PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 44 | 1 |

Tytuł artykułu

Opracowanie i walidacja metody oznaczania zawartości kofeiny w napojach bezalkoholowych techniką HPLC-DAD

Warianty tytułu

EN
Development and validation of method for determination of caffeine in soft drinks by HPLC-DAD technique

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było opracowanie i walidacja metody oznaczania zawartości kofeiny w napojach bezalkoholowych. Zawartość kofeiny w napojach oznaczono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej z wykorzystaniem detektora z matrycą fotodiodową (HPLC-DAD). Rozdzielanie chromatograficzne przeprowadzono na kolumnie Lichrospher RP-18. Opracowana metoda została poddana walidacji i potwierdzono, że charakteryzuje się dobrą precyzją (RSD = 0,6%), odtwarzalnością wewnątrz laboratoryjną (r₍RSD₎ = 0,3) i dokładnością (średni odzysk: 102,2%). Przy zastosowaniu tej metody uzyskano również bardzo dobre wyniki analizy certyfikowanego materiału odniesienia (średni odzysk: 101,3%) oraz udziału w testach biegłości (z-score = 0,0). Uzyskane wyniki walidacji oraz udziału w badaniach biegłości (PT) potwierdzają przydatność ww. metody do oznaczania zawartości kofeiny w napojach bezalkoholowych. Wyżej wymieniona metoda może być stosowana w rutynowych badaniach oznaczania kofeiny w różnego rodzaju napojach, zapewniając uzyskiwanie wiarygodnych i miarodajnych wyników.
EN
The aim of this study was to develop and validate HPLC method for the caffeine determination in soft drinks. The caffeine content in the beverage was determined by high performance liquid chromatography using a photodiode detector absorber (HPLC-DAD). The chromatographic separation was carried out on a Lichrospher RP-18. The developed method has been validated and found to be good precision (RSD = 0.6%) intra-laboratory reproducibility (r₍RSD₎ = 0.3) and accuracy (mean recovery: 102.2%). Using this method, we also obtained very good results of the certified reference material (average recovery: 101.3%) and participation in proficiency tests (z-score = 0.0). The results of validation and proficiency testing confirm the usefulness of the HPLC-DAD method for the caffeine determination in soft drinks. The above-mentioned method can be used in routine tests of caffeine determination in various kinds of beverages, providing reliable and obtain reliable results.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

1

Opis fizyczny

s.61-76,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Metabolomiki, Instytut Żywności i Zywienia w Warszawie, Warszawa
  • Zakład Technologii Owoców i Warzyw, Katedra Technologii Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW, Warszawa
autor
  • Zakład Metabolomiki, Instytut Żywności i Zywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Nawrot P., Jordan S., Eastwood J., et al.: Effects of caffeine on human health. Food Addit. Contam., 2003, 20, 1, 1 - 30.
  • 2. Farmakopea Polska VIII tom I. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa 2008, s. 1412.
  • 3. Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE. (Dz.U. L 267 z dnia 2.10.2012).
  • 4. Białas M., Łuczak H., Jeżewska M.: Ocena zawartości kofeiny w wybranych napojach bezalkoholowych. Bromat. Chem. Toksykol., 2011, 44, 3, 630 - 634.
  • 5. Mandel H. G.: Update on caffeine consumption, disposition and action. Food Chem. Toxicol., 2002, 40, 1231 - 1234.
  • 6. Smith WA.: Effects of caffeine on human behavior. Food Chem. Toxicol., 2002, 40, 1243 - 1255.
  • 7. PN-ISO 10095: 1997P Kawa. Oznaczanie zawartości kofeiny. Metoda wykorzystująca wysoko sprawną chromatografię cieczową.
  • 8. PN-ISO 4052: 1998P Kawa. Oznaczanie zawartości kofeiny (Metoda odwoławcza).
  • 9. PN-ISO 4052: 1998/Apl: 2013- 09P. Kawa. Oznaczanie zawartości kofeiny (Metoda odwoławcza).
  • 10. PN-EN ISO/IEC 17025: 2005 Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących.
  • 11. Rozporządzenie (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. U. L 191 z 30.4.2004).
  • 12. PN EN 12856: 2002 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej.
  • 13. Frankowski M., Kowalski A., Ociepa A., i wsp.: Kofeina w kawach i ekstraktach kofeinowych i odkofeinowych dostępnych na polskim rynku. Bromat. Chem. Toksykol., 2008, 41, 1, 21 - 27.
  • 14. EURACHEM: Przydatność metod analitycznych do określonych celów. Przewodnik walidacji metod w laboratorium i zagadnienia związane. Warszawa, Biuletyn Informacyjny POLLAB, 2002, 2 (30).
  • 15. Międzynarodowy słownik podstawowych i ogólnych terminów metrologii. Główny Urząd Miar 1996.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-ffb1abbd-3425-431e-8273-02dbe57b1b4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.