PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Ocena wyników produkcyjnych i ekonomicznych odchowu kurcząt brojlerów w wybranych fermach

Warianty tytułu

EN
The evaluation of the production and economic results of rearing broiler chickens in some selected farms

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ocenę odchowu kurcząt brojlerów przeprowadzono w dwóch fermach od marca do sierpnia 2001 r. Na każdej z ferm odchowano po trzy rzuty kurcząt brojlerów. Wyniki produkcyjne i ekonomiczne odchowu kurcząt były przede wszystkim zależne od śmiertelności ptaków oraz długości okresu ich odchowu. W czterech cyklach produkcyjnych europejski wskaźnik wydajności (EWW) kurcząt brojlerów był na dość wysokim poziomie 215,5-234,0, a w dwóch cyklach na niskim (150-188,0). We wszystkich analizowanych cyklach produkcyjnych wskaźnik opłacalności odchowu kurcząt brojlerów wynosił powyżej 100 tj. 101,2-124%. W badanych fermach koszt zakupu pasz w ogólnych kosztach wynosił 58,6-71,4%, piskląt 21,1— 27,1%, a koszt pracy 1,35-2,68%. W analizowanych fermach warunki środowiskowe odchowu kurcząt były zgodne z obowiązującymi normami.
EN
The evaluation of broiler chickens rearing was carried out in two farms from March to August 2001. In each farm there were three productive cycles. Production and economic results depended on the death rate of the birds and on the rearing duration. A high European Efficiency Index (215-234) was stated with regard to the four productive cycles, and as for two cycles, this EEI was low (150-188). In all productive cycles the Production Profitability Index was higher than 100% and amounted to 101.2-124.0%. In all the farms, the purchase cost of feed ranged from 58.6 to 71.4% of the total costs incurred, and the purchase cost of one-day birds ranged from 21.1 to 27.1%. The labour cost were between 1.35 and 2.68%. The environmental conditions of the broiler chickens rearing met the required standards.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.107-112,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Hodowli Drobiu, Akademia Podlaska, ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Pracownia Oceny Mleka, Akademia Podlaska, ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Zakład Hodowli Drobiu, Akademia Podlaska, ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • [1] Dybowski G., Kobuszewskia M.: Rozwój rynku drobiu w Polsce w latach 90-tych. Polskie Drobiarstwo, 2000, 5, 39-40.
  • [2] Mazanowski A.: Czynniki wpływające na efektywność odchowu kurcząt brojlerów cz. I. Polskie Drobiarstwo, 1997, 2, 27-29.
  • [3] Normy żywienia zwierząt: PWRiL. Warszawa 1996.
  • [4] Rynek Drobiu i Jaj II. Mięso drobiowe. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja rynku rolnego, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 2002, 22,4-22.
  • [5] Świerczewska E: Hodowla i użytkowanie drobiu. Wyd. SGGW, Warszawa 1993.
  • [6] Wężyk S., Herbut E., Wawrzycki M.: Dobra pasza z „Dobropaszu”. Polskie Drobiarstwo, 1996, 9, 30.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fd3042b8-bd54-4492-8a4b-1eec7188967d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.