PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2017 | 24 | 3 |

Tytuł artykułu

Wpływ czynników genetycznych i agrotechnicznych na wartość odżywczą nasion soi

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The effect of variety and agrotechnical factors on nutritive value of soybean seeds

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie wpływu systemów rolniczych, rozmieszczenia roślin w łanie oraz genotypu soi na zawartość podstawowych składników odżywczych. Doświadczenie przeprowadzono w Gospodarstwie Doświadczalnym w Czesławicach należącym do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pierwszym czynnikiem był system uprawy (ekologiczny i konwencjonalny), drugim – odmiana soi (‘Aldana’ i ‘Merlin’) , trzecim – rozstawa rzędów (35 cm i 22,5 cm). W próbach nasion pochodzących ze zbioru z 2016 roku badano zawartości suchej masy, białka surowego, tłuszczu surowego, włókna surowego, popiołu surowego oraz BAW (związki bezazotowe wyciągowe). Zastosowane w doświadczeniu systemy uprawy oraz rozstawa rzędów nie różnicowały istotnie składu chemicznego nasion soi. Natomiast czynnik odmianowy wpłynął na ich skład chemiczny. Nasiona soi odmiany ‘Aldana’ zawierały istotnie więcej popiołu surowego oraz mniej tłuszczu surowego niż odmiany ‘Merlin’. Na podstawie przeprowadzonych badań trudno jest jednoznacznie określić wpływ czynników agrotechnicznych na cechy jakościowe nasion. Decydujące znaczenie mają warunki meteorologiczne panujące w okresie wegetacyjnym danego rejonu uprawy oraz genotyp poszczególnych odmian.
EN
The objective of the study was to determine the effect of cultivation system, plant arrangement and soybean genotype on the content of nutrients. The experiment was conducted in Czesławice near Lublin. The first factor was the system of cultivation (ecological and conventional), the second one – soybean variety (‘Aldana’ and ‘Merlin’), third – spacing of rows (35 and 22.5 cm). In samples of seed from 2016 harvest, the content of dry matter, crude protein, crude fat, crude fibre, crude ash and NFE (nitrogen free extract) was studied. Experimental systems (conventional and ecological) and row spacing (35 and 22.5 cm) did not significantly differentiate the chemical composition of soybean seeds. The varietal factor influenced the chemical composition of soybean seeds. The ‘Aldana’ soybean seeds contained significantly more crude ash and less crude fat than the ‘Merlin’ variety. Based on the study it is difficult to clearly identify the influence of agrotechnical factors on seed quality. It seems that the meteorological conditions prevailing during the growing season of a particular region of cultivation and the genotype of particular varieties appear to be decisive.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

24

Numer

3

Opis fizyczny

s.395-404,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed. Gaithersburg.
  • Batista R.O., Hamawaki R.L., Sousa L.B., Nogueira A.P.O., Hamawaki O.T., 2015. Adaptability and stability of soybean genotypes in off-season cultivation. Genet. Mol. Res., 14(3), 9633-9645.
  • Boczar P., 2016. Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce. ZN SGGW PRŚ, 16(3), 35-48.
  • Borawska J., Darewicz M., Iwaniak A., Minkiewicz P., 2014. Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych. Bromat. Chem. Toksykol., XLVII, 2, 230-236.
  • Boros L., Wawer A., 2016. Kolejny etap upowszechniania i rozszerzania uprawy soi w warunkach Polski. Rośliny strączkowe i motylkowate drobnonasienne, 3, 47-52. El-Shemy H.A., 2011. Soybean and health. In Tech Web, Croatia.
  • Food and Drug Administration (FDA), 1999. FDA approves new health claim for soy protein and coronary heart disease. FDA Talk Paper in www.fda.gov.
  • Gawęda D., Cierpiała R., Harasim E., Haliniarz M., 2016. Effect of tillage systems on yield, weed infestation and seed quality elements of soybean. Acta Agroph., 23(2), 175-187.
  • Ghani M., Kulkarni K.P., Song J.T., Shannon J.G., Lee J.D., 2016. Soybean Sprouts: A Review of Nutrient Composition, Health Benefits and Genetic Variation. Plant Breed. Biotech., 4(4), 398-412.
  • GUS, 2016. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych lata 2005-2015. dostęp czerwiec 2016, http://stat.gov.pl/ Henkel J., 2000. Soy: Health claims for soy protein, questions about other components. FDA Consumer in www.cfsan.fda.gov.
  • Hołubowicz-Kliza G. 2007. Uprawa soi. Seria: Instrukcja upowszechnieniowa. Wyd. IUNG Puławy. s., 29. Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015a. Effect of fertilization with nitrogen and seed inoculation with nitragina on seed quality of soya bean (Glycine max (L.) Merrill). Acta Sci. Pol. Agricultura, 14(3), 51-59.
  • Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015b. Wpływ nawożenia dolistnego na plon i skład chemiczny nasion soi (Glycine max (L.) Merrill). Fragm. Agron., 32(4), 22-31.
  • Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2016. Reakcja roślin soi na szczepienie nasion nitraginą oraz n wożeniea startowe azotem. NPT., 10(1), 1-2.
  • Jasińska Z., Kotecki A., 2003. Szczegółowa uprawa roślin, (Red. Z. Jasińskiej i A. Koteckiego), T. II, Wrocław.
  • Jaskulska M., Kozłowski J., Kozłowska M., 2017. Evaluation of soybean cultivars [Glycine max (L.) Merr.] susceptibility to damage caused by Arion vulgaris Moquin Tandon, Arion rufus (Linnaeus) and Deroceras reticulatum (O.F. Müller). Prog. Plant Prot. doi: 10.14199/ppp-2017-010.
  • Karr-Lilienthal L.K., Bauer L.L., Utterback, P.L., Zinn K.E., Frazier R.L., Parsons C.M., Fahey G.C., 2006. Chemical composition and nutritional quality of soybean seed meals prepared by extruder/ expeller processing for use in poultry diet. J. Agric. Food Chem., 54, 8108-8114.
  • Karr-Lilienthal L.K., Kadzere C.T., Grieshop C.M., Fahey G.C. Jr., 2005. Chemical and nutritional properties of soybean seed carbohydrates as related to nonruminants: A review. Livest. Prod. Sci., 97, 1-12.
  • Kozak M., Malarz W., Kotecki A., Černý I., Serafin-Andrzejewska M., 2008. Wpływ zróżnicowanej ilości wysiewu i biostymulatora Asahi SL na skład chemiczny nasion i resztek pozbiorowych soi uprawnej. Rośl. Oleiste, 29, 217-230.
  • Li Y.S., Du M., Zhang Q.Y., Wang G.H., Hashemi M., Liu X.B., 2012. Greater differences exist in seed protein, oil, total soluble sugar and sucrose content ofvegetable soybean genotypes [Glycine max (L.) Merrill] in Northeast China. Aust. J. Crop Sci., 6, 1681-1686.
  • Mateos-Aparicio I., Redondo-Cuenca A., Villanueva-Suárez M.J., Zapata-Revilla M.A., 2008. Soybean, a promising health source. Nutr. Hosp., 23(4), 305-312.
  • Michałek S., Borowski E., 2006. Plonowanie oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych i białka w nasionach krajowych odmian soi w warunkach suszy. Acta Agroph., 8(2), 459-471.
  • Moecke E.H.S., Feller R., Santos H.A.D., Machado M.D.M., Cubas A.L.V., Dutra A.R.D.A., Santos L.L.V., 2016. Biodiesel production from waste cooking oil for use as fuel in artisanal fishing boats: integrating environmental, economic and social aspects. J. Clean. Prod., 135(1), 679-688.
  • Nascimento M., Finoto E.L., Sediyama T., Cruz C.D., 2010. Adaptability and stability of soybean in terms of oil and protein content. Crop Breed. Appl. Biotechnol., 10, 48-54.
  • Pasternakiewicz A., Dżugan M., 2009. Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi. Zesz. Nauk. Poł.-Wsch. PTIE O/Rzeszów. PTG O/Rzeszów, 1, 217-222.
  • Pisulewska E., Lorenc-Kozik A., Borowiec F., 1999. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na plon, zawartość oraz skład kwasów tłuszczowych w nasionach dwóch odmian soi. Rośl. Oleiste, 2, 511-520.
  • Rao M., Bhagsari A., Mohamed A., 2002. Fresh green seed yield and seed nutritional traits of vegetable soybean genotypes. Crop Sci., 42, 1950-1958.
  • Redondo-Cuenca A., Villanueva-Suárez M.J., Mateos-Aparicio I., 2008. Soybean seeds and its by-product okara as sources of dietary fibre. Measurement by AOAC and Englyst methods. Food Chem., 108(3), 1099-1105.
  • Shin D., Jeong D.J., 2015. Korean traditional fermented soybean products: Jang. J. Ethn. Foods, 2, 2-7. Szwejkowska B., 2005. Wpływ intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość i plon białka. Acta Sci. Pol., Agricultura, 4(1), 153-161.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f56bc76d-a726-4f22-96d4-754f2f332095
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.