
Lebiedzinska A.
,
Dawidowska A.
,
Panasiuk K.
,
Szefer P.
), s. 831-835
artykuł:
Ocena skladu i wlasciwosci sokow owocowych preferowanych przez konsumentow
(
Michalak-Majewska M.
,
Zukiewicz-Sobczak W.
,
Kalbarczyk J.
), s. 836-841
artykuł:
Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurow w modelu wysokofruktozowym. Cz.II. Wplyw soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza
(
Folta M.
,
Barton H.
,
Pasko P.
,
Zagrodzki P.
,
Krosniak M.
,
Zachwieja Z.
), s. 842-847
artykuł:
Ocena zmian zawartosci skladnikow bioaktywnych oraz zdolnosci antyoksydacyjnej sokow z marchwi purpurowej podczas przechowywania
(
Kidon M.
,
Czapski J.
), s. 848-853
artykuł:
Zmiany zawartosci zwiazkow fenolowych i zdolnosci przeciwutleniajacej w jarmuzu o malym stopniu przetworzenia pakowanym w atmosferze modyfikowanej
(
Bieganska-Marecik R.
,
Radziejewska-Kubzdela E.
), s. 854-860
artykuł:
Wplyw obrobki termicznej na wlasciwosci antyoksydacyjne sokow z wybranych odmian pomidora
(
Kurzeja E.
,
Stec M.
,
Pawlowska-Goral K.
,
Dudek M.
,
Wardas M.
), s. 861-864
artykuł:
Ocena zawartosci zwiazkow aktywnych biologicznie w owocach pomidora gruntowego nowych linii hodowlanych
(
Zalewska-Korona M.
,
Jablonska-Rys E.
), s. 865-869
artykuł:
Metody oznaczania aktywnosci antyoksydacyjnej miodow pszczelich
(
Wilczynska A.
), s. 870-874
artykuł:
Wlasciwosci przeciwutleniajace miodow pitnych
(
Majewska E.
,
Myszka A.
), s. 875-879
artykuł:
Enzymy antyoksydacyjne a sposob zywienia - analiza wynikow badan wlasnych
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Krela-Kazmierczak I.
,
Linke K.
,
Szczepanik A.
), s. 880-884
artykuł:
Okreslenie potencjalu antyoksydacyjnego ekstraktow z lisci morwy bialej
(
Jeszka M.
,
Kobus J.
,
Flaczyk E.
), s. 885-889
artykuł:
Porownanie zawartosci i aktywnosci wybranych zwiazkow przeciwutleniajacych w produktach z orkiszu
(
Worobiej E.
,
Wocial M.
,
Piecyk M.
), s. 890-894
artykuł:
Aktywnosc antyoksydacyjna popularnych gatunkow owocow, warzyw, grzybow i nasion roslin straczkowych
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A.
), s. 895-899
artykuł:
Aktywnosc antyoksydacyjna owocow lesnych
(
Witkowska A.
,
Zujko M. E.
), s. 900-903
artykuł:
Potencjal antyoksydacyjny oraz kwasowosc w zaleznosci od odmiany i zastosowanej podkladki w jablkach z okolic Krakowa
(
Krosniak M.
,
Piotrowska A.
,
Blaszczyk J.
), s. 904-909
artykuł:
Pojemnosc antyoksydacyjna wybranych napojow owocowych
(
Zukiewicz-Sobczak W.
,
Michalak-Majewska M.
,
Kalbarczyk J.
), s. 910-915
artykuł:
Oznaczanie zawartosci polifenoli i badanie wlasciwosci przeciwutleniajacych rodzynek
(
Druzynska B.
,
Zwolinska S.
,
Worobiej E.
,
Wolosiak R.
), s. 916-920
artykuł:
Skladniki przeciwutleniajace w wybranych orzechach
(
Wolosiak R.
,
Glowacka G.
,
Derewiaka D.
,
Piecyk M.
,
Druzynska B.
,
Worobiej E.
), s. 921-925
artykuł:
Ocena barwy oraz zawartosci barwnikow karotenoidowych w owocach pomidora nowych linii hodowlanych
(
Jablonska-Rys E.
,
Zalewska-Korona M.
), s. 926-931
artykuł:
Wplyw suszonego oregano na peroksydacje lipidow wybranych olejow jadalnych
(
Kurzeja E.
,
Stec M.
,
Pawlowska-Goral K.
,
Maciejewska-Paszek I.
,
Wylezek A.
), s. 932-936
artykuł:
Czynniki ryzyka stresu oksydacyjnego oraz rozwoju zmian miazdzycowych w grupie otylych kobiet po menopauzie
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Gorna I.
,
Chuchracki M.
), s. 937-940
artykuł:
Aktywnosc antyoksydacyjna czekolad, orzechow i nasion
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A.
), s. 941-944
artykuł:
Wplyw roznorodnych czynnikow dietetycznych na zawartosc kwasu zwaczowego [cis-9, trans-11 CLA] i profil kwasow tluszczowych w surowicy szczurow. Cz.I
(
Bialek A.
,
Tokarz A.
,
Wisniowska A.
), s. 945-949
artykuł:
Kwasy tluszczowe n-3 i n-6, a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci - przeglad literatury
(
Zagrodzki P.
), s. 950-953
artykuł:
Postawa mlodych konsumentow wobec produktow mlecznych i probiotykow
(
Zareba D.
,
Ziarno M.
,
Hauzer A.
), s. 954-958
artykuł:
Aktywnosc mikrobiologiczna i cytotoksycznosc wybranych kwasow fenolowych w testach in vitro
(
Czechowska S. K.
,
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
), s. 959-964
artykuł:
Ocena preferencji smakowych sokow marchwiowych na tle wybranych parametrow jakosciowych
(
Malik A.
,
Krukowska A.
), s. 965-968
artykuł:
Wykorzystanie odpadow przemyslu spozywczego do produkcji alkoholu etylowego
(
Gumienna M.
,
Lasik M.
,
Czarnecki Z.
), s. 969-974
artykuł:
Wplyw ekstraktow z nasion, lupin i bielma soi oraz soczewicy na aktywnosc trypsyny
(
Roszkowska-Jakimiec W.
,
Milewska E.
,
Bielawska K.
,
Markowska A.
), s. 975-978
artykuł:
Ocena aktywnosci przeciwbakteryjnej olejku eterycznego, wyciagu wodnego oraz preparatu handlowego z rozmarynu lekarskiego [Rosmarinus officinalis]
(
Hac-Szymanczuk E.
,
Roman J.
,
Bednarczyk K.
), s. 979-984
artykuł:
Wlasciwosci przeciwbakteryjne filmu pullulanowego wzbogaconego w ekstrakt z czabru gorskiego [Satureja montana]
(
Gniewosz M.
,
Synowiec A.
,
Dyrda M.
,
Kuczerenko A.
,
Przybyl J. L.
,
Weglarz Z.
), s. 985-989
artykuł:
Studia nad czynnikami determinujacymi przezywalnosc LAB w warunkach symulujacych uklad pokarmowy
(
Ziarno M.
,
Zareba D.
,
Jamiolkowska D.
), s. 990-994
artykuł:
Wplyw wybranych czynnikow socjo-demograficznych na poziom wiedzy osob zdrowych na temat cukrzycy
(
Duda G.
,
Wichura-Demska A.
), s. 995-999
artykuł:
Bezpieczenstwo zywnosci w opinii polskich konsumentow
(
Zakowska-Biemans S.
), s. 1000-1005
artykuł:
Wiedza na temat alergii pokarmowej w roznych grupach zawodowych na terenie Poznania
(
Jedrusek-Golinska A.
,
Klarzynska E.
), s. 1006-1010
artykuł:
8-izoPGF2alfa w surowicy krwi jako biowskaznik zmian zachodzacych w procesie nowotworowym indukowanym DMBA u szczurow
(
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Bialek S.
,
Bat-Erdene T.
), s. 1011-1016
artykuł:
Rola skladnikow diety w rozwoju procesu nowotworowego indukowanego 7,12-dimetylobenzantracenem u szczurow
(
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Grynkiewicz G.
), s. 1017-1023
artykuł:
Wplyw podazy w diecie ogrzewanych i nieogrzewanych olejow roslinnych na zawartosc kwasu zwaczowego [cis-9, trans-11 CLA] i profil kwasow tluszczowych w surowicy szczurow. Cz.II
(
Bialek A.
,
Tokarz A.
,
Wagner P.
), s. 1024-1030
artykuł:
Wplyw tluszczow diety na zawartosc kwasow hydroksyeikozatetraenowych w surowicy krwi szczurow
(
Jelinska M.
,
Tokarz A.
,
Prusakowska K.
), s. 1031-1035
artykuł:
Interakcje witaminy K z pozywieniem i lekami
(
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
), s. 1036-1040
artykuł:
Ocena zawartosci i biodostepnosci skladnikow odzywczych z potraw 'slowianskich'
(
Anysz W.
,
Kaminska M.
,
Kazimierska W.
,
Kusmirek R.
,
Nosarzewska M.
,
Raczak A.
,
Rogowska E.
,
Srebrzynska K.
,
Bialek A.
,
Lis H.
,
Lis P.
,
Tokarz A.
), s. 1041-1046
artykuł:
Wplyw lipidow zoltka jaja kurzego naturalnie wzbogaconego w izomery sprzezonego kwasu linolowego na proliferacje komorek czerniaka ludzkiego
(
Koronowicz A.
,
Zwawa K.
,
Szymczyk B.
,
Pisulewski P.
,
Laidler P.
), s. 1047-1051
artykuł:
Wplyw sprzezonych dienow kwasu linolowego [CLA] na mase i zmiany histologiczne watroby oraz poziom triacylogliceroli u szczurow zywionych dieta wysokofruktozowa
(
Maslak E.
,
Kostogrys R. B.
,
Pisulewski P. M.
), s. 1052-1056
artykuł:
Zywieniowe aspekty zwyrodnienia plamki zwiazane z wiekiem - AMD
(
Piotrowicz J.
,
Zagrodzki P.
), s. 1057-1062
artykuł:
Surface compounds extruded by food and feed plants affect mitoses
(
Zobel A. M.
,
Zobel G.
,
Schellenberger S. E.
), s. 1067-1072
artykuł:
Ocena zawartosci dwutlenku siarki w popularnych bialych winach pochodzenia zagranicznego
(
Sperkowska B.
,
Bazylak G.
), s. 1067-1072
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.