EN
The work presents the results of a field experiment which was carried out in years 2007-2009 at the Didactic-Experimental Station of the University of Rzeszów in Krasne near Rzeszów. Economic value of six cultivated dwarf oat lines was assessed in comparison with the standard cultivar Krezus. It was shown that, among the studied oat forms, cultivar Krezus was characterized by the best usefulness for growth in the Subcarpathian region. It gave the highest grain yield and formed the greatest number of panicles per 1 m2 before harvest and of spikelets and panicle grain mass. The studied dwarf lines gave on average one tone less yield per hectare than cultivar Krezus. The most raw fat was found in the grain of line STH 75, and total protein in the grain of line STH 5417.
PL
W pracy przedstawiono wyniki doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2007-2009 w Stacji Dydaktyczno-Badawczej Uniwersytetu Rzeszowskiego w Krasnem koło Rzeszowa. Oceniano wartość gospodarczą 6 krótkosłomych rodów hodowlanych owsa w porównaniu z odmianą wzorcową Krezus. Wykazano, że z spośród badanych form owsa odmiana Krezus charakteryzowała się najlepszą przydatnością do uprawy w rejonie Podkarpacia. Wydała najwyższy plon ziarna, wytworzyła największą liczbę wiech na 1 m2 przed zbiorem oraz liczbę kłosków i masę ziarna z wiechy. Badane rody krótkosłome plonowały średnio o 1 tonę z hektara niżej niż odmiana Krezus. Najwięcej tłuszczu surowego zawierało ziarno rodu STH 75, a białka ogólnego – ziarno rodu STH 5417.