PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 24 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartość i pobieranie fosforu, potasu i magnezu przez pszenicę jarą i wsiewkę koniczyny perskiej w zależności od zagęszczenia roślin

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Phosphorus, potassium and magnesium content and uptake by spring wheat and undersown Persian clover depending on plant density

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu wazonowym, zrealizowanym w latach 2010-2012, analizowano zawartość i pobieranie fosforu, potasu i magnezu przez pszenicę jarą i wsiewkę koniczyny perskiej. Czynnikami doświadczenia były: 1. sposób siewu pszenicy i koniczyny: w siewie czystym (kontrola) i we wzajemnej mieszance; 2. zagęszczenie roślin: zalecane (zgodne z agrotechniką) i mniejsze (zmniejszone w stosunku do zalecanego o 20%). Badania przeprowadzono w fazach rozwojowych pszenicy jarej: kłoszenie i dojrzałość. Na podstawie pomiarów suchej masy części nadziemnych (u pszenicy masy wegetatywnej i kłosów, u koniczyny masy wegetatywnej) i korzeni oraz zawartości w nich – P, K i Mg obliczono pobranie tych pierwiastków przez oba gatunki. Wykazano, że zawartość P i Mg w pszenicy nie zmieniała się pod wpływem wsiewki koniczyny perskiej. Zawartość K w roślinach pszenicy była mniejsza na obiektach z wsiewką. Zawartość P, K i Mg w roślinach koniczyny perskiej w obu sposobach siewu była podobna w fazie kłoszenia zboża. W fazie dojrzałości pszenicy w mieszance stwierdzono jego redukcję. Pobranie P, K i Mg przez pszenicę jarą i wsiewkę koniczyny perskiej było mniejsze niż w siewie czystym. Zagęszczenie roślin nie różnicowało pobrania przez pszenicę analizowanych pierwiastków. Koniczyna z kolei pobrała więcej magnezu na obiekcie z zagęszczeniem większym, a potasu na obiekcie z zagęszczeniem mniejszym.
EN
In a pot experiment conducted in the years 2010-2012, an assessment was performed of the impact of sowing method and density of spring wheat and Persian clover on their uptake and accumulation of P, K and Mg. The experimental factors were: 1) the method of sowing spring wheat and Persian clover: pure sowing (control) and mixed sowing; 2) the plant density: recommended (according to the rules of proper agricultural practice) and lower (reduced by 20% compared to the recommended density). Tests were conducted during the following growth stages of spring wheat sown on the object with pure sowing and recommended plant density: inflorescence emergence (BBCH 54-56) and ripening (BBCH 87-89). Based on the measurements of dry mass of the aboveground parts (vegetative, heads, grains) and roots, as well as the content of P, K and Mg in them, the uptake of those nutrients by both species was calculated. It was demonstrated that the concentration of P and Mg in spring wheat did not change under the influence of undersown Persian clover. K content in spring wheat growing with the undersown crop was lower than the content in pure sowing. The content of P, K and Mg in clover plants in both methods of sowing was similar to that in the inflorescence emergence stage of wheat. In the ripening stage a reduction of those elements was observed. Uptake of P, K and Mg by spring wheat and the undersown Persian clover was lower than in the case of pure sowing. Density of plants did not diversify the uptake of analysed nutrients by wheat. On the other hand, clover took up more magnesium and less potassium in the object with higher plant density.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

24

Numer

1

Opis fizyczny

s.149-162,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Andersen M.K., Hauggaard-Nielsen H., Ambus P., Jansen E.S., 2004. Biomass production, symbiotic nitrogen fixation and inorganic N use in dual and tri-component annual intercrops. Plant Soil., 266, 273-287.
  • Atis I., Kokten K., Hatipoglu R., Yilmaz S., Atak M., Can E., 2012. Plant density and mixture ratio effects on the competition between common vetch and wheat. AJCS., 6(3), 498-505.
  • Bergkvist G., 2003. Effect of white clover and nitrogen availability on the grain yield of winter wheat in a three season intercropping. Acta Agr. Scan. B- S P., 53, 97-109.
  • Bergkvist G., Stenberg M., Wetterlind J., Båth B., Elfstrand S., 2011. Clover cover crops undersown in winter wheat increase yield of subsequent spring barley – Effect of N dose and undersown grass. Field Crop Res., 120, 292-298.
  • Dordas C., 2012. Variation in dry matter and nitrogen accumulation and remobilization in barley as affected by fertilization, cultivar, and source – sink relations. Eur. J. Agron., 37, 31-42.
  • Dubach M., Russelle M.P., 1994. Forage legumes roots and nodules and their role in nitrogen transfer. Agron. J., 86, 259-266.
  • Hauggaard-Nielsen H., Ambus P., Jensen E.S., 2003. The comparison of nitrogen use and leaching in sole cropped versus intercropped pea and barley. Nutr. Cycl. Agroecosys., 65, 289-300.
  • Haystead A., Malajczuk N., Grove T.S., 1988. Underground transfer of nitrogen between pasture plants infected with vesicular arbuscular mycorrhizal fungi. New Phytol., 108, 417-423.
  • Jasiewicz C., Zając T., Sendor R., Witkowicz R., 1995. Oddziaływanie wsiewek na plon i skład chemiczny roślin ochronnych uprawianych w różnych warunkach siedliska. Zesz. Probl. Post.Nauk Rol., 421a, 151-161.
  • Jastrzębska M., Kostrzewska M.K., Wanic M., Makowski P., Treder K., 2015. Phosphorus content in spring barley and red clover plants in pure and mixed sowing. Acta Sci. Pol. Agricultura, 14(1), 21-32.
  • Känkänen H., Eriksson E., 2007. Effects of undersown crops on soil mineral N and grain yield of spring barley. Eur. J. Agron., 27, 25-34.
  • Li L., Sun J.H., Zhang F.S., Li X.L., Yang S.C., Rengel Z., 2001. Wheat/maize or wheat/soybean strip intercropping. I. Yield advantage and interspecific interactions on nutrients. Field Crop Res., 71, 123-137.
  • Myśliwiec M., Wanic M., Michalska M., 2014. Response of spring wheat to the growth with undersown of Persian clover under controlled conditions. Acta Sci. Pol. Agricultura, 13(3), 29-44.
  • Sobkowicz P., 2003. Konkurencja międzygatunkowa w jarych mieszankach zbożowych. Zesz. Nauk. AR Wrocław. Rozprawy, CXCIV, 5-105.
  • Talgre L., Lauringson E., Roostalu H., Astover A., Makke A., 2012. Green manure as a nutrient source for succeeding crops. Plant Soil Environ., 58(6), 275-281.Ta T.C., McDowall F.D.H., Faris M.A., 1986. Excretion of assimilated N fixed by nodules of alfalfa (medicago sativa). Can. J. Bot., 64, 2063-2067.
  • Thorsted M.D., Olesen J.E., Weiner J., 2006a. Width of clover strips and wheat rows influence grain yield in winter wheat/white clover intercropping. Field Crop Res., 95, 280-290.
  • Thorsted M.D., Weiner J., Olesen J.E., 2006b. Above and below-ground competition between intercropped winter Triticum aestivum and white clover Trifolium repens. J. Appl. Ecol., 43, 237-245.
  • Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008. The intensity of competitive interactions between spring wheat (Triticum aestivum L. Emend. Fiori et. Paol) and spring barley (Hordeum vulgare L.)under different fertilization conditions. Acta Agrobot., 61(2), 195-203.
  • Wanic M., Myśliwiec M., 2014. Changes in spring wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare L.) and ersian clover (Trifolium resupinatum L.) biomass under the influence of plant competition and density. Acta Agrobot., 67(4), 125-134.
  • Wanic M., Myśliwiec M., Jastrzębska M., Kostrzewska M., Orzech K., 2016. Gas exchange intensity of spring wheat and undersown Persian clover under conditions of diversified density of plants. Polish J. Natur. Sci. (in press).
  • Wanic M., Myśliwiec M., Orzech K., Michalska M., 2016. Nitrogen content and uptake by spring wheat and undersown Persian clover depending on plant density. J. Elem., 21(1), 231-246.
  • Yao Q., Li X.L., Ai W.D., Christie P., 2003. Bi-directional transfer of phosphorus between red clover and perennial ryegrass via arbuscular mycorrhizal hyphal links. Eur. J. Soil Biol., 39,47-54.
  • Żuk-Gołaszewska K., Purwin C., Pysera B., Wierzbowska J., Gołaszewski J., 2010. Yields and quality of green forage from red clover di-and tetraploid forms. J. Elem., 15(4), 757-770.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-faf62310-b4c4-4457-9188-8f6e6575de0a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.