Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny
Rocznik
2007
Tom
58
Numer
1
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1
artykuł:
Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Olesnica
(
Ilow R.
,
Plonka K.
,
Regulska-Ilow B.
,
Biernat J.
)
artykuł:
Dietary calcium and obesity in men
(
Nowak A.
,
Pachocka L.
,
Targosz U.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
)
artykuł:
The use of glycaemic index in the prevention of cardiovascular diseases
(
Ukleja A.
,
Kunachowicz H.
,
Pachocka L.
)
artykuł:
Residential factors affecting nutrient intake and nutritional status of female pharmacy students in Bydgoszcz
(
Jaworowska A.
,
Bazylak G.
)
artykuł:
Evaluation of antioxidant activity of amaranth [Amaranthus cruentus] grain and by-products [flour, popping, cereal]
(
Pasko P.
,
Barton H.
,
Folta M.
,
Gwizdz J.
)
artykuł:
Dietary supplements selected by young people exercising in fitness rooms in Krakow and environs
(
Chlopicka J.
,
Wandas P.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Malnutrition, inflammation, atherosclerosis in hemodialysis patients
(
Jeznach-Steinhagen A.
,
Slotwinski R.
,
Szczygiel B.
)
artykuł:
Pro- health nutritional behaviors of selected group of students of the Medical University of Warsaw
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Boniecka I.
)
artykuł:
Acrylamide content in heat-treated carbohydrate-rich foods in Poland
(
Mojska H.
,
Gielecinska I.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Preliminary assessment of exposure of children and adolescents to acrylamide originating from food
(
Gielecinska I.
,
Mojska H.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Nutrition in pediatric patients before licer transplantation
(
Pawlowska J.
,
Socha P.
,
Socha J.
)
artykuł:
Selected microelements [Cr, Zn, Cu, Mn, Fe, Ni] in slimming preparations
(
Bloniarz J.
,
Zareba S.
)
artykuł:
Catering and gastronomy services in the rural tourism: the case of Lubuskie Voivodship
(
Wozniczko M.
,
Orlowski D.
,
Zelazna K.
)
artykuł:
Energy and nutritional value of diets used in patients alimentation and their assessment by patients of selected clinical department in the Military Medical Institute in Warsaw
(
Klos K.
,
Bertrandt J.
,
Jalocha L.
,
Matuszewski T.
,
Abramowicz M.
)
artykuł:
Analysis of the intake of protein and energy by predialysis patients with chronic renal failure receiving essential amino acid ketoanalogues
(
Wardak J.
,
Glabska D.
,
Narojek L.
,
Rojek-Trebicka J.
)
artykuł:
Relative fat content in young women with normal BMI but differing in the degree of physical activity
(
Sempolska K.
,
Stupnicki R.
)
artykuł:
Bioactive substances of garlic and their role in dietoprophylaxis and dietotherapy
(
Swiderski F.
,
Dabrowska M.
,
Rusaczonek A.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Frequency of consumption of products with varying energy value by patients of a Sanatorium in Ciechocinek
(
Gorecka D.
,
Szczepaniak B.
,
Flaczyk E.
,
Kordubski P.
)
artykuł:
The nutritional habits among centenarians living in Warsaw
(
Kollajtis-Dolowy A.
,
Pietruszka B.
,
Kaluza J.
,
Pawlinska-Chmara R.
,
Broczek K.
,
Mossakowska M.
)
artykuł:
Tea and coffee as the main sources of oxalate in diets of patients with kidney oxalate stones
(
Gasinska A.
,
Gajewska D.
)
artykuł:
Nonalcoholic fatty liver disease as a feature of the metabolic syndrome
(
Socha P.
,
Wierzbicka A.
,
Neuhoff-Murawska J.
,
Wlodarek D.
,
Podlesny J.
,
Socha J.
)
artykuł:
Food preferences of girls and nutritional value of diets and their effect on organisms of rats in terms of risk of obesity and atherosclerosis
(
Czarnocinska J.
,
Niemiec I.
,
Szkalska A.
,
Aniola J.
,
Wadolowska L.
)
artykuł:
Wplyw skrobi opornej RS 4 na metabolizm szczurow rasy Wistar. Wskazniki biochemiczne i lipidowe
(
Figurska-Ciura D.
,
Orzel D.
,
Styczynska M.
,
Leszczynski W.
,
Zechalko-Czajkowska A.
), s. 1-6
artykuł:
Glukozynolany w profilaktyce chorob nowotworowych - mechanizmy dzialania
(
Kwiatkowska E.
,
Bawa S.
), s. 7-13
artykuł:
Diety hipercholesterolemiczne zawierajace rozne tluszcze spozywcze a lipidogram osocza szczurow
(
Milewska M.
,
Sinska B.
,
Gromadzka-Ostrowska J.
), s. 15-21
artykuł:
Wplyw stosowania diety wegetarianskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi
(
Nazarewicz R.
), s. 23-27
artykuł:
Wplyw skrobi opornej RS 4 na absorpcje magnezu i zelaza u szczurow rasy Wistar
(
Orzel D.
,
Figurska-Ciura D.
,
Styczynska M.
,
Leszczynski W.
,
Zechalko-Czajkowska A.
), s. 29-34
artykuł:
Mechanizm dzialania fitosteroli w obnizaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi
(
Wlodarek D.
), s. 47-51
artykuł:
Spozycie energii oraz makroskladnikow przez dzieci w wieku 7-12 lat z nadwaga i otyloscia prosta
(
Czerwonogrodzka A.
,
Bawa S.
), s. 53-60
artykuł:
Analiza zaleznosci miedzy spozyciem mleka i produktow mlecznych a zmianami prochnicowymi u dzieci i mlodziezy
(
Glabska D.
,
Sinska B.
,
Remiszewski A.
), s. 69-75
artykuł:
Znaczenie surowcow z produkcji ekologicznej w profilaktyce zdrowotnej na przykladzie papryki z uprawy ekologicznej
(
Hallmann E.
,
Rembialkowska E.
,
Szafirowska A.
,
Grudzien K.
), s. 77-82
artykuł:
Wplyw dietoterapii na redukcje masy ciala i wyrownanie metaboliczne u osob z cukrzyca typu 2 leczonych wylacznie dieta
(
Kowalcze K.
,
Bawa S.
), s. 89-94
artykuł:
Realizacja diety z ograniczeniem leucyny, izoleucyny i waliny u dzieci z choroba syropu klonowego [MSUD]
(
Kowalik A.
,
Narojek L.
,
Sykut-Cegielska J.
), s. 95-101
artykuł:
Przetwory owsiane w diecie bezglutenowej
(
Lange E.
), s. 103-109
artykuł:
Wplyw zywienia na wystepowanie wybranych metabolicznych czynnikow ryzyka chorob ukladu krazenia wsrod mieszkanek Krakowa
(
Piorecka B.
,
Jagielski P.
,
Zwirska J.
,
Piskorz A.
,
Brzostek T.
,
Schlegel-Zawadzka M.
), s. 119-127
artykuł:
Zastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsji
(
Starbala A.
,
Bawa S. H.
), s. 139-144
artykuł:
Wplyw rytmu i pory dializ na spozycie wybranych skladnikow pokarmowych przez pacjentow ze schylkowa niewydolnoscia nerek
(
Wyszomierska A.
,
Narojek L.
,
Myszkowska-Ryciak J.
), s. 159-163
artykuł:
Analiza sposobu zywienia kobiet i mezczyzn w zroznicowanych wiekowo okresach zycia - energia oraz skladniki podstawowe
(
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
), s. 171-176
artykuł:
Ocena sposobu zywienia z elementami stylu zycia kobiet o malej aktywnosci fizycznej. Spozycie wybranych skladnikow pokarmowych
(
Bronkowska M.
), s. 177-183
artykuł:
Ocena poziomu wiedzy zywieniowej u osob z zaburzeniami odzywiania
(
Czarnewicz-Kaminska A.
,
Gronowska-Senger A.
), s. 191-196
artykuł:
Ocena spozycia sodu, z uwzglednieniem soli kuchennej jako jego zrodla, w wybranej populacji warszawskiej
(
Czerwinska D.
,
Czerniawska A.
), s. 205-210
artykuł:
Zawartosc witamin w diecie doroslych mieszkancow Warszawy
(
Dybkowska E.
,
Swiderski F.
,
Waszkiewicz-Robak B.
), s. 211-215
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych w wybranym srodowisku wiejskim regionu radomskiego obecnie i w przeszlosci
(
Gronowska-Senger A.
,
Obiala J.
), s. 229-235
artykuł:
Sposob zywienia a wartosc BMI u dorastajacej mlodziezy wiejskiej
(
Czeczelewski J.
), s. 253-258
artykuł:
Antropometryczna ocena stanu odzywienia zalogi wybranej jednostki plywajacej marynarki wojennej
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Kurkiewicz Z.
), s. 259-265
artykuł:
Spozycie ryb i przetworow rybnych w Polsce - analiza korzysci i zagrozen
(
Kolodziejczyk M.
), s. 287-293
artykuł:
Wybrane produkty zbozowe jako elementy funkcjonalne diety - czestosc spozycia produktow zbozowych wsrod studentow
(
Lebiedzinska A.
), s. 295-300
artykuł:
Sposob zywienia jako jeden z czynnikow srodowiskowych nadwagi i otylosci
(
Ostrowska L.
,
Karczewska J.
,
Szwarc J.
), s. 307-313
artykuł:
Wplyw spozycia wapnia na stezenie glukozy i lipidow w surowicy krwi pacjentow z nadwaga
(
Pachocka L. M.
,
Nowak A.
,
Targosz U.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
,
Stolarska I.
), s. 315-320
artykuł:
Problem otylosci a wiedza zywieniowa u mlodziezy w wieku 13-15 lat
(
Weker H.
,
Baranska M.
,
Riahi A.
), s. 321-326
artykuł:
Ocena sposobu zywienia studentow I roku Akademii Rolniczej we Wroclawiu
(
Wyka J.
,
Zechalko-Czajkowska A.
), s. 327-332
artykuł:
Badanie zawartosci niezbednych skladnikow mineralnych w orzechach, migdalach i suszonych owocach
(
Malinowska E.
,
Szefer P.
), s. 339-343
artykuł:
Zawartosc tluszczu i wybranych kwasow tluszczowych w czekoladach
(
Tarkowski A.
,
Kowalczyk M.
), s. 351-356
artykuł:
Zaspokojenie potrzeb zywieniowych w gospodarstwach domowych reprezentujacych rozne fazy cyklu rozwoju rodziny
(
Piekut M.
,
Zwierzyk J.
), s. 363-370
artykuł:
Znaczenie uslug gastronomicznych w zywieniu ludnosci w Polsce
(
Levytska G.
,
Kowrygo B.
), s. 371-376
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.