PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 454 | 2 |

Tytuł artykułu

Suszenie jabłek przy stałych i zmiennych parametrach procesu. Właściwości fizyczne suszu

Treść / Zawartość

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono wyniki badań wybranych właściwości jabłek suszonych konwekcyjnie przy stałych i zmiennych parametrach procesu.
EN
During the drying process in a cabinet drier the air temperature and flow velocity ,were kept at following levels: 50, 60, 70, 80, 90°C and 0.7, 1.5, 3 m/s, respectively. Assuming the reference process as proceeding at 70°C and flow velocity 1.5 m/s, jump changes and rectangle impulses were introduced (+/-20°C or +/-0.8/+/-1.5 m/s).To assess physical properties of dried apples following parameters were determined: shrinkage, density, rehydration, compressive force after hydration of a sample and effluent. Using the selected range of constant temperatures or introduced changes for modification of chosen physical properties of dried apples appeared more probable than for the velocity range tested.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

454

Numer

2

Opis fizyczny

s.401-408,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] DOMAGAŁA A., GAWRYSIAK-WITULSKA M., JANUS P. 1993. Wpływ niektórych czynników na jakość suszu na przykładzie suszenia marchwi. XXIV Sesja Naukowa KTiChŻ PAN, Streszczenia referatów i doniesień plakatowych, Wrocław: 126.
  • [2] JAYARAMAN K.S., DAS GUPTA D.K. 1992. Dehydration of Fruits and Vegetables - Recents Developments in Principles and Techniques. Drying Technology, vol. 10, 2: 1-50.
  • [3] KUDRA Т., MUJUMDAR A.S. 1995. Special drying techniques and novel dryers. In: Handbook of Industrial Drying, vol. 2, Marcel Dekker, Inc.: 1087-1149.
  • [4] PAN Y.K., WU H., Li Z.Y., MUJUMDAR A.S., KUDRA T. 1996. Effect of a tempering period on drying of carrot in a vibro-fluidized bed. In: Drying'96, vol. B, Drukarnia Papaj: 1016-1022.
  • [5] PIOTROWSKI D., LENART A. 1997a. Drying of apples under constant and variable conditions. Evaluation of drying time. Materiały konferencyjne Second Main Meeting: Process Optimisation and Minimal Processing of Foods, SGGW 13-14.12.1996, in the press.
  • [6] PIOTROWSKI D., LENART A. 1997b. The effect of sudden changes in air conditions on convective drying of plant tissue. In: Engineering & Food at 7th ICEF, Part 2, Sheffield Accademic Press, G37-G40.
  • [7] SOPONRONNARIT S., NATHAKARANAKULE A., NOOSUK P., YOOVIDHYA Т. 1997. Strategies for papaya glace drying in tunnel. Drying Technology, vol. 15, 1: 151-168.

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f594770d-e3f9-4040-a6ef-4f002a825c06