EN
The innovative programme of Postgraduate Studies focused on the development, implementation and maintenance of control procedures based on the Codex Alimentarius HACCP principles was characterised. Since 2003 the Postgraduate Studies “Quality Management in Food Processing” held at the University of Life Sciences in Lublin (Faculty of Food Sciences and Biotechnology) have been actively providing education and training to food industry based on the HACCP principles. Postgraduate Studies have provided students with the knowledge and skills needed to assure food safety. By attending workshops and preparing a coursework participants gain a very good understanding of HACCP principles and how they can be applied by the food processing plants. The study was aimed at presenting the results of educational activity of Postgraduate Studies Centre “Quality Management in Food Processing” of the University of Life Sciences in Lublin in training undergraduates in the field of quality management in food production. The obtained results pointed out that Postgraduate Studies “Food Quality Management in Food Processing” serve as an Educational Centre in the field of food quality management mainly for central-east region of Poland. It was proved that by taking up Postgraduate Studies students gain qualifications and learn skills which are in demand in the Polish labour market.
PL
W artykule przedstawiono innowacyjny program kształcenia na Studium Podyplomowym „Zarządzanie Jakością w Produkcji Żywności” prowadzonym w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii, którego celem jest opanowanie przez studentów technik i nabycie umiejętności niezbędnych do efektywnego wdrażania systemu HACCP opartego na zasadach Komisji Kodeksu Żywnościowego w przemyśle spożywczym. Poddano charakterystyce program, kadrę oraz absolwentów Studium. Otrzymane wyniki wskazują, że Studium pełni rolę centrum szkoleniowego w zakresie systemów zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne żywności głównie dla regionu środkowowschodniego Polski. Poprzez uczestnictwo w warsztatach i przygotowanie pracy dyplomowej w postaci planu HACCP dla funkcjonującego obiektu żywnościowego słuchacze nabywają praktycznych umiejętności w zakresie wdrażania i utrzymania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Innowacyjna formuła warsztatów zakłada ścisłą współpracę osób realizujących projekt, pracowników obiektu, w którym jest realizowany, oraz wykładowców. Stwierdzono adekwatność innowacyjnego programu dydaktycznego Studium do aktualnych potrzeb słuchaczy w zakresie zarządzania jakością żywności w przedsiębiorstwach branży spożywczej.