PL
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu warunków pomiaru i czasu przechowywania jabłek na ich właściwości teksturalne. Badaniami objęto cztery odmiany jabłek tj. Idared. Šampion, Jonagold i Cortland, które przechowywano w komorze przechowalniczej w kontrolowanych warunkach do końca marca. Pomiary właściwości teksturalnych badanych odmian jabłek wykonywano w trzech terminach przy użyciu aparatury Instron 4302 stosując test TPA. Analiza statystyczna wyników badań wykazała wpływ warunków pomiaru na przebieg testu TPA. Stwierdzono, że z upływem czasu maleje twardość I i II badanych odmian jabłek, natomiast zwiększa się ich elastyczność i spoistość.
EN
There are presented the results of tests concerning the influence of measurement conditions and storage time on the textural properties of apples. Four apple varieties were tested, i.e. Idared, Šampion, Jonagold and Cortland, which were kept in a storage chamber under controlled conditions till the end of March. Measurements of the textural properties of the apples were taken in January, February and March using Instron 4302 device and applying TPA test. Statistical analysis of the test results has proved the influence of measurement conditions on the course of TPA test. Hardness I and II of the apple varieties tested was found to decrease, while elasticity and cohesion to increase in the course of time.