Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm
Rocznik
2009
Tom
36
Numer
2
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
2
artykuł:
Wysiłek fizyczny a zdrowie starszych kobiet
(
Kowalska J.
,
Lebiedzinska A.
,
Rypina M.
,
Szefer P.
,
Cieslinska-Swider J.
), s. 267-271
artykuł:
Ocena wartości energetycznej i odżywczej diety oraz wydatku energetycznego grupy młodzieży uprawiającej piłkę nożną
(
Kasprzak Z.
), s. 272-277
artykuł:
Preferencje żwieniowe osób powyżej 50-tego roku życia z uwzględnieniem wybranych schorzeń
(
Kowalczuk-Vasilev E.
,
Klebaniuk R.
), s. 278-286
artykuł:
Zawartość witamin w dietach kobiet i mężczyzn redukujacych masę ciała
(
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 287-293
artykuł:
Zwyczaje żywieniowe młodzieży wybranego Technikum Gastronomicznego w Warszawie
(
Franczyk-Zarow M.
,
Kostogrys R. B.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Maslak E.
,
Pisulewski P. M.
), s. 294-299
artykuł:
Zawartość magnezu, żelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci
(
Marzec A.
,
Marzec Z.
,
Kupiec A.
,
Zareba S.
), s. 300-305
artykuł:
Ocena preferencji żywności typu fast food wśród uczniów gimnazjum sportowego
(
Radzimirska-Graczyk M.
,
Chalcarz W.
), s. 306-309
artykuł:
Ocena wybranych elementów sposobu żywienia dziewcząt wykazujących proanorektyczny styl życia
(
Wojciak R. W.
), s. 310-319
artykuł:
Zawartość wybranych witamin w całodziennych racjach pokarmowych studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w latach 2003-2004 i 2008-2009
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 320-324
artykuł:
Ocena całodziennych racji pokarmowych w wybranych sanatoriach pod kątem wartości odżywczej
(
Plawgo A.
,
Zgorska K.
,
Dymkowska-Malesa M.
,
Kubiak M. S.
), s. 325-330
artykuł:
Zaburzenia odżywiania u pływaczek synchronicznych
(
Kostrzewa-Tarnowska A.
,
Czlapka-Matyasik M.
,
Bajerska J.
), s. 331-335
artykuł:
Nawyki żywieniowe u pływaków
(
Szygula Z.
,
Pilch W.
), s. 336-341
artykuł:
Zmiany masy ciała w efekcie krótkotrwałej diety niskosodowej i wysiłku o stopniowo narastającej intensywności u młodych mężczyzn
(
Zarzeczny R.
,
Smol E.
,
Zebrowska A.
,
Manowska B.
,
Zarzeczna D.
), s. 342-346
artykuł:
Zachowania żywieniowe osób uczulonych na alergeny pokarmowe z terenu Poznania
(
Jedrusek-Golinska A.
,
Szymandera-Buszka K.
,
Debinska E.
), s. 347-350
artykuł:
Wpływ 3-dniowej diety niskosodowej na wysokość progu wentylacyjnego u młodych mężczyzn
(
Zarzeczna D.
,
Zarzeczny R.
,
Pilis W.
,
Langfort J.
), s. 351-356
artykuł:
Czy wymiana płynu owodniowego u ciężarnych z rozpoznanym prenatalnie wrodzonym wytrzewieniem ma wpływ na żywienie doustne noworodka
(
Bulhak-Guz H.
,
Gulczynska E.
,
Maroszynska I.
,
Szaflik K.
,
Wilczynski J.
,
Chilarski A.
), s. 357-364
artykuł:
Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 13-15 lat
(
Lange E.
,
Szydlowska-Krusiec J.
,
Chalabis K.
), s. 365-374
artykuł:
Postawy osób dorosłych wobec żywności funkcjonalnej w zależności od poziomu wiedzy żywieniowej
(
Czarnocinska J.
,
Gorecka D.
,
Orlowska H.
), s. 375-379
artykuł:
Jakość mikrobiologiczna wybranych, reklamowanych w mediach, produktów spożywczych przeznaczonych dla dzieci
(
Kukulowicz A.
,
Steinka I.
), s. 380-384
artykuł:
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 1. Wiedza ogólna o żywieniu dzieci
(
Merkiel S.
,
Chalcarz W.
), s. 385-389
artykuł:
Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 2. Żywienie w profilaktyce chorób dietozależnych
(
Chalcarz W.
,
Merkiel S.
), s. 390-395
artykuł:
Ocena stosowanych modyfikacji dietetycznych i profilu lipidowego pacjentów z pierwotnym nadcisnieniem tętniczym
(
Durkalec-Michalski K.
,
Suliburska J.
,
Krejpcio Z.
,
Bogdanski P.
), s. 396-401
artykuł:
Występowanie modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu krążenia u dziewcząt chorych na zespół Turnera
(
Tabor A.
,
Schlegel-Zawadzka M.
,
Starzyk J.
), s. 402-412
artykuł:
Aktywność enzymatyczna markerów stresu oksydacyjnego, a ryzyko aterogenezy w grupie kobiet otyłych po menopauzie
(
Grygiel-Gorniak B.
,
Przyslawski J.
,
Szczepanik A.
,
Zwirska J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 413-418
artykuł:
Ochronne działanie Povexu na scianę jelita
(
Dobrowolski P.
,
Gawron A.
,
Kruszewska D.
,
Huet P.
,
Pierzynowski S. G.
), s. 419-424
artykuł:
Oznaczanie zawartości katechiny, epikatechiny, rutyny, resweratrolu i kwercytyny w czerwonych i białych winach dostępnych na rynku polskim z wykorzystaniem szybkiej chromatografii cieczowej [UPLC]
(
Raczkowska J.
,
Mielcarz G.
), s. 425-431
artykuł:
Skutki obecności czosnku w olejach jadalnych na ich wartość odżywczą
(
Stec M.
,
Kurzeja E.
,
Pawlowska-Goral K.
,
Rzepecka-Stojko A.
,
Rzepka M.
), s. 432-439
artykuł:
Wpływ diety wysokotłuszczowej na wskaźniki ogólnowzrostowe i tkankowe poziomy wapnia i magnezu u szczura
(
Krol E.
,
Krejpcio Z.
), s. 440-445
artykuł:
Wpływ treningu i diety ubogiej w białko na aktywność dyzmutazy ponadtlenkowej i peroksydazy glutationowej oraz na zawartość zredukowanego glutationu w tkankach szczurów
(
Frankiewicz-Jozko A.
,
Faff J.
), s. 446-453
artykuł:
Fermentowane preparaty lubinowe - wstępna charakterystyka immunochemiczna
(
Baranska A.
,
Kurzawska A.
,
Lampart-Szczapa E.
,
Piasecka-Kwiatkowska D.
), s. 454-460
artykuł:
Dietary habits and the content of lead and cadmium in the blood of patients with brain aneurysms
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Mariak Z.
,
Kochanowicz J.
,
Markiewicz R.
,
Baclawek E.
), s. 461-467
artykuł:
Ocena krótkoterminowego narażenia konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych wyprodukowanych w zachodniej Polsce w 2007 roku
(
Raczkowski M.
), s. 468-474
artykuł:
Ocena narażenia populacji polskiej na akryloamid pochodzący z płatków śniadaniowych
(
Mojska H.
,
Gielecinska I.
), s. 475-480
artykuł:
Aktywność antyproliferacyjna wodnych ekstraktów izolowanych z podgrzanego włókna ziemniaczanego typu Potex
(
Langner E.
,
Nunes F. M.
,
Juszczak M.
,
Rzeski W.
,
Kandefer-Szerszen M.
,
Pierzynowski S. G.
), s. 481-487
artykuł:
Wpływ azotanów [III], azotanów [V] oraz alliloizotiocyjanianu na poziom jodu w moczu szczura w warunkach suplementacji jodem
(
Kostogrys R. B.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Maslak E.
,
Pisulewski P. M.
), s. 488-492
artykuł:
Źródła bakterii o właściwościach probiotycznych w diecie pacjentów z dyspepsją czynnościową
(
Gajewska D.
,
Kroczak D.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Bawa S.
,
Bujko J.
), s. 493-498
artykuł:
Zmiany w zawartości żelaza w roślinach kiełkujących w hodowlach hydroponicznych z FeSO4
(
Zielinska-Dawidziak M.
,
Staniek H.
,
Twardowski T.
), s. 499-505
artykuł:
Wzbogacanie w kwas L-askorbinowy jako jedna z możliwości ograniczania izomerów trans w tłuszczach do smarowania pieczywa
(
Borek-Wojciechowska R.
), s. 506-510
artykuł:
Wpływ obróbki hydrotermicznej na cechy jakościowe marchwi jadalnej
(
Platta A.
,
Kolenda H.
), s. 511-517
artykuł:
Zawartość substancji biologicznie czynnych w herbatkach instant przeznaczonych dla niemowląt i dzieci do lat 3
(
Sembratowicz I.
,
Ognik K.
), s. 518-523
artykuł:
Znaczenie nutraceutyków w profilaktyce zdrowotnej w opinii mieszkanców Trójmiasta
(
Rybowska A.
), s. 524-528
artykuł:
Zróżnicowanie genetyczne bakteriofagów wyizolowanych ze środowiska aktywnych w stosunku do szczepów Salmonella enteritidis
(
Parasion S.
,
Gryko R.
,
Szczesna M.
,
Mizak L.
), s. 529-534
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.