PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 67 | 04 |

Tytuł artykułu

Polskie artykuły mleczne posaż - popyt

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Polish dairy products - supply and demand

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W gospodarce rynkowej popyt jest głównym elementem determinującym rozwój rynku. W pierwszym okresie transformacji gospodarczej w Polsce nastąpił duży spadek spożycia artykułów mlecznych, który częściowo był rekompensowany rosnącym eksportem. Począwszy od 2006 r. na rynku wewnętrznym utrzymuje się niewielka tendencja wzrostowa konsumpcji, która wraz z dużym popytem na rynkach zewnętrznych ma ogromne znaczenie dla rozwoju sektora. Wzrostowi spożycia artykułów mlecznych towarzyszą duże zmiany w jego strukturze. Popyt krajowy wykazuje niską dochodową elastyczność, ale występują duże różnice w odniesieniu do poszczególnych artykułów. Eksport umożliwia nie tylko zagospodarowanie nadwyżek podaży, ale świadczy także o silnej pozycji konkurencyjnej sektora na rynkach zagranicznych.
EN
In a market oriented economy, demand is a key factor determining the development of markets. In the first period of transition in Poland the consumption of dairy products showed a considerable decline which was partly compensated with growing exports. Since 2006 the domestic consumption of dairy products has been moderately increasing which along with a strong demand on foreign markets are the main factors of the sector's development. The increase in consumption is accompanied by substantial changes in its structure. Domestic demand shows low income elasticity but there are large differences between the particular products. The export allows for utilization of excessive supplies and at the same time, confirms strong position of Polish dairy sector on foreign markets.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

04

Opis fizyczny

s.8-12,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Badań Rynkowych, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Kwasek M.: 2011.Wyżywienie - poziom i zróżnicowanie, [w] Analiza produkcyjno-ekonomiczna sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2009 roku. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [2] Misala J., Pluciński E.M.: 2000. Handel wewnątrzgałkowy między Polską a Unią Europejską, s. 99, SGH, Warszawa.
  • [3] Pietrzak M., Szajner P: 2006. Raport o stanie i perspektywach rozwoju branży mleczarskiej w Polsce, [w] Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego, s. 233. Rada Gospodarki Żywnościowej MRiRW, Warszawa.
  • [4] Samuelson P.A., NordhausW.D.: 2004. Ekonomia. PWN. Warszawa.
  • [5] Seremak-Bulge J., Szajner P., Świetlik K.: 2006. Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005, nt 21. Program Wieloletni 2005-2009, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [6] Szajner P: 2009. Perspektywy eksportu polskich produktów mleczarskich w zmieniających się uwarunkowaniach, Studia i Monografie, nr 146, s. 129. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [7] Szajner P: 2011. Handel zagraniczny produktami mleczarskimi, [w] Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 1995-2009”; Studia i monografie nr 152, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [8] Szczepaniak I.: 2011. Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności, nr 25. Program Wieloletni 2011-2014. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  • [9] OECD/FAO (2012), OECD-FAO Agricultural Outlook 2012-2021, OECD Publishing and FAO. http://dx.doi.org/10.1787/agr_outlook-2012-en

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fce0d351-4537-46de-a2c3-86b7a1c7d8e3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.