Assess the impact of nutritional education on the change of nutritional knowledge of children of school age
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wprowadzenie: Edukacja żywieniowa jest niezbędna w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych poprzez zwiększanie świadomości na temat wpływu żywności i żywienia na zdrowie. Ceł pracy: Ocena wpływu edukacji żywieniowej na poziom wiedzy żywieniowej wśród dzieci w wieku szkolnym. Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 105 dzieci w wieku 11-12 lat z terenów Polski południowo-wschodniej. Materiałem do badań były dane uzyskane przy pomocy autorskiego kwestionariusza ankiety zawierającego pytania z zakresu zasad racjonalnego żywienia. Na podstawie tych danych dokonano analizy wpływu edukacji żywieniowej na poziom wiedzy żywieniowej uczniów. Wyniki: Po wdrożeniu działań edukacyjnych zaobserwowano istotnie wyższy poziom wiedzy żywieniowej w zakresie doboru produktów w całodziennej diecie. Poziom wiedzy żywieniowej u ponad połowy badanych (51%) po wdrożeniu edukacji żywieniowej był na poziomie „dobrym”. Wnioski: Edukacja żywieniowa miała istotny wpływ na poziom wiedzy żywieniowej.
EN
Introduction: Nutritional counseling is essential in developing healthy eating habits. Aim: The aim of the research was an attempt to assess the influence of nutritional education on the level of knowledge of children of school age. Material and methods: One hundred and five children at the age of 11-12 years from south-eastern Poland participated in the study. The research tool was a questionnaire containing questions about the principles of healthy eating. Analysis of data obtained was used to assess the impact of nutritional education on the change of nutritional knowledge. Results: Nutritional awareness increased significantly which affected children’s daily food choices. After nutritional counseling for more than half of respondents (51%) the level of nutrition knowledge was at the level of „good”. Conclusions: Nutritional education promoted positively affecting the level of nutritional knowledge.
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia, ul.Powsińska 61-63, 02-903 Warszawa
Bibliografia
1. Katz D.L., 0’connell M., Njike V. et al.: Strategies for the prevention and control of obesity In the school setting: systematic review and meta-analysis. Int. J. Obes., 2008, 32, 12, 1780-1789.-
2. Heropolitańska-Janik J., Duda A., Majewska D.: Czy edukacja żywieniowa jest potrzebna? Pielęg. Położna 2003, 4, 19-21.—
3. Mazur A., Malecka-Tendera E.: Sytuacja szkolna w odniesieniu do ryzyka powstawania otyłości oraz możliwości prewencji i leczenia. Stand. Med., 2008, 5, 136-140.-
4. Rutkowska K., Szemraj-Lochyńska A.: Wpływ rodziców na kształtowanie postaw zdrowotnych dzieci. Ann. Univ. Mariae Curie Skłodowska, 2004, 59 Supl., 64-68. –
5. Ukleja A., Heropolitańska-Janik J., Sińska B., i wsp.: Ocena stanu wiedzy żywieniowej dzieci w wieku 10-14 lat, po prelekcji na temat zasad zdrowego żywienia. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 428-433.-
6. Kozlowska-Wojciechowska M., Uramowska-Żyto B., Jarosz A., Makarewicz-Wujec M.: Wpływ programu edukacji żywieniowej na zachowania i wiedzę żywieniową dzieci w szkole podstawowej. Pediat. Pol., 2001, 76, 2, 109-115.—
7. Kołłajtis-Dołowy A., Weber M.: Stan wiedzy żywieniowej i efektywność nauczania żywienia wybranej grupy dzieci. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 188-193.—
8. Oblacińska A., Tabak I., Jodkowska M.: Edukacja zdrowotna w zakresie prawidłowego odżywiania i aktywności fizycznej na przykładzie programu dla gimnazjalistów „Forma na piątkę”. Zdr. Publ., 2006, 116, 2, 370-374.-
9. Goluch-Koniuszy Z., Friedrich M., Radziszewska M.: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz prozdrowotna edukacja żywieniowa dzieci w okresie skoku pokwi- taniowego z terenu miasta Szczecina. Roczn. PZH 2009, 60 (2), 143-149.-
10. Białokoz-Kalinowska I., Konstantynowicz J., Abramowicz P., i wsp.: Ocena efektywności programu edukacyjnego „Szkoła Zdrowego Żywienia” w promowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci z otyłością i wśród ich rodziców. Ped. Współ. Gastroenterol. Hepatol. Żyw. Dz., 2005, 7, 3, 239-241.-
11. Wanat G., Stolarczyk A., Grochowska-Niedworok E.: Badania nad edukacją żywieniową i poziomem wiedzy o racjonalnym żywieniu uczniów gimnazjum. Hygeia Public Health 2011, 46, 3, 376-380.-