PL
Raport opracowany przez Międzynarodowy Zespół ds. Zmian Klimatu (ITPC), będący kompendium światowej wiedzy odnośnie zmian klimatu, informuje, że w ciągu ostatnich 100 lat globalna temperatura powietrza wzrosła o około 0,6°C, a w Europie o około 1,2°C. Raport ten przewiduje dalszy wzrost temperatury w skali globalnej i europejskiej o 1,4-5,8°C do roku 2100. W pracy przedstawiono informacje dotyczące fizjologicznej reakcji ziemniaka na wysoką temperaturę w okresie wegetacji, objawiające się przede wszystkim brakiem lub opóźnieniem tuberyzacji, a także licznymi defektami bulw. Nasuwa się przypuszczenie, iż w dłuższej perspektywie czasowej w uprawie roślin rolniczych ziemniak może być gatunkiem ustępującym na rzecz innych, bardziej odpornych na stresowe czynniki środowiska związane z ocieplaniem klimatu. Jednak jego rola w żywieniu ludzi, jako produktu o wysokich walorach odżywczych nie zmieni się. Warto zatem podjąć odpowiednie prace z zakresu fizjologii i hodowli ziemniaka, aby utrzymać tę roślinę w powszechnej uprawie.
EN
The EEA report „Europe’s environment: the third assessment” elaborated by ITPC, being a compendium of the world knowlegde about climate changing, informs us that during the last 100 years the global air temperature increased by about 0.6°C and in Europe by about 1.2°C. According to the report, the temperature on global and European scale will grow up by 1.4-5.8°C before the year 2100. Physiological potato reaction to high temperature during the vegetation period is presented in this work. A lack of tuberization or its tardiness and strong physiological defects are the main problems. There is an assumption that in longer perspective potato can be a cultivated species giving way to others, more resistant to environment stress factors connected with warming climate. However its role in human nutrition will not change. Therefore it is proper to undertake appriopriate works on potato physiologie and breeding, to keep this plant in general cultivation.