PL
Wody mineralne i źródlane mogą zawierać wiele składników mineralnych, wśród nich sód. W pracy oceniono spożycie wody mineralnej i źródlanej przez dzieci oraz zawartość sodu w wypijanej przez nie wodzie. Badaniami objęto 380 uczniów warszawskich szkół podstawowych w wieku 11-13 lat. Pytano ich o częstotliwość, ilość oraz marki pitych wód mineralnych i źródlanych. Ponadto przeanalizowano pod względem zawartości sodu 44 wody mineralne i źródlane dostępne na rynku w Warszawie. Zawartość sodu w analizowanych wodach wahała się od 1 do 180 mg/l, średnio było to 35,5 mg/l, przy czym wody mineralne charakteryzowały się większą zawartością sodu niż źródlane. Większość badanych (68,7%) piła wodę mineralną lub źródlaną codziennie. Wśród spożywanych wód uczniowie wymienili 12 marek. W większości były to wody, w których zawartość sodu nie przekraczała 20 mg/l. Oceniono, że wypijane wody mineralne i źródlane dostarczały średnio 13,8 mg sodu dziennie. W odniesieniu do norm wartość ta była nieduża (0,9-1,2%). Porównanie zawartości sodu w wypijanych przez dzieci wodach mineralnych i źródlanych do jego ogólnego spożycia, wykazało, że dostarczały one 0,5-0,6% tego pierwiastka. Dlatego też wody te nie wydają się być istotnym źródłem sodu w diecie dzieci.
EN
Mineral and spring water contains many minerals, including sodium. The study assessed the consumption of mineral and spring water among children and the sodium content in water drunk by them. The study involved 380 primary school students from Warsaw at the age of 11-13 years. They were asked about the frequency, quantity and brands of mineral and spring waters drunk by them. Also the sodium content was analyzed in 44 brands of mineral and spring water available on the market in Warsaw. The sodium content in analyzed brands of water ranged from 1 to 180 mg/1. The mean value was 35.5 mg/1. Mineral water characterized by higher sodium content than spring water. Most participants (68.7%) drank mineral or spring water every day. The students indicated 12 brands of drunk water. There were mostly the brands of water, in which the sodium content does not exceed 20 mg/1. Drunk mineral and spring water provided an average of 13.8 mg of sodium per day. This value was small in relation to the Polish DRI (0.9-1.2%). The comparison of sodium content in mineral and spring water drunk by children with the total sodium intake showed that water provided 0.5-0.6% of this minreal. Therefore, mineral and spring water does not seem to be a significant source of sodium in the diet of children.