Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2008
Tom
41
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Total antioxidant status of patients with cerebral aneurysms and their dietary antioxidants
(
Borawska M. H.
,
Konopka M.
,
Socha K.
,
Mariak Z.
,
Kochanowicz J.
)
artykuł:
The problems in consumption of iodine and iodine-containing preparations
(
Nadolnik L.
,
Lupachyk S.
)
artykuł:
Organizmy genetycznie zmodyfikowane, za i przeciw
(
Tyczewska A.
,
Twardowski T.
), s. 197-201
artykuł:
Nanotechnologia - korzysci i zagrozenia zdrowotne
(
Waszkiewicz-Robak B.
,
Swiderski F.
), s. 202-208
artykuł:
Wplyw fitoestrogenow pokarmowych na organizm czlowieka. Cz.I. Wystepowanie fitoestrogenow w zywnosci oraz ich metabolizm
(
Prescha A.
,
Biernat J.
), s. 209-214
artykuł:
Weglowodany w diecie czlowieka
(
Lebiedzinska A.
), s. 215-218
artykuł:
Furan w zywnosci: powstawanie, oznaczanie, pobor z diety, mozliwosci redukcji zawartosci
(
Kowalski B.
,
Lobacz M.
,
Kowalska D.
,
Bekas W.
), s. 219-223
artykuł:
Melatonina - hormon o dzialaniu pro nasennym
(
Zawilska J. B.
), s. 224-228
artykuł:
Aktualne wymagania dla produktow bezglutenowych w swietle ustalen Kodeksu Zywnosciowego
(
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
,
Daniewski W.
), s. 229-233
artykuł:
Akceptacja konsumencka zywnosci modyfikowanej genetycznie
(
Pyryt B.
,
Kolenda H.
,
Dziekonska A.
), s. 234-237
artykuł:
Zainteresowanie zywnoscia funkcjonalna w grupie mlodych konsumentow i jego uwarunkowania na przykladzie wybranych produktow zywnosciowych
(
Jezewska-Zychowicz M.
), s. 238-242
artykuł:
Produkty nalezace do zywnosci wygodnej jako zrodlo wapnia, magnezu i zelaza
(
Prescha A.
,
Grajeta H.
,
Pieczynska J.
,
Wrobel A.
), s. 243-248
artykuł:
Gryka jako zywnosc funkcjonalna
(
Chlopicka J.
), s. 249-252
artykuł:
Latwosc rozpoznawania produktow spozywczych do stosowania w diecie bezglutenowej na podstawie informacji na etykietach
(
Ratkovska B.
,
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
), s. 253-257
artykuł:
Hamowanie aktywnosci pepsyny i aktywnosci katepsyny D przez ekstrakty z nasion roslin spozywanych przez czlowieka
(
Karwowska A.
,
Gacko M.
,
Worowska A.
), s. 258-261
artykuł:
Wplyw inhibitora katepsyny D z lupin nasion wyki siewnej na aktywnosc enzymow proteolitycznych
(
Roszkowska-Jakimiec W.
,
Krupkowska A.
,
Bielawska K.
,
Milewska E.
), s. 262-264
artykuł:
Wplyw inhibitorow z nasion roslin spozywanych przez czlowieka na aktywnosc enteropeptydazy i aktywacje trypsynogenu przez ten aktywator
(
Siergiejuk M.
,
Karwowska A.
,
Gacko M.
,
Worowska A.
), s. 265-269
artykuł:
Ocena peroksydacji lipidow w olejach: sojowym, kukurydzianym i ryzowym, wzbogaconych beta-karotenem
(
Stec M.
,
Kurzeja E.
,
Gajkowska K.
,
Wardas M.
), s. 275-280
artykuł:
Ocena peroksydacji lipidow w roznych olejach oliwkowych wzbogaconych w witamine E lub beta-karoten
(
Kurzeja E.
,
Kurek-Gorecka A.
,
Dudys J.
,
Kaczmarczyk D.
,
Wardas M.
), s. 281-285
artykuł:
Badania nad skladem i podatnoscia na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
(
Prescha A.
,
Siger A.
,
Lorenc-Kukula K.
,
Biernat J.
,
Nogala-Kalucka M.
,
Szopa J.
), s. 286-292
artykuł:
Wlasciwosci antyoksydacyjne nowych koncentratow spozywczych z udzialem preparowanej fasoli kolorowej 'Red Kidney'
(
Kulczak M.
,
Przygonski K.
,
Jezewska M.
,
Blasinska I.
,
Luczak H.
), s. 293-297
artykuł:
Potencjal przeciwutleniajacy ekstraktow karotenoidow z komorek Rhodotorula sp. w emulsji kwasu linolowego
(
Gramza-Michalowska A.
,
Stachowiak B.
), s. 298-302
artykuł:
Zmiany wybranych skladnikow i wlasciwosci antyoksydacyjnych borowki brusznicy w procesie otrzymywania przecierow
(
Borowska E. J.
,
Mazur B.
), s. 303-307
artykuł:
Wplyw procesu sterylizacji para wodna na calkowita zawartosc zwiazkow lotnych w przyprawach
(
Wojtowicz E.
,
Zawirska-Wojtasiak R.
,
Przygonski K.
), s. 308-313
artykuł:
Jakosc sensoryczna ugotowanej marchwi mrozonej wybranych odmian
(
Platta A.
,
Kolenda H.
), s. 314-318
artykuł:
Charakterystyka spozycia ryb jako zrodla jodu
(
Szymandera-Buszka K.
,
Jedrusek-Golinska A.
,
Gorecka D.
,
Ankiewicz M.
), s. 319-322
artykuł:
Efektywnosc profilaktyki jodowej w Krakowie na przykladzie trzech grup wiekowych kobiet - badania pilotowe. Cz.I. Stezenie jodu w moczu
(
Zagrodzki P.
,
Ochab E.
,
Bartyzel M.
,
Huk D.
), s. 323-327
artykuł:
Ocena jakosci zdrowotnej wybranych warzyw na podstawie ich skladu pierwiastkowego
(
Grembecka M.
,
Szefer P.
,
Gurzynska A.
,
Dybek K.
), s. 328-332
artykuł:
Charakterystyka chemiczna i aktywnosc biologiczna warzyw z terenu Olsztyna
(
Borowski J.
,
Szajdek A.
,
Borowska E. J.
), s. 333-337
artykuł:
Ocena zawartosci manganu i miedzi w lisciach wybranych roslin leczniczych i otrzymanych z nich ekstraktach wodnych
(
Konieczynski P.
,
Wesolowski M.
), s. 338-342
artykuł:
Zawartosc wybranych makroelementow w roslinnych surowcach leczniczych oraz sporzadzonych z nich odwarach
(
Arceusz A.
,
Wesolowski M.
,
Radecka I.
), s. 343-348
artykuł:
Ocena zawartosci niklu i chromu w ziolach i ich naparach stosowanych w terapii chorob ukladu krazenia
(
Bloniarz J.
,
Zareba S.
,
Wojcik P.
), s. 349-353
artykuł:
Chemometryczna analiza podobienstwa pomiedzy zawartoscia potasu, wapnia, magnezu, zelaza, manganu i kadmu w ekstraktach wybranych mieszanek ziolowych
(
Suchacz B.
,
Wesolowski M.
), s. 354-359
artykuł:
Zawartosc potasu, magnezu, wapnia i zelaza w wybranych koncentratach zup typu instant
(
Borkowska B.
,
Kolenda H.
), s. 360-364
artykuł:
Zawartosc magnezu, popiolu i wody w roznych serach twardych
(
Kusiuk A.
,
Grembecka M.
,
Szefer F.
), s. 365-368
artykuł:
Ocena zawartosci tluszczu i kwasow tluszczowych w wybranych przetworach miesnych
(
Drzewicka M.
,
Biernat J.
,
Grajeta H.
), s. 369-375
artykuł:
Wplyw resweratrolu na dialize azotanow w procesie enzymatycznego trawienia albuminy
(
Pokorska-Lis G.
,
Tokarz A.
,
Wasilewska A.
), s. 376-381
artykuł:
Wystepowanie benzenu w napojach bezalkoholowych
(
Jedra M.
,
Starski A.
,
Gawarska H.
,
Sawilska-Rautenstrauch D.
), s. 382-388
artykuł:
Rola suplementacji w uzupelnianiu niedoborow witamin i skladnikow mineralnych w diecie Polakow, objetych badaniem WOBASZ
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
), s. 389-394
artykuł:
Jakosc zywienia doroslych mieszkancow Polski w aspekcie ryzyka chorob ukladu krazenia - wyniki badania WOBASZ
(
Waskiewicz A.
,
Sygnowska E.
), s. 395-398
artykuł:
Analiza zaleznosci miedzy sposobem zywienia a nasileniem poczucia wplywu na przebieg choroby u osob z nefropatia cukrzycowa
(
Pietraczyk K.
,
Kozlowska L.
), s. 399-404
artykuł:
Analiza sposobu zywienia pacjentow z nadcisnieniem tetniczym pierwotnym i zaburzeniami tolerancji glukozy
(
Gajewska D.
,
Niegowska J.
), s. 405-409
artykuł:
Analiza wybranych parametrow diety studentow studiow niestacjonarnych Wydzialu Pielegniarstwa i Ochrony Zdrowia UMB
(
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Zarska A.
,
Oleksiuk J.
,
Karczewski J.
), s. 410-414
artykuł:
Zawartosc zelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do zywienia niemowlat i malych dzieci
(
Marzec A.
,
Marzec Z.
,
Zareba S.
), s. 415-418
artykuł:
Ocena sposobu zywienia osob starszych [60-96 lat] z wybranymi schorzeniami
(
Tokarz A.
,
Stawarska A.
,
Kolczewska M.
), s. 419-423
artykuł:
Ocena jakosciowa sposobu zywienia studentow Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
(
Oledzka R.
,
Wojciechowska O.
,
Tokarz A.
), s. 424-427
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kadry narodowej polskich lekkoatletow. Porownanie wynikow badan analitycznych z ocena teoretyczna. Cz.II. Wybrane makro- i mikroelementy
(
Lebiedzinska A.
,
Czaja J.
,
Zbikowski R.
,
Szefer P.
), s. 428-432
artykuł:
Ocena wartosci energetycznej oraz pobrania wybranych biopierwiastkow i witaminy C z calodziennymi dietami studentow
(
Marzec Z.
,
Koch W.
,
Marzec A.
,
Zareba S.
), s. 433-437
artykuł:
Oszacowanie zawartosci tluszczu w calodziennych racjach pokarmowych w stolowkach internatowych
(
Przysiezna E.
,
Zych B.
), s. 438-444
artykuł:
Wybrane skladniki o dzialaniu antyoksydacyjnym w planowanych do spozycia calodziennych racjach pokarmowych mieszkancow domu pomocy spolecznej
(
Maruszewska M.
,
Stelmach M.
,
Przyslawski J.
), s. 445-449
artykuł:
Wartosc energetyczna i zawartosc skladnikow podstawowych w planowanych do spozycia racjach pokarmowych mieszkancow domu pomocy spolecznej
(
Maruszewska M.
,
Gorna I.
,
Przyslawski J.
), s. 450-454
artykuł:
Oznaczanie bialek gliadynowych w ziarnach pszenicy za pomoca elektroforezy kapilarnej
(
Kowalski P.
), s. 455-459
artykuł:
Bionagromadzanie rteci przez owocniki lakowki ametystowej [Laccaria amethystina]
(
Zielinska M.
,
Danisiewicz-Czuprynska D.
,
Falandysz J.
), s. 460-463
artykuł:
Rtec w plachetce kolpakowatej [Rozites caperata]
(
Orzlowska D.
,
Bielawski L.
,
Falandysz J.
), s. 464-467
artykuł:
Ocena zanieczyszczenia zywnosci pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Plewa M.
,
Karlowski K.
), s. 468-474
artykuł:
Migracja formaldehydu z wyrobow z melaminy przeznaczonych do kontaktu z zywnoscia
(
Stelmach A.
,
Cwiek-Ludwicka K.
,
Poltorak H.
), s. 475-478
artykuł:
Ocena bezpieczenstwa na podstawie wynikow badan monitoringowych zawartosci ochratoksyny A w slodzie i piwie
(
Rybinska K.
,
Postupolski J.
,
Ledzion E.
,
Kurpinska-Jaworska J.
,
Szczesna M.
,
Karlowski K.
), s. 479-483
artykuł:
Porownanie zawartosci wybranych pierwiastkow w tkankach nowotworowych i prawidlowych u szczurow z wyindukowanym DMBA nowotworem sutka
(
Skrajnowska D.
,
Polec A.
,
Tokarz A.
), s. 484-488
artykuł:
Wplyw czynnikow dietetycznych na zawartosc dialdehydu malonowego w watrobach szczurow z wyindukowanymi DMBA nowotworami
(
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Zajac M.
), s. 489-494
artykuł:
Pobor akryloamidu w diecie przez studentow i kandydatow na studia w SGGW
(
Bekas W.
,
Kowalska D.
,
Gozdowski D.
,
Kowalski B.
), s. 495-500
artykuł:
Modyfikacje modelu z wysokofruktozowa dieta do badan wplywu zywnosci na stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurow
(
Barton H.
,
Folta M.
,
Krosniak M.
,
Pasko P.
,
Zagrodzki P.
,
Zachwieja Z.
,
Gawlik M.
,
Gawlik M.
), s. 501-505
artykuł:
Wystepowanie laseczek Bacillus cereus w wybranych asortymentach cukierniczych w placowkach na terenie Trojmiasta
(
Stankiewicz J.
,
Steinka I.
), s. 506-509
artykuł:
Jakosci surowek i salatek pochodzacych z placowek handlowych
(
Steinka I.
,
Kukulowicz A.
), s. 510-513
artykuł:
Krajowy monitoring zawartosci azotanow w salacie i szpinaku
(
Gajda-Wyrebek J.
,
Jarecka J.
,
Switka A.
,
Kuzma K.
), s. 514-518
artykuł:
Ocena spozycia azotanow [III] i [V] przez wybrane grupy populacyjne oraz ich dzialanie w organizmie czlowieka
(
Bawa S.
,
Rutkowska A.
,
Starbala A.
), s. 519-524
artykuł:
Badania monitoringowe ryb, owocow morza i ich przetworow w zakresie zawartosci pierwiastkow szkodliwych dla zdrowia
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Plewa M.
,
Karlowski K.
), s. 525-529
artykuł:
Zawartosc wybranych zwiazkow bioaktywnych a walory sensoryczne herbaty
(
Dmowski P.
,
Smiechowska M.
), s. 530-535
artykuł:
Sklad chemiczny Kombuczy i napoju herbacianego powstalego w procesie fermentacji
(
Florczak J.
,
Jaskolski P.
,
Wedzisz A.
), s. 536-539
artykuł:
Ocena przeciwbakteryjnych wlasciwosci wodnych ekstraktow z wybranych surowcow roslinnych
(
Lasik M.
,
Gumienna M.
,
Nowak J.
), s. 540-544
artykuł:
Wlasciwosci konserwujace ekstraktow z zurawiny wielkoowocowej [Vaccinium macrocarpon L.]
(
Czechowska S. K.
,
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
,
Nazaruk J.
), s. 545-548
artykuł:
Wlasciwosci odzywcze komosy ryzowej [Chenopodium quinoa]
(
Pasko P.
,
Izewska A.
,
Zachwieja Z.
), s. 549-552
artykuł:
Wplyw procesow biologicznych na aktywnosc antyoksydacyjna wybranych nasion roslin straczkowych
(
Gumienna M.
,
Czarnecka M.
,
Czarnecki Z.
), s. 553-557
artykuł:
Antyoksydanty w zywnosci a stres oksydacyjny
(
Gasinska A.
,
Pilka B.
), s. 558-561
artykuł:
Wplyw suszenia sliwek na zawartosc polifenoli i aktywnosc przeciwutleniajaca
(
Walkowiak-Tomczak D.
), s. 562-566
artykuł:
Wplyw polifenoli zawartych w diecie na aktywnosc antyoksydacyjna surowicy
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A. M.
), s. 567-571
artykuł:
Wplyw inhibitora katepsyny D z lupin nasion wyki siewnej na aktywacje proenzymow przewodu pokarmowego
(
Roszkowska-Jakimiec W.
,
Milewska E.
,
Bielawska K.
,
Dziakowska I.
), s. 572-574
artykuł:
Wplyw sposobu obrobki termicznej warzyw i owocow na wlasciwosci funkcjonalne blonnika pokarmowego
(
Gorecka D.
), s. 575-579
artykuł:
Ocena zawartosci kwasu zwaczowego [cis-9, trans-11 CLA] w wybranych gatunkach serow
(
Tokarz A.
,
Bialek A.
,
Krasowska M.
), s. 580-584
artykuł:
Modelowanie przezywalnosci psychrotrofow w twarogach pakowanych hermetycznie
(
Steinka I.
), s. 585-589
artykuł:
Wplyw kwasu askorbinowego na antybakteryjna aktywnosc kwasu pikolinowego i pikolinianu sodu
(
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
,
Czechowska S. K.
), s. 590-593
artykuł:
Jakosc mikrobiologiczna ryb wedzonych pakowanych prozniowo, utrwalanych metoda wysokich cisnien
(
Windyga B.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Sciezynska H.
,
Grochowska A.
,
Gorecka K.
,
Pawlowska K.
,
Karlowski K.
), s. 594-598
artykuł:
Wplyw resweratrolu i genisteiny na zawartosc lipoksygenazowych metabolitow kwasu arachidonowego w surowicy krwi szczurow
(
Jelinska M.
,
Tokarz A.
,
Prusakowska K.
,
Gmurczyk M.
), s. 599-603
artykuł:
Jakosc pieczywa pszenno-owsianego otrzymanego na zakwasach owsianych fermentowanych kulturami starterowymi
(
Kawka A.
,
Gorecka D.
,
Budna A.
,
Duda P.
), s. 604-609
artykuł:
Charakterystyka skladu chemicznego wybranych sortymentow pieczywa chrupkiego
(
Rzedzicki Z.
,
Sykut-Domanska E.
,
Strychalski P.
), s. 610-615
artykuł:
Ocena mozliwosci zastosowania inuliny jako zamiennika tluszczu w wyrobach cukierniczych
(
Michalak-Majewska M.
,
Zukiewicz-Koc W.
,
Kalbarczyk J.
), s. 616-620
artykuł:
Wplyw rodzaju nosnika na zdolnosc odczuwania intensywnosci aromatow spozywczych
(
Wichura A.
,
Pacholek B.
,
Chmielewski J.
,
Malecka M.
,
Duda G.
), s. 621-625
artykuł:
'Elektroniczny nos' w ocenie intensywnosci aromatow spozywczych jako metoda alternatywna w stosunku do analizy sensorycznej
(
Wichura A.
,
Pacholek B.
,
Chmielewski J.
,
Malecka M.
,
Duda G.
), s. 626-630
artykuł:
Ocena wartosci energetycznej i odzywczej obiadow dostarczanych do szkol przez firme cateringowa
(
Kosiorowska M.
,
Przysiezna E.
,
Lesiow T.
), s. 631-636
artykuł:
Profil lipidowy w surowicy krwi kobiet i mezczyzn stosujacych diete niskoweglowodanowa 'optymalna'
(
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
), s. 637-640
artykuł:
Efektywnosc diety o niskim indeksie glikemicznym w redukcji masy ciala
(
Lange E.
,
Tymolewska-Niebuda B.
,
Krusiec J.
), s. 641-646
artykuł:
Efektywnosc postepowania dietetycznego u dzieci w wieku 13-15 lat z otyloscia prosta
(
Weker H.
,
Riahi A.
,
Klemarczyk W.
,
Strucinska M.
,
Baranska M.
), s. 647-652
artykuł:
Ocena podazy luteiny w calodziennych racjach pokarmowych kobiet z terenu Dolnego Slaska
(
Bronkowska M.
,
Biernat J.
), s. 653-657
artykuł:
Ocena poziomu spozycia energii i podstawowych skladnikow pokarmowych w grupie kobiet ciezarnych
(
Gacek M.
), s. 658-662
artykuł:
Skladniki mineralne i witaminy w diecie uczniow Zespolu Szkol Gastronomicznych w Bialymstoku
(
Charkiewicz A. E.
,
Charkiewicz W. J.
,
Szpak A.
), s. 663-667
artykuł:
Oszacowanie spozycia fosforu przez wybrane grupy populacyjne
(
Starbala A.
,
Bawa S.
,
Balcer W.
), s. 668-673
artykuł:
Ocena pobrania bioflawonoidow z dieta przez studentow z Wroclawia
(
Regulska-Ilow B.
,
Ilow R.
,
Walkiewicz G.
,
Biernat J.
), s. 674-680
artykuł:
Spozycie witamin i skladnikow mineralnych przez pilkarzy w przeddzien meczu, w dzien meczu i po meczu
(
Chalcarz W.
,
Merkiel S.
,
Mikolajczak A.
,
Nowak E.
), s. 681-685
artykuł:
Spozycie witamin i skladnikow mineralnych przez kolarzy gorskich
(
Chalcarz W.
,
Merkiel S.
,
Tyma M.
), s. 686-689
artykuł:
Zachowania zywieniowe i masa ciala a natezenie cech osobowosci mezczyzn z niedokrwienna choroba serca
(
Harton A.
,
Narojek L.
,
Solik-Tomassi A.
), s. 690-694
artykuł:
Czy osoby dorosle z nadcisnieniem tetniczym stosuja diete niskosodowa?
(
Suliburska J.
,
Krejpcio Z.
,
Bogdanski P.
), s. 695-698
artykuł:
Wystepowanie wybranych czynnikow ryzyka chorob kardiometabolicznych u Adwentystow Dnia Siodmego [ADS] z Warszawy
(
Slociak E.
,
Bartnikowska E.
), s. 699-704
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych licealistow z Olesnicy
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Sarzala-Kruk D.
,
Biernat J.
), s. 705-710
artykuł:
Ocena poziomu spozycia miedzi w calodziennych racjach pokarmowych studentow studiow niestacjonarnych UMB w aspekcie spozycia wybranych grup produktow spozywczych
(
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Oleksiuk J.
,
Karczewski J.
,
Wasyluk J.
), s. 711-715
artykuł:
Czestotliwosc spozycia wybranych produktow przez osoby otyle
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 716-719
artykuł:
Zawartosc wybranych biopierwiastkow w calodziennej racji pokarmowej pacjentow otylych
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 720-724
artykuł:
Ocena zmiany skladu dziennych racji pokarmowych kobiet otylych w latach 2001-2006
(
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 725-729
artykuł:
Ocena calodobowego wydatku energetycznego i aktywnosci fizycznej mlodych kobiet oraz realizacji ich potrzeb energetycznych
(
Wlodarek D.
,
Bujko J.
), s. 730-734
artykuł:
Ocena spozycia podstawowych skladnikow odzywczych w dietach studentow Uniwersytetu Medycznego w Bialymstoku
(
Charkiewicz W. J.
,
Markiewicz R.
,
Borawska M. H.
), s. 735-739
artykuł:
Zawartosc olowiu w wybranych dietach wydawanych pacjentom Szpitala Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej [WIML]
(
Klos A.
,
Dlugaszek M.
,
Bertrandt J.
), s. 740-744
artykuł:
Analiza wybranych cech sposobu zywienia i stanu odzywienia w grupie dziewczat z anoreksja psychiczna
(
Myszkowska-Ryciak J.
,
Karwowska D.
), s. 745-749
artykuł:
Statyny i ich interakcje z pozywieniem. Cz.I. Lowastatyna i prawastyna
(
Piotrowicz J.
,
Pazur A.
,
Zachwieja Z.
), s. 750-755
artykuł:
Stanowisko konsumentow wobec napromieniania zywnosci promieniowaniem jonizujacym
(
Kolek Z.
), s. 756-760
artykuł:
Wplyw N-meylo-etoksyquinu [N-metylo-EQ] na trwalosc oleju wiesiolkowego
(
Skolimowska U.
,
Skolimowski J.
,
Wedzisz A.
), s. 761-766
artykuł:
Wplyw dodatku ksylitolu na ocene organoleptyczna dzemow truskawkowych
(
Zukiewicz-Koc W.
,
Michalak-Majewska M.
,
Kalbarczyk J.
), s. 767-770
artykuł:
Marchew purpurowa i jej przetwory jako zrodlo zwiazkow prozdrowotnych
(
Kidon M.
,
Czapski J.
,
Witrowa-Rajchert D.
), s. 771-776
artykuł:
Analiza wplywu ekstraktow herbaty Camellia sinensis na stabilnosc oksydacyjna tluszczu zwierzecego
(
Gramza-Michalowska A.
), s. 777-781
artykuł:
Wplyw spozycia nektaru z czarnej porzeczki na potencjal antyoksydacyjny surowicy
(
Witkowska A.
,
Zujko M. E.
), s. 782-785
artykuł:
Ocena wplywu technologii produkcji piwa i czasu przechowywania na zawartosc polifenoli i wlasciwosci przeciwutleniajace piw przemyslowych i domowych
(
Nowak J.
,
Korzec M.
,
Gumienna M.
,
Lasik M.
), s. 792-796
artykuł:
Proby aplikacji bakterii Lactobacillus casei do wybranych produktow spozywczych
(
Goderska K.
,
Rychlik T.
,
Szwengiel A.
,
Czarnecki Z.
), s. 797-803
artykuł:
Ocena postaw konsumentow wzgledem rozwoju zywienia dietetycznego w placowkach zywienia zbiorowego
(
Zabrocki R.
,
Dabrowska A.
), s. 804-808
artykuł:
Bezpieczenstwo wybranych rodzajow zywnosci w opinii polskich konsumentow
(
Zakowska-Biemans S.
), s. 809-814
artykuł:
Wlasciwosci lecznicze grzybow wielkoowocnikowych
(
Florczak J.
,
Karmanska A.
,
Wedzisz A.
), s. 815-819
artykuł:
Praktyczne wdrazanie systemu HACCP w malych zakladach spozywczych
(
Kosek-Paszkowska K.
,
Morzyk K.
), s. 820-823
artykuł:
Analiza stopnia wdrozenia systemu HACCP w zakladach gastronomicznych na przykladzie wybranego osrodka miejskiego
(
Grzesinska W.
,
Rzeznik R.
), s. 824-828
artykuł:
Zawartosc 3-MCPD w sosach sojowych, hydrolizatach bialek roslinnych i produktach spozywczych z ich udzialem
(
Gawarska H.
,
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Karlowski K.
,
Jedra M.
,
Starski A.
), s. 829-834
artykuł:
Zawartosc i stopien termohydrolizy kolagenu w peklowanym musculus longissimus dorsi swin
(
Gajewska-Szczerbal H.
), s. 835-840
artykuł:
Jakosc sensoryczna wedlin wyprodukowanych z udzialem skrobi ziemniaczanej modyfikowanej fizycznie
(
Piotrowska E.
,
Dolata W.
,
Walkowski A.
,
Roszak H.
), s. 841-847
artykuł:
Ogolnopolskie badania zawartosci akryloamidu w zywnosci
(
Mojska H.
,
Gielecinska I.
,
Marecka D.
,
Szponar L.
,
Swiderska K.
), s. 848-853
artykuł:
Zawartosc Ca, Mg i Fe w wybranych pasztetach i konserwach miesnych
(
Pieczynska J.
,
Prescha A.
,
Grajeta H.
,
Biernat J.
), s. 854-857
artykuł:
Skladniki mineralne w wybranych gatunkach ryb z Zalewu Wislanego
(
Polak-Juszczak L.
), s. 858-861
artykuł:
Ocena zawartosci bizmutu w lisciach roslin leczniczych
(
Radecka I.
,
Wesolowski M.
), s. 862-866
artykuł:
Zawartosc chloroorganicznych pestycydow i polichlorowanych bifenyli [PCB] w rybach z Zalewu Wislanego
(
Barska I.
,
Ruczynska W.
), s. 867-872
artykuł:
Biologiczne metody ochrony roslin
(
Sikorska K.
), s. 873-877
artykuł:
Ocena skazenia rtecia zboz, przetworow zbozowych i ziemniakow
(
Kot A.
,
Zareba S.
), s. 878-882
artykuł:
Zywnosc dla niemowlat i malych dzieci w swietle nowych regulacji prawnych
(
Weker H.
,
Wiech M.
), s. 883-887
artykuł:
Oszacowanie ryzyka zdrowotnego u osob pijacych wody mineralne zawierajace zwiazki boru, baru lub arsenu - pochodzace z ujec ogolnodostepnych w uzdrowiskach
(
Drobnik M.
,
Latour T.
), s. 888-892
artykuł:
Suplementacja diety w wybranych grupach konsumentow
(
Babicz-Zielinska E.
,
Dabrowska A.
), s. 893-899
artykuł:
Ocena wybranych parametrow antropometrycznych w grupie osob stosujacych diete 'optymalna'
(
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
,
Grzymislawski M.
,
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 900-904
artykuł:
Porownanie diety kobiet w ciazy z dieta z okresu okolokoncepcyjnego
(
Ostachowska-Gasior A.
), s. 905-910
artykuł:
Ocena sposobu zywienia wybranej grupy ludzi mlodych
(
Krol E.
,
Krejpcio Z.
), s. 911-915
artykuł:
Zywieniowe i biochemiczne parametry stresu oksydacyjnego w grupie kobiet otylych po menopauzie
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Krela-Kazmierczak I.
,
Linke K.
), s. 916-920
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych mlodych mezczyzn uzaleznionych od srodkow psychoaktywnych
(
Wlodarek D.
,
Leszczynska B.
,
Oczkowski M.
,
Gromadzka-Ostrowska J.
), s. 921-925
artykuł:
Interakcje witaminy E z pozywieniem
(
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
), s. 926-929
artykuł:
Jakosciowy sposob zywienia dzieci i mlodziezy uprawiajacych szermierke. Cz.III. Kryteria doboru diety
(
Radzimirska-Graczyk M.
,
Chalcarz W.
), s. 930-934
artykuł:
Jakosciowy sposob zywienia dzieci i mlodziezy uprawiajacych szermierke. Cz.IV. Samodzielnosc przygotowywania posilkow
(
Chalcarz W.
,
Radzimirska-Graczyk M.
), s. 935-939
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.