EN
The subject of this study was the analysis of determinants and functioning of farm tourism in the communes of the Wieprza River basin. There was performed the analysis of determinants of farm tourism development in the area of communes located in the Wieprza River basin and characteristics of functioning of farm tourism in agritourism farms in the studied area along with the analysis of selected features of tourist traffic on the basis of field research that had been carried out.
PL
Agroturystyka stanowi jedną z form turystyki alternatywnej. Według Drzewieckiego (2010) agroturystyka to wypoczynek na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, z bazą noclegową i aktywnością rekreacyjną związaną z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (rolniczym, produkcyjnym, usługowym). Szczególną rolę w jej rozwoju odgrywają obszary o krajobrazie w niewielkim stopniu zmienionym na skutek działalności człowieka, położone w znacznej izolacji od regionów silnie zindustrializowanych i zurbanizowanych. Naturalną przestrzenią dla rozwoju agroturystyki są miejscowości wiejskie, a bazę materialną stanowią czynne gospodarstwa rolne funkcjonujące w obszarach o cennych walorach środowiska naturalnego oraz jego niskim stopniu zanieczyszczenia. Istotne znaczenie ma ponadto położenie w izolacji od innych obszarów masowej penetracji turystycznej. Jednym z terenów spełniających te wszystkie warunki jest obszar dorzeczy rzek przymorskich. W niniejszym opracowaniu dokonano analizy funkcjonowania agroturystyki w gminach położonych na obszarze dorzecza Wieprzy. Opisano również uwarunkowania rozwoju tej formy turystyki na badanym terenie, biorąc pod uwagę charakterystykę istniejących walorów turystycznych oraz bazę materialną. W drugiej części opracowania na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych dokonano charakterystyki ruchu turystycznego w gospodarstwach agroturystycznych badanego obszaru, opierając się na głównych cechach turystyki: motywach wyjazdu do gospodarstwa, długości pobytu, wcześniejszych wizytach w gospodarstwach agroturystycznych, strukturze demograficznej turystów oraz ich pochodzeniu.