PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wpływ popularyzacji wiedzy o wartości odżywczej warzyw na sprzedaż surówek i sałatek w restauracji zależnie od jej lokalizacji

Warianty tytułu

EN
The influence of knowledge popularization about nutritive value of vegetable on salad sale in the restaurant depending on its location

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania zrealizowano w dwóch restauracjach poznańskich z sieci „ Tivoli", w trzech etapach, z których każdy trwał cztery tygodnie. W każdym etapie rejestrowano codziennie ilość sprzedawanych surówek i sałatek z baru sałatkowego. W etapie drugim i trzecim zastosowano dwa sposoby promocji warzyw. Sprzedaż surówek i sałatek z baru sałatkowego istotnie wzrosła po zastosowaniu promocji warzyw, przy czym była ona uzależniona od sposobu promocji, nie zależała zaś od czasu jej trwania. Lokalizacja restauracji miała istotne znaczenie dla sprzedaży surówek i sałatek z baru sałatkowego, wykazując jednocześnie znamienny związek ze skutecznością prowadzonej promocji warzyw. W śródmiejskiej restauracji sprzedaż surówek i sałatek była istotnie niższa aniżeli w restauracji osiedlowej, ale efekt promocji warzyw był w niej bardziej widoczny. Uzyskane wyniki pozwalają sądzić, że poprzez niewielkie działania popularyzatorskie można zmieniać zachowania żywieniowe ludzi w kierunku zgodnym z zasadami racjonalnego żywienia.
EN
Research was carried out in two restaurants, placed in Poznań, which belong to food net "Tivoli". It consisted of three stages, and each lasted 4 weeks. In each phase the number of sold salads was documented daily. In second and third stage two different ways of vegetables promotion were used. The sale of salads increased significantly after vegetables promotion campaign, however it depended on means of promotion, but was not affected by the campaign period length. The location of restaurant had considerable influence for salads sale, simultaneously it showed connection with effectiveness of current vegetables promotion strategy. In the downtown restaurant salads sale was much lower then in the housing estate area, but effect of promotion campaign was much more noticeable. The results can lead to opinion that through small popularizations action people's nutrition habits could be change to be more rational.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

32

Numer

Opis fizyczny

s,273-277,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza w Poznaniu, Poznań
autor
autor

Bibliografia

  • 1. van Assema P., Martens M., Ruiter R.A.C., et al: Framing of nutrition education messages in persuading consumers of the advantages of a healthy diet. J. Hum. Nutr. Dietet., 2001, 14, 435.
  • 2. Charzewska J., Wajszczyk B., Rogalska-Niedźwiedź M. i in.: Wyniki programu zapobiegania osteoporozie za pomocą zwiększania zawartości wapnia w codziennym pożywieniu. Biul. Pol. Tow. Dietet., 1998, 10, 4.
  • 3. Cieślik E., Florkiewicz A., Filipiak- Florkiewicz A.: Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1989-1998. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supl., 571.
  • 4. Cox D.N., Anderson A.S., Reynolds J., et al.: Take five, a nutrition education intervention to increase fruit and vegetable intakes: impact on consumer choice and nutrient intakes. Br. J. Nutr., 1998, 80, 123.
  • 5. Czapski J.: Owoce i warzywa szansa czy zagrożenie. Żywność, 2001, 29, Supl., 29.
  • 6. Dixon L.B., Cronin F.J., Krebs-Smith S.M.: Let the pyramid guide your food choices: capturing the total diet concept. J. Nutr., 2001, 131, 461S.
  • 7. Dobosz M.: Wspomagana komputerowo statystyczna analiza wyników badań. Akad. Oficyna Wyd. EXIT, Warszawa 2001.
  • 8. Gronowska-Senger A.: Błędy żywieniowe stanowiące ryzyko dla zdrowia w Polsce. Żywność, 2001, 29, Supl., 50.
  • 9. Halicka E.: Warzywa i owoce w programach profilaktyki chorób żywieniowozależnych w krajach rozwiniętych. Materiały konferencyjne „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego", Wyd. SGGW, Warszawa, 2004, Część 1, 304.
  • 10. Jeżewska-Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Wyd. SGGW, Warszawa 2004.
  • 11. Jeżewska-Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
  • 12. Johnston C.S., Taylor C.A., Hampl J.S.: More Americans are eating "5 a day" but intakes of dark green and cruciferous vegetables remain low. J. Nutr., 2000, 130, 3063.
  • 13. Kazimierczak R.: Spożycie warzyw i owoców w Polsce w latach 1993-2002. Materiały konferencyjne „Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku", Wyd. SGGW, Warszawa, 2004, 220.
  • 14. Kołłajtis-Dołowy A., Weber M.: Stan wiedzy żywieniowej i efektywność nauczania żywienia wybranej grupy dzieci. Żyw. Człow. Metab., 2003, XXX, 188.
  • 15. Krebs-Smith S.M., Kantor L.: Choose a variety of fruits and vegetables daily: understanding the complexities. J. Nutr., 2001, 131, 487S.
  • 16. Narojek L.: Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych. Wyd. IŻŻ, Warszawa 1993.
  • 17. Smith-Warner S.A., Elmer P.J., Tharp T.M., et al.: Increasing vegetable and fruit intake: randomized intervention and monitoring in an at-risk population. Cancer Epidemiol. Biomark. Prevent., 2000, 9, 307.
  • 18. Szponar L., Sekuła W.: Owoce, warzywa i ich przetwory w zapobieganiu i zwalczaniu chorób na tle wadliwego żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 64.
  • 19. Uramowska-Żyto B„ Kozłowska-Wojciechowska M., Jarosz A.: Rola programu edukacyjno- informacyjnego w kształtowaniu zachowań konsumenckich dotyczących wyboru tłuszczów. Żyw. Człow. Metab., 1996, XXIII, 128.
  • 20. WHO Technical Report Series No 916. Diet, nutrition and prevention of chronic diseases. Geneva 2003.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f8967685-caaa-45ec-8f0a-7f50f4687494
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.