PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 12 |

Tytuł artykułu

Regionalne zróżnicowanie przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Regional diversity of processing of animal origin products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Regionalne zróżnicowanie przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego po integracji z UE wynika z wielu czynników. Najbardziej równomiernie rozmieszczone w kraju są zakłady przetwórstwa mleka. O ich liczbie na danym terenie decyduje głównie wielkość produkcji mleka. To samo dotyczy lokalizacji zakładów przemysłu rybnego. Prawie 80% zakładów tego sektora znajduje się na terenie dwóch regionów Polski, tj. północnego i północno-zachodniego, położonych nad morzem. Natomiast na lokalizację zakładów przemysłu mięsnego i drobiarskiego istotny wpływ ma liczba mieszkańców (potencjalnych konsumentów).
EN
Regional diversity of processing of animal origin products is determined by many factors. In Poland, the most evenly located are the dairy plants. Their number in a particular area mainly depends on the milk supply. Likewise, the location of thefish processing plants resultsfrom the samefactors. Close to 80% of the factories of the fish sector is located in two regions of Poland, i.e. northern and north-western, which have got the access to the sea. Whereas, the location of the plants from meat and poultry sectors is significantly influenced by the population of inhabitants (potential consumers).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

12

Opis fizyczny

s.38-40,rys.,tab.,wykr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-f3e3b785-cf58-4cf7-8033-860c2a49d226
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.