Zakład Higieny Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantów 57, 24-100 Puławy
Bibliografia
1. European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control: The European UnionSummary Report on antimicrobial resistance in zoonoticand indicator bacteria from humans, animals and foodin 2012. EFSA J. 2014, 12, 3590.
2. Dyrektywa 2003/99/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie monitorowania choróbodzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych,zmieniająca decyzję Rady 90/424/EWG i uchylającadyrektywę Rady 92/117/EWG. Dziennik UrzędowyUnii Europejskiej 2003, L 325, 31–40.
3. Wieczorek K., Osek J.: Oporność na czynniki przeciwbakteryjne bakterii zoonotycznych i wskaźnikowych izolowanychw krajach członkowskich Unii Europejskiej w 2011 r.Życie Wet. 2013, 88, 620–622.
4. Decyzja Komisji 2007/407/WE z dnia 12 czerwca 2007 r. w sprawie zharmonizowanego monitorowania opornościna środki przeciwdrobnoustrojowe w przypadku Salmonellau drobiu i świń. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej2007, L 153, 26–29.
5. EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing). Definitions, http://www.srga.org/Eucastwt/eucastdefinitions.htm.
6. Aarestrup F.M.: Monitoring of antimicrobial resistance among food animals: Principles and limitations. J. Vet.Med. B 2004, 51, 380–388.
7. Aarestrup F.M., Wegener H.C., Collignon P.: Resistance in bacteria of the food chain: epidemiology and controlstrategies. Expert Rev. Anti-Infect. Ther. 2008, 6, 733–50.
8. Kahlmeter G., Brown D.F., Goldstein F.W., MacGowan A.P., Mouton J.W., Osterlund A., Rodloff A., SteinbakkM., Urbaskova P., Vatopoulos A.: European harmonizationof MIC breakpoints for antimicrobial susceptibilitytesting of bacteria. J. Antimicrob. Chemother. 2003, 52,145–148.