PL
Rośliny posiadają mechanizmy chroniące je przed uszkodzeniami związanymi z rozwojem bakterii, drożdży lub grzybów pleśniowych, produkując substancje chemiczne o działaniu hamującym wzrost drobnoustrojów lub powodujące lizę komórek tych organizmów. Człowiek od wieków wykorzystywał te właściwości, stosując części roślin bądź otrzymane z nich ekstrakty jako dodatki do żywności w celu przedłużenia jej trwałości. Obecnie konsumenci preferują żywność jak najmniej przetworzoną, złożoną z naturalnych składników, stąd zainteresowanie konserwantami naturalnego pochodzenia. W artykule omówiono właściwości bakteriostatyczne i fungistyczne wybranych substancji wytwarzanych przez rośliny.
EN
Plants have mechanisms that protect them against microbial infections (bacteria, yeasts or fungi) by producting chemical substances, which retard the development of microorganisms or cause cell lysis of these organisms. Since the ancient times these properties were used by man, who added part of plants or plant extracts to food to extend its shelf life. There is a wide interest with the use of natural preservatives, because of consumers demand for minimally processed food which is composed of natural components. Bacteriostatic and fungistatic properties of choosen chemicals were described in this paper.