PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 06 |

Tytuł artykułu

Aromaty w produkcji żywności na terenie UE. Zmiany unijnej listy substancji aromatycznych i projekt przewodnika o znakowaniu żywności zawierającej aromaty

Warianty tytułu

EN
Flavourings in the EU. Amendoments to the union list of flavouring substances and the draft of the guidelines on labeling of flavourning - containing foodstuffs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W 2012 r. ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 872/2012 ustanawiające unijną listę substancji aromatycznych dopuszczonych do żywności. Na tej liście znajdują się zarówno substancje aromatyczne już ocenione przez EFSA, jak i takie, których bezpieczeństwo dopiero będzie poddane ocenie. W zależności od wyników oceny przez EFSA unijna lista ulega zmianom - dopisywane są substancje, które nie budzą zastrzeżeń, natomiast substancje niemające pozytywnej oceny są wykreślane. Środki spożywcze zawierające aromaty muszą być oznakowane zgodnie z przepisami UE. Aby ułatwić oznakowanie żywności zawierającej aromaty, Komisja Europejska opracowała projekt przewodnika pt. „Pytania i odpowiedzi dotyczące oznakowania aromatów w środkach spożywczych przeznaczonych dla konsumenta”.
EN
In 2012, the Commission Regulation (EU) No 872/2012 adopting the list of flavouring substances was published. The Union list covers substances, safety of which has already been confirmed by EFSA as well as the substances intended to be assessed by EFSA in near future. Depending on conclusions of EFSA opinions, the Union list is being changed - substances which are not of the safety concern are added to the Union list and substances risky for the consumer health are deleted from the list. Labeling of foodstuffs containing flavourings have to be in line with the EU legislation. In aim to facilitate labeling of flavoured food, the European Commission prepared the draft of the guidance document „Questions and answers on labeling of flavouring in foodstuffs intended to the consumer”.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

06

Opis fizyczny

s.20-23

Twórcy

  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakła Higieny, Warszawa
autor
  • Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakła Higieny, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-fa6a613e-d974-45e0-af76-7b43ba8ef6aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.