PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | 382 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie metody fluorescencyjnej do określenia intensywności aromatu w korzeniach pietruszki korzeniowej

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The fluorescence method for estimation of parsley root aroma intensity
RU
Ispol'zovanije fluorescentnogo metoda dlja opredelenija intensivnosti aromata v korhjakh petrushki

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
On the ground of discovered fact of existing correlation between aroma intensity and yellow fluorescence intensity in cortex of parsley roots /Petroselinum sativum Hoffta. var. tuberosum Thellung f. breve Alef./, the fluorescence method for estimation of aroma intensity is described. This method ensures an effective selection of breeding material.
RU
Установление, что интенсивность аромата коррелирует с интенсивностью появления желтой флуоресценции коры /флоэмы/ корня петрушки / Petroselinum sativum Hoffm. var. tuberosum Thellung f. breve Alef/ позволило разработать флуоресцентный метод для определения интенсивности аромата. Указанный метод позволяет более эффективно подбирать исходннй селекционный материал.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

382

Opis fizyczny

s.299-307,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Genetyki i Hodowli w Regułach, Reguły
  • Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach, Skierniewice

Bibliografia

  • 1. Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, 296-337, Warszawa 1975.
  • 2. Brud W.S., Zwierzchowska J.: Chromatografia gazowa jako metoda badania substancji zapachowych. Tłuszcze, Śr. Piór., 13, 3, 129-139, 1969.
  • 3. Dering J., Strzelecka H., Walewska E., Soroczyńska Т.: Badanie polskich olejków farmakopealnych. Farm. Pol. 23, 32-38, 1967.
  • 4. Dumont F., Jork H., Kraus L.L., Rozumek E.R., Schron P. J., Stahl E.: Chromatograficzna i mikroskopowa analiza surowców roślinnych, Farm. Pol. 1, 1-11, 1973.
  • 5. Ejsmond J.: Porównanie wartości aromatycznej odmian pietruszki. Biul. Warzyw. 23, 405-417, 1979.
  • 6. Mackiewicz H.О.: Metoda obliczania wskaźnika - parcenia, drewnienia, intensywności aromatu i podatności na choroby. Praca nie publikowana 1968.
  • 7. Oberdieck R.: Aromastoffe der natürlichen Würzessenzen aus Gewürzen, Kräutern und Drogen; Alkohol - Ind. Johrg., 87, 17, 381-383, 1974.
  • 8. Rumińska A., Suchorska K.: Zielarstwo. Cz. I. PWRiL, Warszawa 1969.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fb012f39-f8b6-488a-a306-62f21456ac6d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.