Barbanti L., Grandi S., Vecchi A., Venturi G., 2006. Sweet and fibre sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench], energy crops in the frame of environmental protection from excessive nitrogen loads. Eur. J. Agron. 25: 30-39.
Bolsen K.K., Moore K.J., Coblentz W.K., Siefers M.K., White J.S., 2003. Sorghum silage. W: Silage science and technology. Red. D. Buxton, R. Muck, J. Harrison. Agronomy 42: 609-632.
Kozłowski S., Zielewicz W., Potkański A., Cieślak A., Szumacher-Strabel M., 2009. Effect of chemical composition of sugar sorghum and the cultivation technology on its utilization for silage production. Acta Agron. Hung. 57: 67-78.
Kraszewska J., Wzorek W., Sztando E., Raczyńska-Cabaj A., 2005. Aktywność antagonistyczna bakterii fermentacji mlekowej z gatunku Lactobacillus plantarum. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 4: 39-52.
Machulski M., Księżak J., 2004. Ocena poziomu plonowania sorga w zależności od sposobu siewu i poziomu nawożenia azotem. Sprawozdanie z badań IUNG Puławy. [http://www.nk.com/media/92850/sorgo%20iung].
Michalski T., 2009. Sorgo - nowa roślina energetyczna. [http://www.dsvpoznan.eu/doc/sorgo-en-autor-prof-michalski-dla-dsv-poznan.pdf].
Official methods of analysis. 2001. Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
Rolniczy Magazyn Elektroniczny. 2008. Nr 28. [http://www.cbr.edu.pl/rme28/dane/8_4.html].
Selwet M., 2010. Skład chemiczny i mikroflora kiszonki z sorgo zakiszanej z dodatkiem biologicznym. Ekol. Tech. 3: 138-142.
Wang R.F., Cao W.W., Cerniglia C.E., 1997. A universal protocol for PCR detection of 13 species of footborne pathogens in foods. J. Appl. Microbiol. 83: 727-736.