EN
Garden rocket (rucola) is well known for its pleasant bitter taste and also for its high content of health-promoting phytonutrients. Rucola is usually marketed as leaf bundles or fresh-cut individual leaves in modified atmosphere packages. An alternative form is the cultivation and sale of plants in containers. Two of the significant factors limiting the growth of rucola plants especially in winter are shortage of light and excessive density. The aim of the study was to determine usefulness of four forms of rucola for cultivation in containers in different lighting conditions. A two-factor experiment was performed in growth chamber. The first factor comprised four forms of rucola, the other – two day-lengths: 12 and 16 h. The three forms belong to species Eruca sativa, while the fourth to Diplotaxis tenuifolia species. The experimental plants were grown in pots of 280-cm3 volume. The number of plants grown in pots was identical and amounted to 50. Plants cultivated in the 16-hour lighting system were characterised by a lower hypocotyl in comparison with the plants grown in the 12-hour lighting system. In comparison with the 12-hour daylight period, the foliage weight of plants cultivated in the 16-hour lighting system was significantly higher in the first three weeks. The highest mass of fresh foliage (day 28) and the highest plant surface was recorded in Ogrodnik plants and the lowest – in Selvatica de campo forms.
PL
Rukola jest znana ze swojego przyjemnego, lekko gorzkiego smaku, ale także ze względu na dużą zawartość składników odżywczych mających właściwości zdrowotne. Jest ona zazwyczaj sprzedawana jako pęczek liści lub jako świeże liście pocięte i zapakowane w zmodyfikowanej atmosferze. Alternatywną formą jest produkcja i sprzedaż roślin w pojemnikach. Dwa istotne czynniki ograniczają wzrost roślin rukoli, zwłaszcza w okresie zimowym. Są to: niedobór światła i nadmierne zagęszczenie roślin w doniczce. Celem badań było określenie przydatności czterech form rukoli do uprawy w pojemnikach, w różnych warunkach świetlnych. Doświadczenie dwuczynnikowe przeprowadzono w kamerach wegetacyjnych. Pierwszym czynnikiem były cztery formy rukoli, drugim – dwie długości dnia – 12 i 16 h. Trzy formy należały do gatunku Eruca sativa jedna forma – do gatunku Diplotaxis tenuifolia. Rośliny uprawiano w pojemnikach o objętości 280 cm3. W każdej doniczce rosło 50 roślin. Rośliny uprawiane przy 16-godzinnym dniu charakteryzowały się niższym hipokotylem w porównaniu z uprawianymi przy 12-godzin¬nym dniu. Długość dnia miała również istotny wpływ na świeżą masę ziela. Istotnie większą masę ziela uzyskano w uprawie przy 16-godzinnym dniu w porównaniu z dniem 12-godzinnym. Tylko w 28. dniu uprawy nie było istotnych różnic w masie ziela w zależności od długości dnia. W momencie zbioru największą powierzchnią roślin charakteryzowała się forma Ogrodnik, a najmniejszą – Selvatica de campo.