PL
Badania zrealizowano w dwóch restauracjach poznańskich z sieci „ Tivoli", w trzech etapach, z których każdy trwał cztery tygodnie. W każdym etapie rejestrowano codziennie ilość sprzedawanych surówek i sałatek z baru sałatkowego. W etapie drugim i trzecim zastosowano dwa sposoby promocji warzyw. Sprzedaż surówek i sałatek z baru sałatkowego istotnie wzrosła po zastosowaniu promocji warzyw, przy czym była ona uzależniona od sposobu promocji, nie zależała zaś od czasu jej trwania. Lokalizacja restauracji miała istotne znaczenie dla sprzedaży surówek i sałatek z baru sałatkowego, wykazując jednocześnie znamienny związek ze skutecznością prowadzonej promocji warzyw. W śródmiejskiej restauracji sprzedaż surówek i sałatek była istotnie niższa aniżeli w restauracji osiedlowej, ale efekt promocji warzyw był w niej bardziej widoczny. Uzyskane wyniki pozwalają sądzić, że poprzez niewielkie działania popularyzatorskie można zmieniać zachowania żywieniowe ludzi w kierunku zgodnym z zasadami racjonalnego żywienia.
EN
Research was carried out in two restaurants, placed in Poznań, which belong to food net "Tivoli". It consisted of three stages, and each lasted 4 weeks. In each phase the number of sold salads was documented daily. In second and third stage two different ways of vegetables promotion were used. The sale of salads increased significantly after vegetables promotion campaign, however it depended on means of promotion, but was not affected by the campaign period length. The location of restaurant had considerable influence for salads sale, simultaneously it showed connection with effectiveness of current vegetables promotion strategy. In the downtown restaurant salads sale was much lower then in the housing estate area, but effect of promotion campaign was much more noticeable. The results can lead to opinion that through small popularizations action people's nutrition habits could be change to be more rational.